Ostoskärry, jonka sisällä lentokone, maapallo ja omakotitalo.

Selvitä hiilijalanjälkesi uudistetulla Elämäntapatestillä ja tee oma suunnitelmasi kestävään arkeen. Testi tarjoaa nyt räätälöityjä vinkkejä, joiden avulla voit säästää ilmastoa, rahaa ja aikaa.

Näin Elämäntapatesti toimii

1.

Testaa hiilijalanjälkesi pikatestillä

Se, miten elämme, syömme, liikumme ja kulutamme vaikuttaa ilmastoon. Hyvässä tai pahassa. Katso pikatestillä millaisen jäljen sinä jätät – se kestää korkeintaan 5 minuuttia!

2.

Ota haltuun sinulle sopivat vinkit

Pikatestin tuloksena saat räätälöityjä vinkkejä hiilijalanjälkesi Hiilijalanjälki Ihmisen toiminnan aiheuttamat ilmastopäästöt. Voidaan määrittää yritykselle, organisaatiolle, toiminnalle tai tuotteelle. Huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt, kuten metaanin ja typpioksiduulin. Avaa termisivu Hiilijalanjälki pienentämiseen. Vinkeillä säästät aikaa ja rahaa sekä parannat elämänlaatuasi. Voit myös suodattaa vinkkejä eli valita esimerkiksi terveyttä edistäviä tai rahaa säästäviä tekoja.

3.

Tee suunnitelma ja ryhdy toimeen

Meidän ei tarvitse sopia yhteen muottiin, vaan jokainen voi löytää oman tapansa elää hyvää ja kestävää elämää. Kokoa oma suunnitelmasi pienistä tai isoista elämäntapamuutoksista ja aloita kestävämpi arki.

4.

Vastauksillasi on väliä

Testituloksista ja käyttäjien suunnitelmista koottua tietoa hyödynnetään päätöksenteon tukena ja fiksumpien tuotteiden suunnittelussa. Vastaukset ovat täysin anonyymeja eikä niitä voida yhdistää vastaajan henkilöllisyyteen.

Uusi testi pienentää eurooppalaisten hiilijalanjälkeä

Torille! Sitran Elämäntapatestin pohjalta kehitetty uusi työkalu on käytössä kahdeksassa Euroopan maassa. Työkalua on kehitetty paremmaksi yhdessä kansalaisten kanssa. Suomessa Elämäntapatesti on tehty jo yli 1,4 miljoonaa kertaa.

Lähes 70 prosenttia Euroopan ilmastopäästöistä voidaan johtaa ihmisten arkeen – siihen, miten syömme, miten asumme, liikumme ja kulutamme. Sitran selvityksen mukaan meidän suomalaisten pitäisi pienentää hiilijalanjälkemme neljännekseen vuoteen 2030 mennessä.

Elämäntapatesti auttaa löytämään omiin arvoihin ja elämäntilanteisiin sopivia valintoja, joiden avulla voi elää itsensä näköistä hyvää elämää ja hillitä ilmaston kuumenemista.

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia uudistetusta Elämäntapatestistä tälle sivulle.

Elämäntapatestin kehitystä rahoitetaan EU:n Horizon 2020-ohjelmasta, joka tukee vaikuttaviin ratkaisuihin tähtääviä innovaatioita. Horizon 2020 -ohjelma on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa.

Käytä uudistettua Elämäntapatestiä tai jaa sanaa!

Uudistettua Elämäntapatestiä saa käyttää vapaasti kouluissa, työpaikoilla tai missä vain! Myös sanaa saa jakaa vapaasti!

Elämäntapatestin hiilijalanjälkilaskurin tulos on suuntaa antava. Jos olet käyttänyt muita laskureita, tulokset saattavat poiketa toisistaan. Tämä johtuu siitä, että kysymyksenasettelut vaihtelevat ja laskennassa on saatettu käyttää erilaisia päästökertoimia, laskentamenetelmiä ja laskurinlaatijoiden lähtöoletuksia. Tärkeintä on pystyä luomaan yleiskuva omien kulutustottumusten päästövaikutuksista ja löytää itselle sopivat keinot päästöjen vähentämiseen.

Tarkemman kuvauksen Elämäntapatestin laskentaperusteista löydät täältä.

Lue lisää kestävistä elämäntavoista

Ja aloita kestävä elämä jo tänään.

artikkelit

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki

artikkelit

Kysymyksiä ja vastauksia uudistetusta Elämäntapatestistä

artikkelit

Uudistettu Elämäntapatesti kertoo: Suomalaiset ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään erityisesti asumisessa

artikkelit

4 + 1 vinkkiä arjen tapojen muuttamiseen kestävämmäksi

Puheenvuoro

Hyvä elämä onnistuu myös ilman ylikulutusta

Puheenvuoro

Elä kestävästi ja kannusta muutkin mukaan – voit moninkertaistaa valintojesi vaikutuksen omalla esimerkilläsi

Teksti: Hei ope!
artikkelit

Näin käytät uudistettua Elämäntapatestiä opetuksessa

julkaisut

1,5 asteen elämäntavat

julkaisut

1.5-Degree Lifestyles: Towards A Fair Consumption Space for All

julkaisut

Miten omaksua 1,5 asteen elämäntavat vuoteen 2030 mennessä

uutiset

Tee uudistunut Elämäntapatesti ja kokeile kestävää elämää

Ota yhteyttä

Tämä hanke on saanut rahoitusta EU:n tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta avustussopimuksen nro 101037342 nojalla.

Mistä on kyse?