Uudistavan viljelyn e-opisto

Uudistava viljely auttaa ilmastoa, luontoa ja viljelijää. E-opisto tarjoaa laadukkaan, tutkimukseen pohjautuvan verkkokoulutuksen, joka antaa maanviljelijöille tarvittavat tiedot ja taidot kokeilla uudistavaa viljelyä käytännössä. Kurssi käynnistyi 9.2.2021.

Mistä on kyse?

Maaperällä on tärkeä rooli, kun hillitsemme ilmaston kuumenemista ja luontokatoa. Hyvinvoiva maaperä sitoo enemmän hiiltä ja tarjoaa kodin lukemattomille eläin-, kasvi- ja sienilajeille sekä esimerkiksi mikrobeille, jotka ylläpitävät maaperän kasvukuntoa. Maaperän köyhtyminen puolestaan on vakava uhka ruoantuotannolle, luonnon monimuotoisuudelle ja ilmastotavoitteiden toteutumiselle.

Uudistava viljely elvyttää maaperää esimerkiksi monipuolisten viljelykiertojen ja ympärivuotisen kasvipeitteisyyden avulla. Uudistavat viljelymenetelmät

Uudistavan viljelyn e-opisto tarjoaa maanviljelijöille ja muille aiheesta kiinnostuneille kattavan läpileikkauksen uudistavasta maanviljelystä ja sen keskeisistä menetelmistä.

Mitä teemme?

Sitra tuki vuosien 2020–2021 aikana toteutettavaa verkkokoulutusta, joka julkaistiin helmikuussa 2021. Kurssin kävijät pääsevät soveltamaan uudistavan viljelyn oppeja jo tulevalla kasvukaudella.

Uudistavan viljelyn verkkokurssi tarjoaa viljelijöille tarvittavat tiedot uudistavan viljelyn aloittamiseksi. Samalla se tarjoaa tiiviin informaatiopaketin tavallisille suomalaisille, jotka haluavat ymmärtää, miten ruokaa voidaan tuottaa yhä kestävämmin. Teoriatiedon lisäksi kurssi pitää sisällään runsaasti käytännön esimerkkejä ja harjoituksia.

Verkkokurssin sisältö pohjautuu puolueettomaan tieteelliseen tutkimukseen: tämä on hankkeen ehdoton, tinkimätön kivijalka.

Kuka on mukana?

Uudistavan viljelyn e-opisto on eri toimijoiden yhteinen voimannäyte. Hankkeen toteuttajina ovat teknologia-, suunnittelu- ja designyritys Reaktor sekä Baltic Sea Action Group (BSAG). Opiston käynnistämistä tukee Sitran lisäksi laaja joukko ruokaketjun toimijoita: maito- ja ruokatalo Valio, leipomo- ja ruokapalveluyritys Fazer, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja ruotsinkielinen vastinparinsa Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, vähittäiskaupan ja palvelualan yritysverkosto S-ryhmä, Euroopan ympäristökaupungiksi 2021 nimitetty Lahden kaupunki, elintarviketeollisuusyritys Atria, maatalouden neuvontaorganisaatio ProAgria sekä Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja Viking Malt.

Uudistavan viljelyn e-opisto kytkeytyy BSAG:n käynnistämään Carbon Action -työhön, jossa tieteellistä tutkimusta koordinoi Ilmatieteen laitos. Käytännön kehitystyötä tehdään sadoilla suomalaisilla tiloilla. Toimintaa pilotoitiin Sitran rahoituksella vuosina 2017–2019.

Missä mennään?

Hanke käynnistyi vuonna 2020 kurssisisältöjen valmistelulla. Verkkokurssi julkaistiin helmikuussa 2021. Sitran osuus hankkeessa päättyi 1.9.2021.

Mitä on saatu aikaan?

Hanke on herättänyt laajaa kiinnostusta sekä maanviljelijöiden että muiden suomalaisten keskuudessa. Helmikuussa 2021 julkaistulle verkkokurssille oli joulukuun 2020 puoliväliin mennessä ennakkoilmoittautunut jo 200 osallistujaa. Syksyllä 2023 kurssin ruotsinkieliset sisällöt julkaistiin Ruotsissa Svensk Kolinlagring -alustalla.

Aikataulu

9.2.
Kurssi käynnistyy ja ensimmäiset kaksi osaa julkaistaan: Uudistava viljely ja Kunnosta pelto.
23.2.
Maksimoi yhteytys, mikrobit ja suoja sekä Paranna maata ulkoisilla panoksilla -kurssiosiot julkaistaan.
9.3.
Minimoi häirintä -kurssiosio julkaistaan.
23.3.
Huomioi talous -kurssiosio julkaistaan.
7.4.
Kurssin viimeinen osa julkaistaan: Tehtäviä pellolla.
1.9.
Sitran hanke päättyy

Miten mukaan?

Voit ilmoittautua kurssille osoitteessa www.uudistavaviljely.fi.

Hankkeen etenemistä voit seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #uudistavaviljely.

Ota yhteyttä!

ihmiset
Tuuli Hietaniemi
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Eero Jalava
Johtava asiantuntija, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Alexander Kohl
Asiantuntija, Luonto ja arki sekä PSLifestyle
ihmiset
Tuula Sjöstedt
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Mistä on kyse?