archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

EEMontti: 500 000 sähkölämmittäjää odottaa parantunutta palvelua

EEMontti-kilpailu julistettiin vuosi sitten energiaremonttien tarjoajille. Toteutetut remonttiratkaisut ja niiden dokumentoidut säästövaikutukset kelpaavat malliksi 500 000 sähkölämmitteisen suomalaisen pientalon korjaamiseen. On vain palveluntarjoajista kiinni, kuka korjaa komeimman potin.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

EEMontti-kilpailun loppuhuipennus

EEMontti – Lämmityskulut puoleen -kilpailu julistettiin vuosi sitten energiaremonttien tarjoajille. Toteutetut remonttiratkaisut ja niiden dokumentoidut säästövaikutukset kelpaavat malliksi  500 000 sähkölämmitteisten suomalaisen pientalon korjaamiseen. On vain palveluntarjoajista kiinni, kuka korjaa komeimman potin.

Suorasähkölämmityksen kasvavien kustannusten paineessa kärvistelevä pientaloasukas ei ole enää yksin ongelmansa kanssa. EEMontti – Lämmityskulut puoleen -kilpailu on päättynyt ja tuonut energiaremonttimarkkinoille toimivia esimerkkiratkaisuja, joiden myönteinen vaikutus energiankulutukseen, säästöihin ja asumisviihtyvyyteen on kiistaton.

EEMontti-kilpailussa toteutettiin 1960- ja 70-luvuilla sekä 2000-luvulla valmistuneiden suorasähkölämmitteisten omakotitalojen energiaremontit. Tarjouksissaan energiaremonttien toteuttajat olivat esittäneet laskelmat saavutettavista energiansäästöistä, mutta remontin vaikutuksia ei jätetty pelkän uskon asiaksi. Metropolia ammattikorkeakoulun työryhmä dokumentoi remonttien vaikutukset 6 kuukauden seurantajakson ajalta, ja loppuraportti energiaremonttien tuloksista julkaistaan alkuvuodesta 2013 kilpailun internetsivuilla.

EEMontti-kilpailu antoi ajattelemisen aihetta niin sähkölämmitteisten pientalojen omistajille kuin energiaremontteja tarjoaville yrityksille. Kummankaan ei tulisi haksahtaa ensimmäiseen mieleen tulevaan remonttiratkaisuun, eikä perustaa lämmitysmuotovalintaansa kertaluonteiseen hankintahintaan tai sopivasti hyllystä löytyvään laitevalikoimaan. Pientaloasukkaalta ei kuitenkaan pidä vaatia lämmitys- tai LVI-alan asiantuntemusta, se vaatimus kohdistuu palveluntarjoajaan.

– Kilpailu osoitti, että energiaremonttien tarjoajien tulisi ensimmäisenä kehittää osaamistaan niin, että he pystyisivät ilman välikäsiä tarjoamaan remontteja vaikeasti korjattaviin sähkölämmitteisiin taloihin. Monipuolinen suunnitteluosaaminen on ehdoton edellytys, jotta ratkaisujen tarjoaminen erilaisten talojen tarpeisiin onnistuu. Tällä hetkellä tarjoukset ovat usein vaikeaselkoisia eikä niissä välttämättä tarjota ratkaisua asiakkaan tarpeeseen, vaan sitä, mitä palveluntarjoaja sattuu osaamaan, EEMontti-kilpailun asiantuntijaraadin puheenjohtaja, TkT Jarek Kurnitski toteaa.

Samalla hän kuitenkin kiittelee kilpailuun uskaltautuneita energiaremonttien tarjoajia rohkeudesta ja pioneerihenkisyydestä. EEMontti-kilpailun tavoitteet olivat korkealla ja voittajaratkaisut kelpaavat malliksi muillekin. Näihin ratkaisumalleihin myös pientaloasujien kannattaa tutustua ja vaatia omalta palveluntarjoajaltaan vastaavanlaista, kiinteistön remonttitarvetta kokonaisuutena tarkastelevaa ratkaisua. Parhaat tulokset saavutetaan, kun urakoitsija toimii korjausrakentamisen kokonaispalvelun tuottajana.

– Asiakkaan on voitava luottaa energiaremontin tarjoajan asiantuntijuuteen. Luonteva tapa luottamuksen herättämiseen on tarjota takuu saavutettavasta energiansäästöstä. EEMontti-kilpailu on jo synnyttänyt muutamia ideanpoikasia asian kehittämiseksi, Kurnitski paljastaa.

Green Net Finland ry:n järjestämän kilpailun rahoittajina toimivat Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Tekes – teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU, Rettig Group, Honeywell ja Talotekniikan koulutuksen ja tutkimuksen tukiyhdistys.

Lisätietoja

Energia-asiantuntija Suvi Häkämies, Green Net Finland ry, puh. 050 331 1495, etunimi.sukunimi@greennetfinland.fi

Johtava asiantuntija Jarek Kurnitski, Sitra, puh. 040 5741 870,
etunimi.sukunimi@sitra.fi

Mistä on kyse?