julkaisut

Henkilökohtainen budjetti ajattelu- ja toimintatapana

Henkilökohtainen budjetti ajattelu- ja toimintapana -julkaisu lisää ymmärrystä siitä, mikä henkilökohtainen budjetti on, mitä se mahdollistaa ja mitä budjetin laajempi käyttöönotto Suomessa edellyttäisi.

Kirjoittajat

Henna Hiilamo, Jonna Heliskoski, Antti Kähkönen, Micke Lindh, Johanna Perälä, Laura Pitkänen ja Olli Tolkki

Julkaistu

Henkilökohtainen budjetointi ajattelu- ja toimintatapana -julkaisussa kuvataan, mitä henkilökohtaisen budjetin käyttöönotto edellyttää palveluiden järjestäjältä, palveluntuottajalta, ammattilaiselta ja asiakkaalta. Julkaisussa kuvataan konkreettisia muutostarpeita niin ajatteluun kuin toimintatapoihinkin liittyen.

Kansainvälisin esimerkein (Skotlanti ja Alankomaat) pyritään avaamaan henkilökohtaisen budjetoinnin laajat käyttömahdollisuudet sekä tuomaan esille oppeja, joita Suomessa kannattaisi hyödyntää. Julkaisussa käsitellään myös vaikuttavuutta yksittäisten palveluiden, kustannusvaikuttavuuden ja yhteiskunnallisen hyödyn näkökulmista henkilökohtaisen budjetoinnin kontekstissa.

Kirjoitustyöstä ovat pääasiassa vastanneet julkaisun toimittaneet Henna Hiilamo ja Johanna Perälä Sitrasta. Lisäksi kirjoitustyöhön ovat osallistuneet Jonna Heliskoski Sitrasta sekä Antti Kähkönen, Micke Lindh, Laura Pitkänen ja Olli Tolkki Nordic Healthcare Groupista.

Henkilökohtainen budjetti on tapa lisätä yksilön valinnanvapautta sekä vastuuta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ihmisen valinnanvapauden lisääminen ja asiakaskokemuksen tavoitteellinen parantaminen ovat myös Sitran Ihminen edellä -avainalueen tavoitteita.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Henkilökohtainen budjetti ajattelu- ja toimintatapana

Tekijät

Henna Hiilamo, Jonna Heliskoski, Antti Kähkönen, Micke Lindh, Johanna Perälä, Laura Pitkänen ja Olli Tolkki

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2019

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

41 s.

ISBN (PDF)

978-952-347-161-0

ISSN (PDF)

1796-7112

Aihe

tukimuodot, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, palvelujärjestelmät, palveluntuottajat, valinnanvapaus, vaikuttavuus, palvelusetelit, asiakaslähtöisyys

Sarja

Sitran selvityksiä

Julkaisun numero

151

Mistä on kyse?