DOKUMENTTIELOKUVA EKOLOGISESTA RAKENTAMISESTA ”VIHREÄ KAUPUNKI”

Vihreä kaupunki oli kaksiosainen televisiodokumentti ekologisen rakentamisen haasteista, nykytilasta ja mahdollisuuksista Euroopassa. Se esitteli kiinnostavimpia ekotaloja ja niiden visionäärisiä suunnittelijoita sekä haki tulevaisuuden rakentamiselle kestävää suuntaa.

Viime vuosina tietoisuus ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt merkittävästi ja ihmiset haluavat ekologisempia vaihtoehtoja elämäänsä. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ekologinen asuminen ja rakentaminen voidaan nähdä usealla eri tavalla. Tämä dokumentti esitteli joitain lähestymistapoja aiheeseen.

Dokumentin tuottivat kansainvälisenä yhteistyönä Yle ja ranskalais-saksalainen ARTE. Kaksiosaisen dokumenttielokuvan käsikirjoittaja-ohjaajana oli palkittu YLE:n tiedetoimittaja Pasi Toiviainen. Dokumentissa esiteltiin ekorakentamista niin Suomessa kuin maailmalla. Dokumentti käsitteli ekorakentamisen energiakysymyksiä ja materiaaleja sekä suunnitteluideologioita ja estetiikkaa.

Dokumentin ensimmäinen osa Täydellinen ekotalo selvitti, syntyykö paras ekotalo teknologian avulla vai luonnonmukaisen rakentamisen keinoin, ja onko ekologisen kerrostalorakentamisen tulevaisuus puussa. Toinen osa Arkkitehtuurin voima pohti, voisiko uudenlainen, vihreä arkkitehtuuri vielä pelastaa maapallon.

Dokumentin ensimmäinen osa nähtiin YLE TV1:llä maanantaina 8.11.2010 klo 19.00 ja toinen osa maanantaina 15.11.2010 klo 19.00. Molempien jaksojen kesto oli 44 minuuttia.

Mistä on kyse?