Live
Eurooppalaisen politiikan ja talouden muuttuvat suunnat
tapahtumat

Eurooppalaisen politiikan ja talouden muuttuvat suunnat

Olemmeko uuden kylmän sodan kynnyksellä? Mitä tapahtui ja miten tästä eteenpäin?

Miten kansainväliset valtasuhteet ovat muuttuneet?

Mitä uusia uhkia resurssiniukkuus ja ilmastonmuutos tuovat tullessaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastausta CMI:n ja Sitran järjestämässä kansainvälisessa asiantuntijaseminaarissa, jossa ruoditaan politiikan ja talouden muuttunutta dynamiikkaa. Aiheesta keskustelevat Italian entinen ulkoministeri Emma Bonino, Venäjän ja Itä-Euroopan historian professori Robert Service Oxfordin yliopistosta sekä Jacqueline McGlade, YK:n ympäristöohjelman johtava tutkija.

Osana Ahtisaari-päiviä järjestettävässä seminaarissa tarkastellaan mm. Euroopan muuttunutta turvallisuusmallia ja sen kansainvälisiä vaikutuksia, kylmän sodan perintöä, Ukrainan kriisin ulottuvuuksia ja energiakysymyksiä. Presidentti Martti Ahtisaari lausuu avaussanat ja ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää puheenvuoron tässä kutsuvierastilaisuudessa, johon odotetaan noin viittäsataa osanottajaa. Tilaisuuden tarkempi ohjelma on liitteenä.

  

Seminaarin järjestetään tiistaina 11. marraskuuta 2014 klo 9.00–13.00,
paikkana Savoy-teatteri, Kasarminkatu 46, Helsinki

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita paikalle. Tilaisuuden tarkempi ohjelma ohessa.

Puhujia on mahdollisuus haastatella, pyynnöt ennakkoon: viestintäpäällikkö Caroline Haga CMI, puh. 050 598 0500, caroline.haga@cmi.fi

Tietoa puhujista

Emma Bonino
Italian entinen ulkoministeri Emma Bonino pohtii puheenvuorossaan sitä, mitä Europassa ja kansainvälisissä suhteissa tapahtuu ja mitä on odotettavissa seuraavaksi. Entisenä EU-komissaarina ja maansa Eurooppaministerinä hän kysyy myös, onko EU:lla yhteistä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja tarkastelee entisten Itä-Euroopan maiden turvallisuustilannetta.

Robert Service
Oxfordin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan historian emeritusprofessori Robert Service analysoi mittavan historiallisen tuntemuksensa pohjalta mm. kylmän sodan perintöä, jolla on vaikutuksia vielä tänäkin päivänä. Hän pohtii myös sitä, jäikö meiltä EU:n laajentuessa jotain huomaamatta ja miten suhteet Venäjään olisi pitänyt hoitaa. Tämän brittiläisen historioitsijan lukuisat analyysit 1900-luvun Venäjästä saavat jatkoa ensi vuonna julkaistavassa uudessa teoksessa The End of the Cold War 1985-1991.

Jacqueline McGlade
Ympäristöpolitiikan ja -tutkimuksen asiantuntija Jacqueline McGlade on YK:n ympäristöohjelman Unepin johtava tutkija. Hänen tutkimuksensa keskittyvät kompleksisten systeemien riskien ja epävarmuuksien arviointiin, ympäristöinformatiikan ja ympäristötalouden kehitykseen ja toteutukseen. Aikaisemmin McGlade on työskennellyt Euroopan ympäristöviraston johtajana 2002–2013. McGlade on myös YK:n alaisen Kansainvälisen resurssipaneelin jäsen.

Valtakunnalliset Ahtisaari-päivät 2014

Ahtisaari-päiviä vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Päivien tavoitteena on lisätä tietoa konfliktien ennaltaehkäisemisestä ja ratkaisemisesta niin arkipäivän elämässä kuin kansainvälisissä suhteissa. Päätapahtumapaikkana on tänä vuonna Turku, jossa presidentti Ahtisaari vierailee 13.11. kouluissa sekä osallistuu kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen Turun yliopistolla. Lisätietoja: www.ahtisaaripaivat.fi


Seminar programme:

CMI (Crisis Management Initiative) and Sitra (Finnish Innovation Fund) have the pleasure of inviting you to the annual Ahtisaari Day high-level seminar:

New Dynamics in Politics and Business
How to understand motives and implications?

8:30 Registration and coffee

09:00 Opening remarks: President Ahtisaari

Keynote speeches:
Emma Bonino, former Italian Foreign Minister
Robert Service, Professor of Russian and East European History, Oxford University
Jacqueline McGlade, Chief Scientist to the United Nations Environment Programme, UNEP

10:30 Coffee and snack

11:00  Panel discussion: Motives and implications of new dynamics
Discussion moderated by Ambassador Rene Nyberg

Closing remarks: Minister for Foreign Affairs Erkki Tuomioja

12:45 Closing of the event

 For any questions, please contact: events@cmi.fi

Mistä on kyse?