Live
Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen julkistustilaisuus
Julkistustilaisuus

Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen julkistustilaisuus

Kansanvalta murroksessa -webinaarisarja: Hallituksen muodostaminen on yksi Suomen tärkeimmistä prosesseista. Viranomaiset tai puolueet eivät kuitenkaan ole dokumentoineet prosessia. Se olisi kuitenkin tarpeen varauduttaessa tilanteisiin, joissa hallituksen muodostamisesta vastaavilla ei ole tarvittavaa kokemustietoa prosessista.

  • 09.02.2021 klo 09:00 - 10:15
  • Webinaari

Tilaisuudessa julkistettavan Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen ovat koonneet valtiosääntöoikeuden tohtori Lia Heasman Deloittelta ja Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman. He ovat haastatelleet 25 henkilöä, jotka edustavat puolueita (Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät), valtioneuvoston kansliaa, eduskuntaa, valtiovarainministeriötä, tasavallan presidentin kansliaa, tai ovat aiheen erityisasiantuntijoita. Osa haastateltavista on toiminut hallitusneuvotteluissa keskeisissä rooleissa.

Selvityksessä esitetään hallitusneuvotteluprosessin yleiskuvaus sisältäen keskeisten toimijoiden omat prosessit. Selvitys sisältää myös ennen julkaisematonta tietoa esimerkkitapauksina käytetyistä vuosien 2011, 2015 ja 2019 vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista.

Muistio on tehty osana Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana.