Live
EU-sääntely rakentaa reilua datataloutta – Sitran suositukset mahdollisuuksiin tarttumiseksi Suomessa
Julkistustilaisuus

EU-sääntely rakentaa reilua datataloutta – Sitran suositukset mahdollisuuksiin tarttumiseksi Suomessa

Euroopan unioni pyrkii sääntelyn keinoin tekemään datataloudesta reilumman ja kestävämmän. Voimakkaasti uudistuvan sääntelyn vaikutukset tuntuvat väistämättä myös Suomessa. Sitra julkaisee uuden selvityksen, jossa tarkastellaan mitä mahdollisuuksia muuttuva datatalouden sääntely-ympäristö merkitsee suomalaisille yksilöille, yrityksille ja julkiselle sektorille.

  • 07.06.2022 klo 14:00 - 17:00
  • Sitra, Itämerenkatu 11-13 / Online

Euroopan komissio julkaisi keväällä 2020 Euroopan datastrategian, jossa esitetään visio arvopohjaisesta datavetoisesta yhteiskunnasta ja datan sisämarkkinasta. Strategian pohjalta komissio on esittänyt muiden toimien ohella viisi lainsäädäntöehdotusta, joilla on keskeinen rooli tulevaisuuden reilussa datataloudessa.

Sitran tilaamassa ja tilaisuudessa julkistettavassa selvityksessä tarkastellaan datatalouteen vaikuttavaa EU-sääntelyä kokonaisuutena ja analysoidaan sen tarjoamia mahdollisuuksia kansalaisille, yrityksille ja julkiselle sektorille. Selvityksen on toteuttanut asianajotoimisto Bird & Bird.

Laaja joukko sidosryhmiä on osallistunut selvityksen laatimiseen, ja selvityksen tarkoituksena on vahvistaa yhteiskunnallista tilannekuvaa toimintaympäristön muutoksesta sekä tarjota tulevaisuuteen katsovia toimenpide-ehdotuksia.

Vaikka viisi asetusehdotusta ovat kukin eri vaiheissa valmisteluprosessia ja sisältöjen yksityiskohdat ovat yhä neuvottelijoiden työpöydillä, on selvää, että voimakkaasti uudistuva sääntely vaikuttaa laajasti yhteiskunnassa jokaiseen yksilöistä yrityksiin ja julkisen sektorin toimijoihin. Valmistautuminen täytyy aloittaa Suomessa jo tänään ja se täytyy tehdä tiiviissä yhteistyössä.

Tilaisuuden aikana asianajotoimisto Bird & Bird esittelee selvityksen keskeiset tulokset. Lisäksi paneelikeskusteluissa tarkastellaan muuttuvan sääntely-ympäristön mahdollisuuksia kolmesta eri näkökulmasta.

Tilaisuudessa kerrotaan myös, kuinka Sitra luotsaa kansallista datatalouden tiekarttaa ja millä tavoin sääntely-ympäristön seuranta on osa työtä.

Ohjelma

14.00
Avauspuheenvuoro
Jyrki Katainen, yliasiamies, Sitra
Selvityksen esittely
Tobias Bräutigam, Bird & Bird
Yritysten mahdollisuudet muuttuvassa sääntely-ympäristössä
Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjät, Robert Torvelainen, Wolt
Yksilöiden oikeudet reilun datatalouden ytimessä
Riikka Rosendahl, KKV , Viivi Lähteenoja, MyData
Datavetoinen yhteiskunta perustuu yhteistyölle
Laura Eiro, Digitoimisto, Hannele Timonen, Työ- ja elinkeinoministeriö
Sitra kansallisen datatalouden tiekartan luotsaajana
Laura Halenius, projektijohtaja, Sitra, Kristo Lehtonen, teemajohtaja, Sitra
16.00
Tilaisuus päättyy
Tarjolla pientä purtavaa

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?