Sitra Lab 7: Luonto osaksi arkea

Hyvinvointi, terveys ja koettu turvallisuus kietoutuvat yhteen luonnon kanssa monin eri tavoin. Sitra Lab 7 -ohjelma tuo näiden teemojen parissa työskentelevät paikallistason toimijat yhteen kehittämään ratkaisuja, joiden avulla luonto nivoutuu vahvemmin osaksi ihmisten arkea. Haku ohjelmaan on auki 8.3.2024 saakka.

Luonnon kannalta kestävät elämäntavat voivat auttaa muiden tärkeiden tavoitteiden – kuten hyvinvoinnin, terveyden ja koetun turvallisuuden – edistämisessä. Luonto osaksi arkea -ohjelmassa tartumme näihin mahdollisuuksiin. Ohjelmassa hyödynnämme uuteen tutkimustietoon pohjautuvia keinoja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja levittää myönteisiä muutoksia. Ohjelmaan osallistuvat tiimit kehittävät, kokeilevat ja oppivat yhdessä uusista arjen ratkaisuista ja tavoista levittää niitä paikallisesti. Hae mukaan 8.3.2024 mennessä.

Mistä on kyse?

Miten luonnon terveyshyödyt saataisiin osaksi arkeamme? Miten voisimme yhdessä siirtyä luonnon kannalta kestävämpiin elämäntapoihin ja voida samalla itse paremmin? Mitä turvallisuus merkitsee ihmisille ja yhteisöille heidän arjessaan? Ja mitä tämä kaikki tarkoittaa juuri meidän alueellamme?

Käynnistämme Luonto osaksi arkea -ohjelman paikallistason toimijoille vauhdittaaksemme luonnon kannalta kestävien elämäntapojen leviämistä. Kutsumme mukaan hyvinvointi-, terveys- ja turvallisuusteemojen parissa työskentelevät alue- ja paikallistason toimijat kehittämään yhdessä ratkaisuja, joiden avulla luonto nivoutuu vahvemmin osaksi ihmisten arkea. Lisäksi tunnistamme, miten luonnon avulla voidaan edistää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Ohjelmaan osallistuvat toimijat oppivat samalla uutta kokeiluista, käyttäytymiseen vaikuttamisesta ja muutosten toteuttamisesta.

Keitä on mukana?

Sitra Lab 7 -ohjelmaan valittiin mukaan avoimen haun kautta kahdeksan kokeilutiimiä.

Kymenlaakson lumo-akatemia

Tiimi kehittää Sitra Labissa uudistavaa oppimista edistävän ‘luontoakatemian’. Akatemian tavoitteena on luontotiedon syventäminen ja luonnon yhteiskunnallisen merkityksen lisääminen. Ajatuksena on antaa päättäjille paremmat edellytykset luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen osana päätöksentekoa. Kokeilusta vastaavat Kymenlaakson liitto, Kymenlaakson kesäyliopisto ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

#luontokaupunkikuusamo

Kokeilun tavoitteena on lisätä Kuusamon kaupungin taajama-alueen lähiluonnon houkuttelevuutta. Tiimi kehittää yhdessä lapsiperheiden kanssa jatkuvasti uudistuvan reitin, joka kutsuu niin paikallisia kuin matkaajia liikkumaan ja tutustumaan kaupungin lähiluontoon. Kokeilusta vastaavat Kuusamon kaupunki ja KSAK Oy.

Meijän metsät

Tiimi toteuttaa terveysmetsä-ajatusmalliin pohjautuvia Meijän metsät -koulutuksia ja työpajoja Keski-Suomen alueen kunnissa. Terveysmetsä-ajatusmallissa käytetään tutkimuksella selvitettyjä luonnon terveyshyötyjä osana terveydenhuoltoa ja hyvinvoinnin edistämistä. Kokeilun tavoitteena on lisätä tietoutta, käytännön osaamista ja luontokohteiden käyttöä. Kokeilusta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Keski-Suomen hyvinvointialue ja Meijän polku.

Askelten eväät

Tiimi kehittää hyvinvointia tukevia palveluita erityisesti vanhojen pyhiinvaellusreittien varrelle. Näin reittien kulkijoilla on mahdollisuus yhdistää luonnossa vierailu kulttuurihistoriaan, liikkumiseen ja irtiottoon arjesta. Kokeilun tarkoituksena on elvyttää pyhiinvaelluskulttuuria vastaamaan tämän ajan ihmisten tarpeisiin. Kokeilusta vastaavat Linnakorven Retriitti, LuontoRiihi, Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli ja Ammattiopisto Livia.

Lähekkö nää luontoon

Tiimi kokeilee innovatiivista Luontokummi-toimintaa paikallisyhteisöjen luontosuhteen vahvistamiseen. Kokeilun tavoitteena on kannustaa ihmisiä oppimaan yhdessä uudella tavalla. Kokeilusta vastaavat Oulun kaupunki ja Oulun seudun ympäristötoimi.

Metkat porkkanat

Tiimi kutsuu maahanmuuttajat mukaan istuttamaan puita ja huolehtimaan ympäristöstä yhdessä kyläläisten kanssa. Kokeilun tavoitteena on synnyttää kumppanuutta, monikulttuurista toimintaa ja oppia ottamaan yhdessä vastuuta luonnosta. Kokeilusta vastaavat Lieksan Somaliperheyhdistys ry ja Metka Taide- ja Kulttuuriyhdistys ry.

Ilmastosoturit Ruovesi

Tiimi toimii luonnonsuojelun edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen estämiseksi. Kokeilun ideana on laajentaa koululla käsiteltyä ilveksen suojeluteemaa laajemmin Ruoveden asukkaiden ja nuorempien oppilaiden tietoisuuteen. Kokeilusta vastaa Ruoveden lukio.

Hyvinvoinnin haltiat

Tiimi kokeilee kemikaalitonta menetelmää koneelliseen astianpesuun, pyykkihuoltoon sekä puhtaanapitoon. Kokeilun tavoitteena on tunnistaa, miten luonnon säästäminen lisää myös henkilöstön ja asiakkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Kokeilusta vastaa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda.

Mitä tarjoamme?

Sitra Lab -ohjelmaan valittavat tiimit oppivat käytännön kokeiluista ja muutosten toteuttamisesta. Muutosohjelma tarjoaa osallistujilleen:

Lista

9 vinkkiä, joiden avulla tuot luonnon hyvinvointivaikutukset osaksi arkeasi

Kooste

Suurin osa suomalaisista uskoo, että arjen valinnoilla voi hillitä luontokatoa

artikkelit

Mikä auttaisi innostamaan kansalaisia luonnon kannalta kestävämpiin elämäntapoihin?

Haku

Etsimme tiimejä kehittämään luonnon kannalta kestäviä arjen ratkaisuja – hae mukaan Sitra Labiin!

Ajankohtaista

Haku ohjelmaan avautui 13.2.2024 ja päättyi 8.3.2024. Hakuun liittyvät tarkemmat tiedot saat hakusivuiltamme.

Liity mukaan Luonto osaksi arkea -ohjelman yhteisöön Howspacessa.

Ota yhteyttä

ihmiset
Jonna Heliskoski
Johtava asiantuntija, Tulevaisuuslaboratorio
ihmiset
Laura Järvinen
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki
ihmiset
Anna Grant
Asiantuntija, Luonto ja arki
ihmiset
Lisbeth Strömberg
Projektikoordinaattori, Tulevaisuuslaboratorio
ihmiset
Anna-Leena Mansikkala
Projektiassistentti
ihmiset
Laura Salonen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet