KOKEILUT SENSEMAKER-TYÖKALULLA

Maailma on monimutkainen, tilanteet ja viheliäiset ongelmat huutavat ratkaisuja. Miten päästään käsiksi yhteiskunnallisiin muutoksiin varhain? Sitran koulutuksen alumnit kokeilevat SenseMaker-työkalua ja hakevat vastauksia.

Mistä on kyse?

SenseMaker-kyselytyökalun avulla havainnoidaan yhteiskunnallisen muutoksen merkkejä ja mahdollisia alkavia kriisejä ja haetaan niihin ratkaisuja. Työkalulla kerätään tarinoita ja kokemuksia, joille kertojat antavat merkityksen. Dataa analysoimalla saadaan realistisempi käsitys ihmisten arjesta ja tietoa siitä, millainen todellisuus todella on. Samalla paikannetaan mahdollisia alkavia kriisejä ja etsitään ratkaisumahdollisuuksia niiden estämiseksi.

SenseMaker-menetelmän on kehittänyt yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi kompleksisuustutkija David Snowden, joka toimii Cynefin-keskuksen johtajana. Walesilaisen Bangorin yliopiston yhteyteen perustettu Cynefin-keskus edistää kompleksisuusteorian hyödyntämistä käytännön päätöksenteon ja johtamisen tukena.

”Me olemme tarinallisia olentoja. Totuus kätkeytyy tarinoihin, joita kerromme – niihin tunteisiin, joita tarinoissamme tunnemme”, kuvailee hankkeita ohjaava professori Dave Snowden, tietojohtamisen huippututkija Ylen uutisessa.

Missä mennään?

Käynnissä on nyt kymmenen Sitran koulutuksen alumnin luotsaamaa kokeilua, jotka toteutetaan SenseMaker-kyselytyökalulla loppuvuoden 2017 aikana. Alustavia tuloksia puitiin koulutuksen alumnitilaisuudessa 17.10.2017.

Mukana kokeilussa on muun muassa seuraavia aiheita: yhteiskunnan kehityssuunnat, kansalaisten ilmastoteot, työnantajat ja maahanmuuttajien työllistäminen, vetovoimaiset kansalaisjärjestöt, aivoterveys, osallisuus, elämänlaatu ja merkitykselliset kokemukset, urheilun tulevaisuus sekä luovat yritykset ja muutosjohtaminen.

Suomen punaisen ristin kyselyssä pyritään selvittämään ihmisten halukkuutta vapaaehtoistoimintaan. Taustalla on tieto: Jos vapaaehtoistyön halukkuudesta kysyy suoraan, ihmiset eivät osaa kertoa. Jos tarjoaa kysymyksen täytteeksi vaihtoehtoja, vastaajat poimivat niitä, kun niitä kerran on tarjolla.

Yle jatkaa omaa kokeiluaan ja pyytää kaikkia osallistumaan kyselyyn. Ylen hankkeessa halutaan ymmärtää aiempaa paremmin suomalaisten mielen liikkeitä ja motivaatioita, onko ilmassa asioita, joita emme vielä havaitse.

Kaikkien kokeilujen tulokset julkistetaan Sitran verkkosivuilla alkuvuodesta 2018. Kokeilu toteutetaan osana Sitran koulutuksen alumnitoimintaa ja Sitra 50 -juhlavuotta.

AJANKOHTAISTA

Tässä mennään.

OTA YHTEYTTÄ

Mistä on kyse?