Live
Demokratian puolustusdialogit
Keskustelutilaisuus

Demokratian puolustusdialogit

Mitä demokratia on sinulle? Kuinka voimme puolustaa demokratiaa arjessa?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt näkyväksi sen, että eläminen demokraattisessa yhteiskunnassa ei ole itsestäänselvyys. Erityisesti kriisien keskellä demokratia kaipaa aktiivista puolustamista ja sen arvoja vahvistavia tekoja. Demokratian perusta on sinunkin yhteisöjäsi koskettavassa elämäntavassa, jonka ytimessä ovat vapaus olla oma itsensä ja erilaisten ihmisten yhdenvertaisuus. Pohjimmiltaan demokraattinen elämä perustuu arjen tekoihin niin kotona, työpaikoilla, kouluissa ja harrastuksissa kuin myös kuntien ja valtion hallinnossa sekä eduskunnassa.

Demokratian puolustusdialogit tarjoavat mahdollisuuden kokoontua käsittelemään rakentavasti käsillä olevaa kriisiä ja pohtia keinoja vahvistaa demokratiaa omassa yhteisöissäsi, Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Kutsumme sinut järjestämään rakentavat keskustelut demokratian puolustamisesta 9.6.

Tavoitteena on ymmärtää paremmin, mitä demokratia kullekin merkitsee. Mikä huolestuttaa ja mitkä asiat luovat luottamusta tässä kriisissä? Mitä voimme tehdä demokratian puolustamiseksi? Mikä saa sinut, yhteisösi, organisaatiosi tai päättäjämme toimimaan demokratian vahvistamiseksi?

Dialogeista syntyvän aineiston pohjalta tehdään yhteenveto siitä, kuinka yksilöt ja yhteisöt voivat vahvistaa demokratiaa omalla toiminnallaan sekä miten paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen demokratian puolustaminen kytkeytyvät toisiinsa. Valtiovarainministeriö toimittaa yhteenvedon myös valtion ja kuntien hallintoon.

Demokratian edistäminen eri yhteisöissä ja elämänalueilla vahvistaa kansanvallan toteutumista koko yhteiskunnassa, kuten kansalaisten yhdenvertaisuutta, sananvapautta ja oikeusvaltioperiaatetta. Tämä mahdollistaa myös sen, että voimme elää pelkäämättä mielivaltaisuutta ja saamme rauhassa ilmaista erilaiset mielipiteemme. Demokratian sisäinen vahvuus suojaa yhteiskuntaamme myös ulkoisilta hyökkäyksiltä.

Miten mukaan?

Osallistuminen on helppoa, eikä vaadi keskustelun järjestäjältä isoa panosta. Tärkeintä on halu lähteä mukaan!

  1. Yhdistäkää demokratian puolustaminen teille tärkeään aiheeseen, kuten esimerkiksi: ”Mitä demokratia meille merkitsee ja kuinka voimme sitä vahvistaa ja puolustaa?”, ”Mitä demokratia merkitsee rovaniemeläisille/espoolaisille/lahtelaisille ja kuinka voimme sitä vahvistaa ja puolustaa?”, ”Mitä demokratia merkitsee luokallemme/työyhteisöllemme/harrastuspiirillemme ja kuinka voimme sitä vahvistaa ja puolustaa?”
  2. Voit ennakkoilmoittautua keskustelunjärjestäjäksi tämän linkin kautta 6.6. asti.
  3. Saat sähköpostilla lisäohjeet keskustelun toteuttamiseen. Materiaalit löytyvät myös tältä verkkosivulta.

Kokoamme keskusteluista listauksen tämän sivun loppuun. Keskustelujen yhteenveto on julkaistu kaikkien hyödynnettäväksi:

Lue yhteenveto täältä (julkaisu 21.9.2022)

Dialogeista aiemmin julkaistun artikkelin pääset lukemaan tästä: Me kaikki olemme demokratian puolustajia – Sitra.

