Miltä näyttävät soten valinnanvapauden kokeilujen ensitulokset?

Mitä laajennettu valinnanvapaus merkitsee kansalaiselle? Entä palveluntuottajalle?

Ensikokemukset valinnanvapauskokeiluista

Valinnanvapaus on yksi puhutuimmista aiheista sotessa. Keskustelu on ollut spekulaatiota vailla faktatietoa ja kantaa on otettu kiihkeästi niin puolesta ja vastaan. Julkisesta keskustelusta on puuttunut kansalaisen näkökulma, mitä valinnanvapaus tarkoittaa käytännössä asiakkaan silmin.

Laajennettua valinnanvapautta on kokeiltu sote-palveluissa kevään kuluessa eri puolella Suomea sosiaali- ja terveysministeriön palvelusetelikokeilussa. Tähän mennessä jo yli 6500 kansalaista on vaihtanut palveluntuottajaa kokeilualueilla. Sitran teettämien kyselyjen mukaan suurimpia syitä vaihtamiseen on mm. nopea hoitoon pääsy, lyhyet jonotusajat ja asioiden saaminen kerralla kuntoon, ilman että samaa asiaa täytyy selittää moneen kertaan monelle eri ihmiselle.

Hyvää huomista, Suomi! -aamukahveilla pääset kuulemaan monipuolisia näkökulmia laajennetusta valinnanvapaudesta.

  • Mitä ajatuksia kokeilu on herättänyt kansalaisissa?
  • Miten valinnanvapaus toimii palveluntuottajan näkökulmasta?
  • Mitä näistä sosiaali- ja terveysministeriön ohjaamista kokeiluista ajattelee sote-muutosjohtaja?
  • Mitä kokeiluista voidaan oppia?

Sitran järjestämässä aamukahvikeskustelussa on mukana mm. Keski-Uuudenmaan SOTEn kokeilun projektipäällikkö Frank Ryhänen, Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy Ylä-Savosta sekä Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Kari Hakari.

Aamukahvia tarjolla alkaen klo 8.00, ohjelma alkaa klo 8.30. Fazerin pop-up kahvila on avoin kaikille joten muistathan vahvistaa osallistumisesi ilmoittautumalla 5.7. mennessä!

Tervetuloa!
Tuula Tiihonen, projektijohtaja
Antti Kivelä, johtaja

 

Info

Ilmoittauduthan viimeistään 5.7. mennessä.

Kysyimme kansalaisilta heidän mielipiteitään valinnanvapaudesta terveyspalveluissa. Tutustu täällä kyselyn tuloksiin:
Sitran kansalaiskyselyn tuloksia 2017

Tulevaisuus puhuttaa SuomiAreenan aamuissa. Sitran Hyvää huomista, Suomi! -aamukahvit on paras herätys päivään Porissa: lempeä aamiaistunnelma kohtaa kutkuttavan keskustelun Fazerin Pop Up -kahvilassa jokaisena SuomiAreena-aamuna. Kurkkaa ohjelma täältä.

Mistä on kyse?