Mihin suuntaan Suomea tulisi mielestäsi viedä? Entä mitä muut ajattelevat? Kokeile uudenlaista verkkoalustaa, jolla jokainen uskaltaa olla äänessä.

Alustalla on väitteitä, joita voit äänestää olemalla samaa mieltä, eri mieltä tai ohittamalla väitteen.

Lisää mukaan omia väitteitäsi, jotta sinulle tärkeät asiat nousevat keskusteluun. 

Alusta ei vaadi kirjautumista. Osallistuminen on anonyymia.

Katso miten muut ovat vastanneet ja minkälaisiin mielipide­ryhmiin asetumme.

Tutki tuloksia

Mikä meitä yhdistää, mikä jakaa? Tutki tuloksia reaaliajassa.

Keskustelun Pelisäännöt

Mitä saa sanoa ja kuinka keskustelua valvotaan?

  • Emme julkaise vihapuhetta, kuten uhkauksia, pilkkaavia, rasistisia tai rikoksiin yllyttäviä kommentteja. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos. Älä loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä.
  • Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös Mitä mieltä, Suomi? -keskustelussa.
  • Älä mainitse yksittäisiä henkilöitä. Moderaattorit hylkäävät väitteet, jotka kohdistuvat yksittäisiin henkilöihin tai niistä on mahdollista tunnistaa kannanoton tekijä. Väitteen ei tulisi myöskään ilmaista väheksyntää poliittista puoluetta, poliittista vaikuttajaa tai uskontoa (henkilö, symboli tai käytäntö) kohtaan.
  • Älä loukkaa toisia. Moderaattorit hylkäävät kaikki epäkunnioittavat tai loukkaavat kannanotot.
  • Pysy aiheessa. Moderaattorit hylkäävät kaikki aiheeseen kuulumattomat ja ilmeisen virheelliset kannanotot.
  • Ethän mainosta tapahtumia, tuotteita, palveluita tai tee suoraa poliittista mainontaa.
  • Poistamme väitteet, jotka ovat keskusteluun jo aikaisemmin syötettyjen väitteiden kanssa merkityssisällöltään vastaavia.

Mikä ihmeen ”Mitä mieltä, Suomi?”

Kampanjassa kokeillaan Polis-nimistä verkkoalustaa. Sen avulla voidaan kartoittaa  kansalaisten  mielipiteitä yhteisymmärrykseen tähtäävällä tavalla. 

Suomalaiset toivovat, että päätöksentekoon ja yhteisiin asioihin voisi vaikuttaa helposti verkossa. Somessa kuuluvat kuitenkin lähinnä äänekkäimpien mielipiteet, ja on vaarana, että moni jättäytyy sivuun. 
 
Kokeilussa suomalaiset pääsevät ottamaan kantaa Suomen suuntaan äänestämällä ratkaisuehdotuksista ja lisäämällä omat ideat muiden äänestettäväksi. Saat oman äänesi kuuluviin ja näet mitä muut ajattelevat. Kokeilun päätyttyä teemme yhteenvedon keskustelun tuloksista ja toimitamme huomiot aiheisiin liittyville ministeriöille. 

Tavoitteena on, että alustaa voitaisiin jatkossa käyttää erilaisten kysymysten ratkaisun tukena niin kunnissa, hyvinvointialueilla kuin vaikkapa yrityksissäkin.   
 
Mitä mieltä, Suomi? -kokeilu alkoi kansainvälisenä demokratiapäivänä 15.9 ja päättyy 13.10.2023.

Mikä Polis?

Jotta demokratia Suomessa vahvistuu, tarvitaan ketteriä osallistumisen keinoja yhteisiin asioihin.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva Polis on kansainvälisesti testattu ja demokratian tarpeisiin kehitetty verkkoalusta. Taiwanissa sitä hyödynnettiin, kun haluttiin ratkaista millä ehdoin saarelle rantautuva taksiyritys Uber voisi toimia.

Polis-alusta mahdollistaa valitun aiheen rakentavan käsittelyn anonyymisti ja ilman älämölöä. Se tuottaa tietoa siitä, mistä osallistujat ovat samanmielisiä, mistä erimielisiä, ja minkälaisiin ryhmiin jakaudumme. Näin voidaan etsiä yhteisymmärrystä eikä jumiutua eripuraan.

Polis-alustan on kehittänyt yhdysvaltalainen Computational Democracy -järjestö. Sitra on ottanut alustan käyttöön ensimmäisenä Suomessa.

Lisää Polis-kokeilusta ja demokratian kehittämisestä

Kysymyksiä?

Nämä tyypit vastaavat.

Mistä on kyse?