archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Brändää Provinssi -valokuvauskilpailun voittajakuvien maaseutu on riemukas ja dynaaminen – yksilöllisten unelmien ja uusien elinkeinojen toteutuspaikka

Maamerkit -ohjelman järjestämän Brändää Provinssi -valokuvauskilpailun tuloksena syntyi uudenlaista kuvasatoa,joka ilmentää maaseudun moniulotteisuutta sekä sen tarjoamaa vapautta, vaihtoehtoja ja positiivisia mahdollisuuksia.

Julkaistu

Jyrkkä jako maaseudun ja kaupungin välillä on menneisyyttä. Suomen maaseutu on täydessä nosteessa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Maamerkit -ohjelman järjestämän Brändää Provinssi -valokuvauskilpailun tuloksena syntyi uudenlaista kuvasatoa, joka ilmentää maaseudun moniulotteisuutta sekä sen tarjoamaa vapautta, vaihtoehtoja ja positiivisia mahdollisuuksia.  

– Finalistikuvissa näkyy hyvin maaseudun moniulotteisuus sekä tuore, rohkea ote kuvakulmiin. Maaseudulla yrittäjyys monipuolistuu ja siellä voidaan tehdä samoja asioita kuin kaupungissakin. Nykytekniikka tarjoaa uusia mahdollisuuksia tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta. Kuvissa välittyy myös maaseudun ja kaupungin välinen kohtaaminen ja yhteys. Jyrkkä jako maaseudun ja kaupungin välillä on menneisyyttä. Edelleen arvostetaan maaseudun tarjoamaa rauhaa, levollisuutta ja puhdasta ruokaa. Maaseutu mahdollistaa ekologisen elämäntyylin ja perinteisen yhteisöllisyyden uudella tavalla. Useissa kuvissa on mukana ihminen, erityisen paljon kuvissa on mukana nuoria, mutta myös sukupolvien ketju on näkyvillä. Maaseutu voi olla myös villien unelmien toteuttamispaikka. Brändää Provinssi -valokuvauskilpailuun osallistui laadukkaita taidekuvia, mutta koska kilpailussa haettiin ensisijaisesti käyttökuvaa, on valinnassa painotettu kuvan viestiä ja sanomaa, luonnehtii kilpailun tuomaristo.  

Brändää Provinssi -valokuvauskilpailu järjestettiin 18.5.-1.8.2011 välisenä aikana. Kilpailun tavoitteena oli synnyttää uutta, rohkeaa ja näkemyksellistä käyttökuvaa visualisoimaan tulevaisuuden maaseutua.  

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 360 valokuvaa, joista 115 kuvaa pääsi Sitran ylläpitämään virtuaaliseen kuvagalleriaan, jota kautta kuvia on myös mahdollista ostaa. Galleria löytyy osoitteesta www.brandaaprovinssi.fi. Kilpailun 12 finalistista kootaan Sitran tilaisuuksissa kiertävä näyttely.   

Kilpailun voittajat

1. palkinto ’Jumppapallot’, kolmen kuvan sarja, Annika Mannström, 5000 euroa
2. palkinto ’Chilimies’ ja ’Viini kasvaa Suomessa’, kahden kuvan sarja, Milla von Konow, 3000 euroa.
3. palkinto ’Uimatauko’, Johannes Wilenius, 1500 euroa.   

Muut finalistit 

Tuike Ekroos, Tuomas Kaakinen, Hasse Kauhanen, Milla von Konow, Mikko Lagerstedt, Petteri Löppönen, Ilkka Niskanen, Petri Minni ja Olli Salo.   

Yleisöäänestyksen voittaja 

Finalistikuvista järjestettiin yleisöäänestys 15.8.-7.9. välisenä aikana. Yleisöäänestyksen voittaja on valokuva nimellä ’Moody Water’, valokuvaaja Mikko Lagerstedt.   