Keskustelun voi järjestää 2, 3 tai 4 tunnin mittaisena, joko etänä tai kasvotusten.

Jos haluat keskustelun järjestämisen sijaan osallistua demokratian puolustusdialogiin keskustelijana, voit katsoa listauksesta itsellesi sopivan dialogin, johon osallistua!

Päivän tavoitteena on suuri määrä eri toimijoiden eri puolilla Suomea ja Eurooppaa järjestämiä dialogeja, joissa keskustelijat pääsevät käymään monimuotoista keskustelua, kuulevat toistensa näkemyksiä, madaltavat raja-aitoja eri käsitysten välillä, oivaltavat uutta, jakavat havaintoja ja rakentavat yhdessä näkyä siitä mitä demokratian puolustaminen eri yhteyksissä käytännössä merkitsee.

Venäjän hyökkäyksen laukaisema kriisi on nostanut esiin, että ihmisillä on tarve ja halu keskustella tilanteesta ja löytää keinoja demokratian vahvistamiseksi, mutta keskustelupaikkoja ei ole ollut tarpeeksi.

Sinua tarvitaan! Tervetuloa mukaan!

Demokratian puolustusdialogeja koordinoivat DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö, Sitra, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö.

Nämä toimijat olivat mukana järjestämässä keskusteluja. Kiitos osallistujille!

