Live
Millainen toimintakulttuuri tukee muutosta koulutuskentällä?
tapahtumat

Millainen toimintakulttuuri tukee muutosta koulutuskentällä?

Parhaillaan kouluissa ympäri Suomea mietitään kiivaasti, millaista on tulevaisuuden opetus ja oppiminen. Mitä on tapahduttava pedagogiikassa ja johtamisessa, jotta käynnissä oleva opetussuunnitelmatyö konkretisoituu uusien opetussuunnitelmien mukaisena opetuksena? Millainen toimintakulttuuri mahdollistaa muutoksen?

”Toimintakulttuuriin kuuluvat kaikki koulun viralliset ja epäviralliset säännöt, toiminta- ja käyttäytymismallit sekä arvot, periaatteet ja kriteerit, joihin koulutyön laatu perustuu”,
sanotaan opetussuunnitelmien perusteissa. Mutta mitä toiminnan uudistumista tukevalla toimintakulttuurilla oikeastaan tarkoitetaan? Tähän kysymykseen pureuduttiin syksyn viimeisessä Koulutuskeskiviikossa, jossa meidät aiheeseen johdattelivat opetusneuvos Aija Rinkinen Opetushallituksesta sekä Uusi koulutus -foorumin osallistuja, Reaktorin kehitysjohtaja Sami Honkonen.

Ops-uudistuksen eteenpäin viemistä ja opetustyön muutosta tukemaan Opetushallitus käynnisti syksyllä 2014 perusopetuksen kehittämiskouluverkostotoiminnan. Kehittämiskouluverkosto Majakka on peruskouluista muodostuva yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena on toimia edelläkävijänä suomalaisen koulutuksen kehittämisessä. Tämä tapahtuu innovatiivisen ja ennakkoluulottoman kokeilu- ja kehittämistoiminnan avulla. Verkoston tavoitteena on luoda malleja uusista tavoista toimia sekä tehdä näkyväksi koulujen kehittämistyö.

Majakka-koulujen kehittämishankkeet on kerätty sähköiselle alustalle, joka julkistettiin tilaisuudessa. Alustalla voi tutustua kehittämishankkeisiin, kommentoida ja peukuttaa ideoita. Nyt kaikilla Suomen kouluilla on mahdollisuus päästä tutustumaan Majakka-verkostossa kehitettyihin malleihin sekä saada ideoita ja vinkkejä omaan työhönsä.

Majakka-verkoston alusta löytyy täältä.

Tallenteen tilaisuudesta voi katsoa täältä:

Sami Honkosen ja Aija Rinkisen PowerPoint-esitykset tilaisuudesta löytyy myös alta.

Millainen toimintakulttuuri mahdollistaa ketterän kokeilemisen? – Sami Honkonen, Reaktor from Uusi koulutus -foorumi


Rinkinen perusopetuksen kehittämiskouluverkosto Majakka from Uusi koulutus -foorumi

Ohjelma

14.30 Kahvit

15.00 Tervetuloa
Tapio Anttila
, asiamies, Sitra
Aulis Pitkälä, pääjohtaja, Opetushallitus

Millainen toimintakulttuuri mahdollistaa ketterän kokeilemisen?
Sami Honkonen, Reaktorin kehitysjohtaja, Uusi koulutus -foorumin osallistuja

Keskustelua

Majakka-verkosto kehittämisen tukena
Aija Rinkinen, opetusneuvos, Opetushallitus

Keskustelua

16.30 Verkostoitumista ja pientä tarjoilua

Koulutuskeskiviikot ovat jatkoa Sitran Uusi koulutus -foorumille, joka työskenteli tulevaisuuden koulutukseen ja oppimiseen liittyvien teemojen parissa keväällä 2015. Koulutuskeskiviikkoja koordinoi syksyllä 2015 Sitra, mutta tilaisuuksia isännöivät vaihtuvasti eri organisaatiot.

Mistä on kyse?