archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Edelläkävijäkunnat ryhtyivät yhdessä konkreettisiin toimiin tuottavuuden nostamiseksi

17 kuntaa ja 1 kuntayhtymä ovat allekirjoittaneet 19.5. aiesopimukset Kuntien ICT ja Kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusten perustamisesta. Molempien yhtiöiden tavoitteena on olla merkittävä toimija ja uudistaja julkisen sektorin palveluiden ja prosessien yhtenäistämisessä.

Kirjoittaja

Antti Kivelä

Julkaistu

17 kuntaa ja 1 kuntayhtymä ovat allekirjoittaneet 19.5. aiesopimukset Kuntien ICT ja Kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusten perustamisesta. Molempien yhtiöiden tavoitteena on olla merkittävä toimija ja uudistaja julkisen sektorin palveluiden ja prosessien yhtenäistämisessä.  

Aiesopimusten mukaan kuntien palvelukeskukset perustetaan alkusyksystä 2010. Kunnat ja kuntayhtymät ovat näiden yhtiöiden sataprosenttisia omistajia.
− Kiinnostus yhtiöiden perustamiseen on ollut suurta. Lähes 20 kuntatoimijaa allekirjoitti aiesopimuksen, ja monessa merkittävässä kunnassa päätöksenteko tapahtuu lähiviikkoina. Näyttäisi siltä, että aiesopimukseen liittyy lähes 50 kuntatoimijaa eli pääsemme tavoitteeseen, jolloin palvelukeskukset kattavat 40 % Suomen väestöpohjasta, Sitran Kuntaohjelman johtaja Antti Kivelä toteaa.  

− Aiesopimuksen allekirjoittaneet kunnat ja kuntayhtymät (*) pääsevät nyt mukaan linjaamaan perustettavien yhtiöiden toimintaa, yhtiöjärjestystä ja aloitettavia kansallisia kärkihankkeita, Kivelä luonnehtii aiesopimuksen merkitystä. Kaikilla kuntatoimijoilla on vielä mahdollisuus liittyä aiesopimukseen kesäkuun aikana.   

Alueellinen osaaminen hyödynnetään verkostomaisessa toiminnassa   

Yhtiöiden toiminta tulee olemaan verkostomaista ja se koostuu monista eri osaamiskeskuksista.
− Aiesopimuksen allekirjoittaneet kunnat ja kuntayhtymät sopivat ja määrittelevät myös, miten alueellista erityisosaamista voidaan verkostomaisesti toimivissa uusissa yrityksissä parhaiten hyödyntää, Antti Kivelä jatkaa.  

Molempien yhtiöiden tavoite on vaikuttaa merkittävästi julkisen sektorin tuottavuuskehitykseen ja olla keskeinen toimija 2010-luvun julkisen sektorin vaativassa muutoksessa. Yhteiskunnan syvällistä ja laaja-alaista uudistumista edistävällä Sitralla on ollut palvelukeskushankkeen käynnistäjän ja valmistelijan rooli.   Palveluiden ja prosessien yhtenäistämisellä voidaan hillitä kuntien menojen kasvua ja kohdentaa resursseja ylläpidosta kehittämiseen. 

− Tietojärjestelmien yhtenäistäminen ja uudistaminen tuottavat laadukkaampia palveluita nykyistä kustannustehokkaammin ja potentiaalia on paljon. Palvelukeskusten toimintaa kartoittavaa taustatyötä on tehty yhdessä kuntatoimijoiden, valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton kanssa. Kuntatoimijat ovat olleet myös mukana perustettavien yritysten liiketoimintasuunnitelmien teossa. Kuntakentän innostus ja halu tuottavuuden kasvattamiseen on suurta, Kivelä toteaa.   

Kuntien ICT -palvelukeskus

  • tarjoaa omistajilleen tietohallinnon ja tietotekniikan asiantuntija-, sovellus- ja infrastruktuuripalveluita
  • järjestää ja kehittää palveluita koordinoimalla kuntasektorin ICT-kehityshankkeita ja palvelutarpeita
  • yhdistää toimittajien tarjoamia sovelluksia ja asiantuntijuutta valmiiksi, kuntien toimintoja hyödyntäviksi kokonaisuuksiksi, ratkaisuiksi ja palveluiksi.  

Kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus

  • varmistaa osallistuville kunnille tehokkaan talous- ja henkilöstöprosessien toiminnan
  • tuottaa yhtenäistä ja laadukasta tietoa kuntien menoista ja tuloista suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi.
  • toimii aktiivisena kunnallisen talous- ja henkilöstöhallinnon vaikuttajana, kehittäjänä ja koordinoijana yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.  

(*) Aiesopimuksen allekirjoittaneet kunnat:  

Hämeenlinna
Lappeenranta
Lieto                      
Liminka
Kotka
Kouvola
Kuusamo
Masku
Mikkeli
Naantali
Nousiainen
Oulu
Pukkila
Raahen Seudun hyvinvointikuntayhtymä
Raisio
Ranua
Taivassalo
Vaasa     

Lisätietoja: 

Kuntaohjelma, Sitra
Johtava asiantuntija Kimmo Haahkola, puh. 050 380 8603, etunimi.sukunimi@sitra.fi 
www.sitra.fi/kunta    

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
Suomen kilpailukyky ja suomalaisten hyvinvointi edellyttävät laaja-alaisia ja syvällisiä muutoksia. Sitra ennakoi tulevaa ja edistää muutoksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Suomen kannalta keskeisiin haasteisiin Sitra tarttuu ohjelmien ja strategiaprosessien avulla. Sitra on itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto, jonka tehtävä on rakentaa huomisen menestyvää Suomea.