JärjestäjäAiheAika ja paikkaLisätiedot ja ilmoittautuminen
Aleksi LummeKuinka suojata itsensä ja lähipiirinsä pahantahtoiselta konfliktin lietsonnalta 29.4. ja 9.6.
Allergia-, iho- ja astmaliittoAllergia- iho- ja astmaliitto demokratian vahvistajana ja puolustajana28.4. klo 9-11, verkko
Celia-kirjastoLukutaito ja demokratia9.6.
Cultura-säätiöMitä demokratia on meille, eri taustoista Suomeen muuttaneille?28.4. ja 9.6.
DiakonissalaitosDemokratian puolustaminen/demokratian edistäminen9.6. klo 12-14 D-asema Kallio (Kustaankatu 3)
DialogiAkatemia, Aretai OyMitä demokratia merkitsee sinulle ja kuinka voimme sitä puolustaa?27.4. klo 18-20, 9.6. klo 17.30-19.30 Lisätiedot
En-musubiWhat is the Democracy?June 8, 21-23 Japan time
Epoque Dialogue InstituteTBCTBC
Erätauko-säätiöVad är demokrati för dig?
Hur kan vi försvara demokratin i vardagen?
28.4 klo 9-10 koulutuksen yhteydessä
9.6 klo 10-12 öppen svenskspråkig dialog
FingoMiten globaalit kriisit vaikuttavat kestävän kehityksen tavoite 16 toteutumiseen ml. demokratian edistäminen?28.4. ja 8.6. klo 14-16, Teams
Globe Art PointWhat does democracy mean to arts and culture professionals with diverse backgrounds and what can we do to strengthen and defend democracy in Finland?Tarkentuu, Globe Art Point office in Malminkatu 5, Helsinki
Helsingin kaupunki / AlueosallisuusMitä demokratia sinulle merkitsee? Kenen ääni
kuuluu kaupungissa?
9.6. klo 16.30-19, Kannelmäen kirjastoLisätiedot: ella.tanskanen@hel.fi
Helsingin yliopistoMiten demokratiaa voi puolustaa demokraattisesti kestävällä tavalla?9.6. klo 17-19, TiedekulmaKeskusteluun voi osallistua Tiedekulmassa tai seurata striimin välityksellä
Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskus HEADemokratia ja koulu
9.6.
Hyogo Dialogue Study GroupDemocracy in Japanese SocietyTBC
Hyvinkään pääkirjastoOnko demokratia kriisissä? Miten saada Hyvinkään äänestysprosentti nousuun? Miten saada kaupunkilaiset osallistumaan päätöksentekoon ja kaupungin ilmapiiriä yhteisöllisemmäksi?9.6. klo 12-14, kirjastoIlmoittautuminen ja lisätiedot noora.tammilehto@riihimaki.fi
Hämeenlinnan kaupunkiMitä demokratia tarkoittaa sinulle?9.6. klo 13-15
KaiWorks OyLähtökohtia demokratian puolustus dialogille. Osallisuuden levittäminen, jotta demokratia on elävää käytäntöä.28.4.
Kaltio Creative ja KokoamoDemokratian merkitys kestävälle liiketoiminnalle ja keinoja vahvistaa demokratiaa verkostoissa9.6.Y-North (https://y-north.com/fi/)
Aittatie 3
Rovaniemi
Kansalaisareena ryMitä demokratian puolustaminen tarkoittaa järjestö- ja vapaaehtoistoimijoille? Kuinka edistää luottamuksen syntyä ja hyvää keskustelukulttuuria toimivan kansalaisyhteiskunnan perustana?28.4. klo 09.30-11.00 ja klo 14.30-16.00, TeamsLisätiedot
KansallisarkistoArkistot ja demokratia9.6. klo 10-12, tapahtuma striimataan Kansallisarkiston YouTube-kanavalleLisätiedot
Karhun TaloMonilajiseen yhteisösuhteeseen perustuvan demokratian merkitys maailmanrauhalle ja kestävälle kehitykselle9.6., Y-North, Rovaniemi
Katmandun suurlähetystöDemocracy and civil society (case Nepal)28.6. Katmandun suurlähetystö, Nepal
Kehittämiskeskus OpinkirjoKuinka lapset ja nuoret voivat olla demokratian tekijöitä?9.6.Lisätiedot
KelaDemokratia ja me9.6.
Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankeDemokratia ja nuorten osallisuus Etelä-Savon hyvinvointialueella9.6.
Kotimaisten kielten keskusMitä demokratia merkitsee minulle kansalaisena ja kielenkäyttäjänä ja kuinka voimme sitä vahvistaa?9.6. klo 9-11, Kotimaisten kielten keskus
Koulukino (Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto)Audiovisuaalisen lukutaidon ja elokuvakulttuurin merkitys demokraattisen yhteiskunnan rakentajana ja kuinka voimme sitä puolustaa9.6.
Kynnys ryVammaisten henkilöiden osallisuus ja sen merkitys demokraattisessa yhteiskunnassa9.6. klo 9-12, Teams
LukukeskusLukutaidon ja kirjallisuuden merkitys demokraattisen yhteiskunnan rakentajanaTarkentuu
MediakasvastusseuraNuorten ja median rooli demokratian rakentamisessa1.6. Helsinki
