Live
Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen julkistustilaisuus

Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen julkistustilaisuus

Kansanvalta murroksessa -webinaarisarja: Hallituksen muodostaminen on yksi Suomen tärkeimmistä prosesseista. Viranomaiset tai puolueet eivät kuitenkaan ole dokumentoineet prosessia. Se olisi kuitenkin tarpeen varauduttaessa tilanteisiin, joissa hallituksen muodostamisesta vastaavilla ei ole tarvittavaa kokemustietoa prosessista.

Kuvitus: Topias Dean, Sitra
  • 09.02.2021 klo 09:00 - 10:15
  • Webinaari

Tilaisuudessa julkistettavan Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen ovat koonneet valtiosääntöoikeuden tohtori Lia Heasman Deloittelta ja Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman. He ovat haastatelleet 25 henkilöä, jotka edustavat puolueita (Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät), valtioneuvoston kansliaa, eduskuntaa, valtiovarainministeriötä, tasavallan presidentin kansliaa, tai ovat aiheen erityisasiantuntijoita. Osa haastateltavista on toiminut hallitusneuvotteluissa keskeisissä rooleissa.

Selvityksessä esitetään hallitusneuvotteluprosessin yleiskuvaus sisältäen keskeisten toimijoiden omat prosessit. Selvitys sisältää myös ennen julkaisematonta tietoa esimerkkitapauksina käytetyistä vuosien 2011, 2015 ja 2019 vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista.

Muistio on tehty osana Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana.

 

OHJELMA

9:00
Webinaari alkaa

moderaattorina Jukka Vahti, johtava asiantuntija, Sitra

9:05
Avaussanat

Antti Kivelä, johtaja, Uudistumiskyky-teema, Sitra

9:10
Miten Suomeen muodostetaan hallitus?

Lia Heasman, OTT, Deloitte

9:30
Kommenttipuheenvuorot

Jussi Kekkonen, hallituksen muodostaja Jyrki Kataisen ”oikea käsi” 2011
Riina Nevamäki, hallituksen muodostaja Juha Sipilän ”oikea käsi” 2015
Kari Anttila, Hallituksen muodostaja Antti Rinteen ”oikea käsi” 2019

9:45
Kysymykset ja keskustelua
10:15
Tilaisuus päättyy
Ota yhteyttä
Vanhempi neuvonantaja, Demokratia ja osallisuus, Sitra

jouni.backman@sitra.fi

 
Kirsti Kaustara