archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Cleantech Forum Lahti loi kokonaiskatsauksen ympäristöteollisuuden kehitykseen

Cleantech Forum järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa 5.–6.6.2006. Paikalla oli pääomasijoittajia, ympäristöyritysten edustajia sekä ympäristöalan kehittäjiä.

Julkaistu

Cleantech Forum järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa 5.–6.6.2006. Tapahtuma keräsi Lahteen lähes 100 osanottajaa. Paikalla oli pääomasijoittajia, ympäristöyritysten edustajia sekä ympäristöalan kehittäjiä.

Cleantech Forum Lahti loi kokonaiskatsauksen ympäristöteollisuuden kehitykseen sekä yritysten että sijoittajien näkökulmasta. Esityksissä kerrottiin puhtaita teknologioita kaupallistavien yritysten rahoituksesta, esiteltiin markkinoiden trendejä, ennakoitiin tulevia teknologioita ja esiteltiin sijoittajien näkemyksiä.  

Katsaus puhtaisiin teknologioihin sijoittajien ja yritysten näkökulmasta

Seminaarin avasi Euroopan investointipankin (EIB) varapääjohtaja Sauli Niinistö. Niinistö totesi, että nyt on historiallinen hetki aloittaa panostukset ympäristöalalle. Euroopan Investointipankki on nostanut uudistuvat energiamuodot keskeiseen osaan energialuotottamisessaan. Kesäkuun alussa EIB perusti päästöoikeuksien kauppapaikan. Credit Carbon Fund -rahastoon kerätään pääomia Euroopan laajuisesti ja sen tehtävänä on edistää päästöoikeuksien kauppaa.  

Tanskalainen Even Bakke, BankInvest, toi pääomasijoittajan näkökulman cleantechiin. Sijoitukset puhtaaseen energiaan (clean energy) ovat kasvussa. Taustalla vaikuttavat muun muassa markkinoiden vapauttaminen, kaasun ja sähkön kilpailu, teknologian nopea kehittyminen ja kustannusten aleneminen. Tanskalainen BankInvest sijoittaa lähinnä uusiutuvan energian start-up-yrityksiin ja varhaisen vaiheen yrityksiin. Yritysten etsiminen on kovaa työtä. Bakke kertoi, että BankInvest oli käynyt läpi yli 300 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista yritystä, joista yhdeksän valikoitui sijoitusneuvotteluihin.  

Maanantain ohjelmassa oli lisäksi puhujat norjalaisesta uusiutuvan energian yhtiöstä (SCATEC), brittiläisestä New Energy Financesta, Russian Technology Fundista, European Investment Fundista, saksalaisesta BASF Venture capitalista ja Suomen Teollisuussijoitus Oy:stä. Iltapäivällä kuultiin cleantech-yritysten esittelyjä.  

Puhtaiden teknologioiden maailman markkinat ovat kasvussa

Tiistain pääpuhuja oli amerikkalaisen Cleantech Venture Network LLC:n perustaja Nicholas Parker, joka on ympäristösijoittamisen asiantuntija. Parkerin mukaan puhtaista teknologioista on nopeasti kasvamassa merkittävä investointikohde. Hän ennusti, että seuraavien neljän viiden vuoden aikana alalle tulee maailmanlaajuisesti vähintään 2 miljoonaa uutta työpaikkaa. Nyt käydään kilpailua siitä, kuka saa nuo työpaikat.  

Parker arvioi, että seuraavien neljän vuoden aikana alalle sijoitetaan 15 miljardia dollaria, joista noin kolmannes tulee Eurooppaan. Sijoittajia kiinnostavat erityisesti puhtaat energiamuodot: aurinko, tuuli, vesi sekä kehittyneet teknologiat. Pohjoismaat ovat voimakkaasti panostaneet kestävään ja edistykselliseen teknologiaan, joten niillä on hyvät edellytykset olla kehityksen kärjessä.  

Tiistaina kuultiin lisäksi esitykset Helmut Kaiser Consultingilta, Swenteciltä, Stockholm Environmental Institute in Tallinilta sekä Biofundilta. Tilaisuuden päätteeksi cleantech-yritykset esittelivät toimintaansa.  

Forumin järjestivät yhteistyössä Lahden tiede- ja yrityspuisto, Sitran Ympäristöohjelma, Cleantech Venture Network LLC ja Cleantech Invest.  

Cleantech Forum Lahden esitykset löytyvät Forumin Internet-sivuilta »

Mistä on kyse?