julkaisut

Huomisen terveyskeskus – valmennuksilla kilpailukykyä julkiseen perusterveydenhuoltoon

Huomisen terveyskeskus -selvitys kertoo Sitran Suomen julkiseen peruspalvelutuotantoon ja siinä erityisesti terveyskeskusten kilpailukyvyn kehittämiseen kohdistetuista valmennusaktiviteeteistä vuosina 2017–2019.

Kirjoittajat

Harri Männistö ja Johanna Perälä

Julkaistu

Huomisen terveyskeskus -valmennusten perusajatuksena on ollut kokeilla ja levittää kasvuyrityskentässä jo perinteisesti hyödynnettyjä valmennus ja kiihdyttämö-malleja julkiseen peruspalvelutuotannon kilpailukyvyn kehittämiseen valmennusohjelmien muodossa. Valmennusten päätavoitteena on ollut julkisen palvelun asiakaskokemuksen ja hoitoon pääsyn parantaminen, mihin on pyritty myös Sitran Ihminen edellä -projektissa.

Valmennusohjelmamallia kokeiltiin aluksi Iisalmen ja Kiuruveden terveyskeskuksissa Ylä-Savossa. Saatujen hyvien kokemusten pohjalta mallia levitettiin Huomisen terveyskeskus -valmennusliigan avulla viiden maakunnan, Lapin, Kanta-Hämeen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan liittojen hallinnoimina ja Sitran tukemina ja osarahoittamina yli 25:n terveyskeskusten kilpailukyvyn kehittämiseen.

Valmennusohjelmien rinnalle kansalliseksi vertaisoppimistueksi luotiin 15 maakunnan verkosto kokemusten, oppien ja parhaiden käytäntöjen jakamiseksi. Selvityksen ovat kirjoittaneet Sitrassa työskennelleet Harri Männistö ja Johanna Perälä.

Valmennusohjelman vetovastuu on siirtynyt Hyvinvoinnin ja terveyden laitoksen Reformit-yksikölle. Asiasta on sovittu kesän 2019 aikana. Lisätietoa HTK-valmennusten jatkosta löydät täältä.

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Huomisen terveyskeskus

Alaotsikko

Valmennuksilla kilpailukykyä julkiseen perusterveydenhuoltoon

Tekijät

Harri Männistö ja Johanna Perälä

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2019

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

36

ISBN (PDF)

978-952-347-131-3

ISSN (PDF)

1796-7112

Aihe

terveydenhuolto, perusterveydenhuolto, terveyskeskukset, valmennus, kilpailukyky, julkiset palvelut, franchising

Sarja

Sitran selvityksiä

Julkaisun numero

160

Mistä on kyse?