Live
Kuntamarkkinat 2021

Kuntamarkkinat 2021

Kuva: Topias Dean
  • 15.09.2021 klo 09:00—16.09.2021 klo 16:00
  • Verkkotapahtuma

Poikkeusaikoina korostuu tarve pitää kaikki mukana. Ja niin korostuvat myös tietoon perustuvat päätökset sekä rohkeus kokeilla ja rakentaa uutta. Tulevaisuustalo Sitrassa olemme viime vuosina keränneet tietoa, näkemystä ja kokemusta näistä kaikista – yhdessä kumppaniemme kanssa.

Jos alla olevat kysymykset ovat ajankohtaisia, kannattaa vilkaista alla olevasta ohjelmasta Kuntamarkkinoillamme pitämiemme tietoiskujen jälkitallenteet ja esitysaineistot

* Miten kirkas on kuva teidän kuntanne tulevaisuudesta? Entä käydäänkö siitä laajaa dialogia?
* Kaipaatteko vinkkejä ilmastopäästöjen vähentämiseen tai luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen?
* Miten alueet voivat varmistua siitä, että osaajia ja osaamista on jatkossakin riittävästi?
* Mikä on sivistyksen merkitys kuntien elinvoimalle?

Tsekkaa myös Huomisen kunta -sivustomme, jonne olemme koonneet kattavasti tietoa yhteistyöstämme kuntien kanssa, niin käynnissä olevista kuin päättyneistä kokeiluista.

Ohjelma - keskiviikko 15.9.2021

10.00-10.20
Tietoisku: Tulevaisuustaajuus - työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen
Verkkotapahtuma

Tulevaisuustaajuus on Sitrassa kehitetty työpajamenetelmä toisenlaisten tulevaisuuksien rakentamiseen. Tietoiskussa kuulet Sitran asiantuntijan Liisa Poussan vinkit miten menetelmän voi kuka tahansa ottaa käyttöön ja miten sitä voi hyödyntää esimerkiksi kuntastrategian laatimisessa tai kuntalaisten osallisuuden vahvistamisessa. Kuulet myös Pudasjärven kaupungin hyvinvointipäällikön Outi Nivakosken kokemuksista Tulevaisuustaajuus-työpajaan osallistumisesta.

KATSO TIETOISKUN TALLENNE.

Ohjelma - torstai 16.9.2021

9.00-9.40
Tietoisku Sitran aluetyöstä: Näin luodaan vuorovaikutteisesti tilannekuva alueen osaamisen ja yhteistyön tarpeista
Verkkotapahtuma

Alueiden tilanteet ja tarpeet erilaistuvat. Siksi ne tarvitsevat kukin omanlaisensa ratkaisut kestävään tulevaisuuteen. Ratkaisut ovat alueen toimijoiden käsissä. Sitran yhdeksän alueen kanssa keväällä 2021 kehittämä prosessi, jolla alueen keskeiset toimijat loivat tilannekuvan alueensa osaamisen ja yhteistyön tarpeista, on hyödynnettävissä alueesi elinvoiman, vetovoiman ja pitovoiman vahvistamiseen.

KATSO TIETOISKUN  TALLENNE.

Linkki tilaisuuden esitysmateriaaliin.

10.00-10.40
Ilmastonmuutos, luontokato ja kuntien elinvoima
Verkkotapahtuma

Kuntien ilmasto- ja luontotyö voi tuoda monia hyötyjä. Päästöjen vähentämisen ja luonnon tilan kohenemisen ohella voidaan esimerkiksi säästää rahaa, kohentaa asukkaiden terveyttä ja viihtyisyyttä sekä tukea yritystoiminnan edellytyksiä.

Millaiset seikat tukevat ilmasto- ja luontotyötä sekä ”win-win” -ratkaisujen löytämistä? Tilaisuudessa kuulemme käytännön kokemuksia ilmasto- ja luontotyöstä Jyväskylästä ja Lappeenrannasta. Johdantona kuulemme löydöksiä kuntien ilmasto- ja luontotyön tilannekuvaa Suomen kunnissa yhteen vetävästä selvityksestä. Napakan webinaarin lopuksi on myös varattu hetki kysymyksille ja keskustelulle.

KATSO TIETOISKUN TALLENNE.

Linkki tilaisuuden esitysmateriaaliin.

 

11.00-11.40
Kansankynttilöistä kestävään kehitykseen – sivistys kuntien tulevaisuuden rakentajana
Verkotapahtuma

Sote-uudistuksen myötä sivistystoimesta tulee kuntien suurin tehtäväalue. Sivistyspalveluihin panostaminen tuottaa aktiivisia kansalaisia, vireää kulttuurielämää ja laadukasta koulutusta. Mutta sivistyksen arvoa kannattaa pohtia myös laajemmin.

Sivistys voi olla kunnille merkittävä elinvoimaisuustekijä ja voimavara, joka lisää valmiuksiamme edistää kestävää kehitystä. Koulutus- ja kulttuuripalveluiden lisäksi kyse on myös siitä, millaisille arvoille ja ihanteille kunnan tulevaisuutta rakennetaan.

Sitran Sivistys+-projektin luotsaamassa verkkokeskustelussa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Irmeli Myllymäki, Tuusulan opetuksen asiantuntija Katja Elo ja Oulun kulttuuri- ja sivistysjohtaja Mika Penttilä pohtivat, mikä on sivistyksen merkitys ja rooli kuntien tulevaisuudelle? Miksi sivistykseen kannattaa satsata?

KATSO TIETOISKUN TALLENNE.

Mistä on kyse?