Tuomariston luonnehdinta palkituista   

1. palkinto, ”Jumppapallot” (kolmen kuvan sarja) Taidokkaasti tehty kuvasarja, jossa visuaalisuus on kohdallaan. Kilpailutyö on riemukas ja dynaaminen tulkinta maaseudun uusista mahdollisuuksista. Kuvissa esitetään yllättävä ja positiivinen näkökulma peltojen reunamilla näkyviin rehupaaleihin. Aito maaseutu, sekä nuoruus ja aktiivinen ote yhdistyvät kuvassa. Tilanne on todellinen, sillä kuvassa alppinistit harjoittelevat talven kilpakautta varten. Aikaisemmin maatalon lapset hyppivät ladon heinäkasoissa, nyt rehupaaleilla – maanviljelijän luvalla tietenkin.   

2. palkinto ”Chilimies” ja ”Viini kasvaa Suomessa” (kahden kuvan sarja) Maaseutu on tullut kaupungin sisälle. Näissä kuvissa toteutetaan unelmia – jos ei kaupasta saa kunnollista, kasvatetaan itse. Yksilö vastaa kysyntään tarjoten rohkeasti itse kasvattamiaan puhtaita kotimaisia tuotteita. Ylöspäin katsominen heijastaa positiivista suhtautumista tulevaan. Eläkeläisten ja nuorten harrastukset ja yrittäminen kohtaavat tässä kuvaparissa. Pienviljely tarjoaa uusia mahdollisuuksia eri-ikäisille niin maalla kuin kaupungissakin. Kuvat tarjoavat yllättävän näkökulman – mitä kaikkea Suomessa voikaan viljellä nyt ja tulevaisuudessa? ”Suomi on siellä missä pippuri kasvaa ja viini kukoistaa”.  

3. palkinto ”Uimatauko” Tämä kuva ilmentää maaseudun tarjoamaa vapautta ja vaihtoehtoja. Äänitysstudio järven rannalla mahdollistaa uimatauon keskellä työpäivää. Itse kuvassa on paljon rikkaita yksityiskohtia ja monia viestejä maaseudun mahdollisuuksista: ajasta ja paikasta riippumaton työ, kaunis luonto lähellä, ollaan yhtä aikaa luonnon rauhassa ja hektisessä työssä. Kuva viestii hyvin nykytekniikan tarjoamista mahdollisuuksista työpaikan valinnalle. Yksilö voi tehdä omaa työtään luovuutta ruokkivissa puitteissa. Toisaalta taas osaavalle työvoimalle on kysyntää ja asuinpaikan ei tarvitse olla rajoitteena. Nykyajan luova osaaja voi olla yhtä aikaa globaalissa verkossa, osa laajaa yhteisöä ja kuitenkin maaseudun rauhassa. Ajasta ja paikasta riippumaton työ on mahdollista – yhteisöllisyyttä menettämättä.   

Palkintolautakunta 

Eeva Hellström, Sitra (pj.), Lotta Eerola, Mainostoimisto PHS, Anu Harkki, KOTOliving-tuotantoyhtiö, Päivi Kujala, Maa- ja metsätalousministeriö, Kaisa Rastimo, elokuvaohjaaja ja Tapani Ruokanen, Suomen Kuvalehti.   

Esiraati 

Mikko Säteri, Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto, Finnfoto ry (pj.), Kati Hienonen, Perhosvaikutus Oy, Päivi Hirvola, Sitra, Liisa Jokinen, valokuvaaja, tyyliblogisti, Sirpa Karjalainen, Maa- ja metsätalousministeriö ja Antti Routto, Viestintätoimisto Pohjoisranta Oy.  

Brändää Provinssi -valokuvauskilpailun kilpailusäännöt on laadittu yhteistyössä Suomen Valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Kamera-lehti ja Canon.  

Voittajakuvat löytyvät osoitteesta www.sitra.fi/voittajakuvat

 

www.brandaaprovinssi.fi »

www.sitra.fi/voittajakuvat »

Mistä on kyse?