Verkostomainen valta ja vaikuttaminen

Miten verkostomaisen vallan kasvu vaikuttaa suomalaiseen yhteiskunnalliseen julkisuuteen, päätöksentekoon ja osallisuuteen alkaneella vuosikymmenellä?

Ajankohtaista

Kuva: verkostomainen valta ja vaikuttaminen
uutiset

Selvitys: Sosiaalinen media uhkaa demokratiaa mutta kehitykseen voidaan vaikuttaa

Ilmiö

Kansanedustajat Twitterissä 2019—2020: Onko tärkeämpää oma voitto vai vastapuolen tappio?

David Hasselhoff pukeutuneena paitaan jossa AllMalePanel-meemin kuva.
Ilmiö

Meemit ovat satiiria steroideilla

julkaisut

Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Ihmisiä liekkimeren keskellä.
Ilmiö

Onko rakentava keskustelu mahdollista Twitterissä?

Ilmiö

Haastaako verkostomainen valta kansanvallan?

Kolumnikuvassa Sitran viestinnän johtavat asiantuntijat Jukka Vahti ja Samuli Laita.
Puheenvuoro

Vapaa journalismi on luksusta, jota meillä ei ole varaa menettää

Puheenvuoro

Luottamuspula näkyy verkossa ja kaduilla

Poiminnat

Kuntaverkoston blogi: Kuinka hyödyntää verkon voimaa osallistamisessa?

artikkelit

Algoritmi­demokratiaa – Kuinka teknologinen murros toi totuuden jälkeisen ajan?

Kuvassa on Paul-Olivier Dehaye'n kuva puhelimen näytöllä
Poiminnat

Datagurun vinkit parempaan digiarkeen

Kuvituskuva: käsi pitelee matkapuhelinta, jossa on naisen kasvot.
Poiminnat

Toimittaja testasi: Kännykkä laverteli melkein kaiken mainostajille kahdessa viikossa

Data collected about people is hidden in complex networks.
Kooste

Ihmisistä kerätty data uppoaa monimutkaisiin verkostoihin

Mistä on kyse?

Digitalisaatio ja sen mahdollistamat alustat ja verkostot ovat mullistaneet tiedon tuotannon, välityksen ja käyttämisen tapoja. Tällä on omat vaikutuksensa tietoon perustuvaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, mutta myös julkisuuteen, joka osaltaan niin ikään vaikuttaa päätöksenteon agendaan, osallisuuteen ja yhteiskunnallisten tavoitteiden edistämiseen.

Teknologian kehityksen myötä julkisuuden ”pelikentästä” on tullut huomattavasti monimutkaisempi ja vaikeammin hahmotettava kuin ennen. Siinä missä perinteisillä joukkoviestimillä oli aiemmin julkisuuden portinvartijoina ainakin periaatteessa suuri vaikutusvalta siihen, mistä ja miten yhteiskunnallista keskustelua käytiin, nyt niiden rinnalle ja osin ohi on tullut lukemattomien, toisiinsa limittyvien verkostojen vyyhti, josta osa on näkyvissä ja osa ei.

Viestintäteknologiset murrokset ovat aina johtaneet suuriin valtasuhteiden muutoksiin. Niin nytkin. Arabikevään Twitter-vallankumouksien aikaisesta teknoutopiasta on kuljettu kymmenessä vuodessa pitkä matka Trumpin ja Brexitin jälkeiseen teknopessimismiin. Samaan aikaan kun länsimaat kipuilevat siirtymässään analogisesta digitaaliseen demokratiaan kamppailemalla muun muassa valeuutisia ja ääriliikkeiden nousua vastaan Kiina rakentaa viimeisimpään huipputeknologiaan perustuvaa tarkkailuvaltiota ja kiristää otettaan kansalaisistaan.

Digitalisaation ja siihen liittyvän viestintäteknologisen murroksen tarina on vielä pitkälti kirjoittamatta. Verkostomainen valta ja vaikuttaminen -hankkeessa selvitetään, mitä tiedämme kasvavasta verkostomaisesta vallasta ja vaikuttamisesta nyt ja miten tämä päätöksentekoa ja osallisuutta muokkaava megatrendi voi vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan alkaneella vuosikymmenellä.

Mitä teemme?

Hankkeessa muodostetaan tilannekuvaa julkisuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen muutoksesta sekä selvitetään, miten eri toimijat Suomessa ja kansainvälisesti näkevät jo tapahtuneen muutoksen ja tulevan kehityksen.

Tilannekuvan pohjalta hankkeessa muodostetaan mahdollisia näkymiä eteenpäin ja pyritään laatimaan mahdollisimman konkreettisia ehdotuksia siitä, miten uutta viestintä- ja vaikuttamisympäristöä voitaisiin hyödyntää rakentavasti yhteiskunnan kehittämiseen. Työn pohjalta kirjoitetaan työpaperi, joka julkaistaan loppuvuodesta 2020.

Missä mennään?

Hanke käynnistyi tammikuussa 2020 ja jatkuu ainakin vuoden 2020 syksyyn.

Kuka mukana?

Hanke on osa Kansanvallan peruskorjaus -avainalueen tekemää työtä suomalaisen kansanvallan uudistamiseksi ja laajan osallisuuden edistämiseksi. Hankkeen aikana haastatellaan ja osallistetaan niin keskeisiä suomalaisia kuin kiinnostavia kv. toimijoita julkisuuden ja vaikuttamisen muutokseen liittyen.

Ota yhteyttä!

ihmiset
Hannu-Pekka Ikäheimo
Projektijohtaja, Uudet vaikuttamisen tavat
ihmiset
Jukka Vahti
Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Mistä on kyse?