uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

THL jatkaa Sitran käynnistämää Huomisen terveyskeskus-kehittämistyötä

Syksyn 2019 aikana ohjelma keskittyy kehitettyjen toimintatapojen vakiinnuttamiseen ja niiden kytkemiseen terveyskeskusten päivittäiseen johtamiseen.

Kirjoittaja

Tuula Tiihonen

Johtava asiantuntija, Demokratia ja osallisuus

Julkaistu

Sitran vuonna 2017 käynnistämän Huomisen terveyskeskus -valmennusohjelman (HTK-valmennus) vetovastuu on siirtynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Reformit-yksikölle. Asiasta on sovittu kesän 2019 aikana. Sitran HTK-valmennuksessa on keskitytty julkisten terveyskeskusten asiakaskokemuksen ja saatavuuden parantamiseen.

Ylä-Savossa Kiuruveden ja Iisalmen terveyskeskuksissa aloitettu kehittämiskokeilu laajeni syksyllä 2018 viiteen maakuntaan. Sitran tukemien ja rahoittamien Lapin, Kanta-Hämeen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakuntaliittojen alueellisten valmennusohjelmien kautta kehittämistyötä on tehty yli 25 terveyskeskuksessa ja työ jatkuu edelleen.

Terveyskeskusten kilpailukykyä on parannettu mm. niin ”mysteeriasiakkaiden” ja asiakasvirta-analyysien avulla kuin myös franchising-oppeihin tutustumalla. Tutustu vastikään julkaistuun Huomisen terveyskeskus -selvitykseen täällä.

Ohjelma on laajennettavissa kaikkien Suomen terveyskeskusten käyttöön

Sitra rahoittaa vielä vuoden loppuun asti maakunnallisia jatko-ohjelmia. Sisällöllinen tuki ja koordinaatio, samoin kuin terveyskeskusverkoston fasilitoiminen ja valmennusten tutkimuksellinen arviointityö, ovat kuitenkin jo siirtyneet Sitralta THL:lle.

”Syksyn 2019 aikana valmennusohjelma keskittyy uusien, ohjelman aikana kehitettyjen toimintatapojen vakiinnuttamiseen sekä asiakasvirtojen, asiakastyytyväisyyden, oman suorituskyvyn ja kilpailutilanteen seurantaan ja sen integrointiin päivittäisjohtamisen käytäntöihin”, kertoo Reformit-yksikön päällikkö, ylilääkäri Anu Niemi THL:stä.

”Olemme iloisia, että verkoston johtaminen ja valmennustyö siirtyy valtakunnalliselle toimijalle ja THL:än osaaviin käsiin. Kehitetty ohjelma on laajennettavissa ja alueellisesti muokattavissa kaikkien Suomen yli 500 terveyskeskuksen käyttöön ja ulottuville”, toteaa puolestaan johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta.

Tähän mennessä konkreettisia valmennusohjelman tuloksia ovat mm. aloitetut iltavastaanotot sekä lyhyemmät jonotusajat. Sitran rahoittamien jatkovalmennusohjelmien tuloksista kerrotaan loppuvuodesta ja THL:n arviointi jatkosuosituksineen valmistuu keväällä 2020.

Lisätiedot:

Tuula Tiihonen, johtava asiantuntija, Sitra, tuula.tiihonen@sitra.fi, puh. +358 (294) 618 269
Anu Niemi, Reformit-yksikön yksikönpäällikkö, THL, anu.niemi@thl.fi, puh. 029 524 7296

Mistä on kyse?