Merimieskirkko ja Suomi-SeuraUlkomailla asuvien suomalaisten ajatuksia demokratiasta7.7. klo 19.30-21 (UTC +3, EEST, Suomen aikaa)
Mikkelin kaupungin liikelaitos OtaviaKriittinen ajattelu demokratiadialogissa9.6.Lisätiedot
Miyamae Volunteer AssociationWhat democracy means to our organizationTBC
Moniheli ryDemokratia? Mikä demokratia? Mitä tämä tarkoittaa nuorelle vieraskieliselle henkilölle?Kesäkuun ensimmäisellä viikolla
Nicehearts ryWhat does democracy mean to International Women in Finland? How do we strengthen and defend it?28.4. ja 9.6.
Nordic Council of Ministers’ office in LatviaThe local communities in defense of democracy9.6., klo 13-15
NPO Almond Community NetworkJuly 22, 7 p.m.- 9 p.m., in Finland, (13 p.m. -15 p.m., in Japan)
NPO Dialogue Practice Institute (DPI)What is democracy for you?July 23, 6. 3p.m.-5p.m.
Näkövammaisten liittoDemokratia ja keskustelukulttuuri näkövammaisyhteisössä9.6.
Opintokeskus KansalaisfoorumiDemokratian vahvistaminen Kansalaisfoorumin koulutuksissa1.6., Teams
PANDEMICS-ohjelma (Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto)Demokratia terveyskriiseissä9.6.
Pirkanmaan maakunnallinen nuorisovaltuusto9.6.
Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan Yhdistykset ry ja Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymäDemokratia ja järjestöjen osallisuus Pohjanmaan hyvinvointialueella9.6., TeamsKeskustelu on suunnattu Pohjanmaan alueen päättäjille ja vaikuttajille eri sektoreilla.
Pohjois-Karjalan ELY-keskusDemocracy Defense Dialogue for international talents living in Joensuu, North Karelia9.6.
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ryWhat does democracy mean to you ?27.7.
Porin kaupunkiAvoin Pori kehitetään yhdessä9.6.
Roboline Group OyMiten voimme konkreettisesti parantaa demokratian toteutumista ympärillämme?9.6. klo 18-20,
verkko tai Lohja, täsmentyy
Satakunnan Vihreät ryVihreä näkökulma demokratiaan. Mitä tarkoitamme demokratialla, ja mitä se meille merkitsee? Miten demokratia tällä hetkellä toteutuu Satakunnassa, Suomessa tai maailmalla? Kuinka voimme vahvistaa ja puolustaa demokratiaa?9.6., TeamsIlmoittautuneille lähetetään linkki
Savonia-ammattikorkeakouluKulttuurin rooli kokonaisturvallisuudessa9.6.
SilakkaliikeKansalaistoiminta demokratian ja moniäänisyyden mahdollistajana9.6., klo 17-19, verkossa
SitraNuoret demokratian rattaissa 28.4.
Miten voimme Sitrana ja Sitrassa puolustaa demokratiaa
28.4. klo 14-16, Teams,
9.6. klo 13-15, Sitrassa
Suomen KotiseutuliittoDemokratia ja kotiseututyö: miten kotiseututyö voi tukea ja vahvistaa demokratiaa meillä ja muualla?9.6. klo 15.30-17.30, Teams
Suomen Operaatio Libero ryOnko demokratia nykyisin uhattuna ja miksi sitä kannattaa puolustaa nettikeskusteluissa?9.6.
Suomen Viron-instituutti, Viron Kansalliskirjasto, Eesti Koostöö KoguDemokratian puolustustalkoot9.6. Viron Kansalliskirjasto, Tallinna Keskustelu on osa Viron kulttuuriministeriön kirjastojen teemavuoden tapahtumia.
TAIWA de SIEN wo manabu kai OKAYAMAWhat is democracy for you?What does democracy mean for support?July 21, Kurashiki City, Okayama Prefecture, Japan
Taukotila-hanke, Louna-kirjastot (Forssan kaupunginkirjasto yhteistyössä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastojen kanssa.)Demokratian puolustaminen kirjastoissa.

Mitä demokratia tarkoittaa lukiolaisen elämässä, omalle itselle ja miten voisimme puolustaa demokratiaa?
28.4. tai 9.6.
Think Africa ryDefending Democracy, Soverenity and National IdentityTBD
TilastokeskusTilastot demokratian tukena9.6.
TyöterveyslaitosInformaatio ja demokratiaMuu ajankohta
Vantaan kaupunki, Yhteinen pöytä ja Vantaan seurakuntayhtymäDemokratian puolustaminen demokratian kapeikossa9.6. klo 15-17 Yhteisen pöydän hävikkiterminaalissa
VM/Avoin hallintoDemokratian puolustamisen dialogi.
Mitä demokratia tarkoittaa sinulle ja miten voimme puolustaa demokratiaa arjessa?
28.4. ja 9.6.
We Do DemocracyHow do we defend our Democracy In Denmark during the Democracy Festival: Folkemødet
Yksityishenkilöiden järjestämät dialogiteri ajankohtina

Mistä on kyse?