archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ekovalo-projekti auttaa kuntia ja kuluttajia kohti ekologista valoa

Ekovalo-projektissa kehitettiin toimintamalli, joka auttaa kuntia ja energiayhtiöitä kohti ekologisempia valaistusratkaisuja. Kotitalouksille laadittiin kuluttajaopas energiatehokkaisiin lamppuvalintoihin.

Julkaistu

Euroopan komission valaistustuotteiden ekologista suunnittelua koskevan direktiivin myötä kotitalouksissa käytetyt hehkulamput poistuvat markkinoilta vuoteen 2012 mennessä ja ulkovalaistuksessa käytetyt elohopealamput vuoteen 2015 mennessä. Aalto-yliopiston Valaistusyksikön Ekovalo-projektissa kehitettiin toimintamalli, joka auttaa kuntia ja energiayhtiöitä kohti ekologisempia valaistusratkaisuja. Kotitalouksille laadittiin kuluttajaopas energiatehokkaisiin lamppuvalintoihin.

Elohopealamppujen poistuminen markkinoilta merkitsee ulkovalaistuksen kannalta radikaalia muutosta. Suomessa on arviolta 1,3 miljoonaa ulkovalopistettä, joista vielä noin puolessa on elohopealamppuja. Valaistuksen vaihtotyöt on jo aloitettu, mutta silti monissa kunnissa on vielä paljon tehtävää. Edessä olevat ulkovalaistuksen muutostyöt ovat tilaisuus parantaa valaistuksen laatua ja energiatehokkuutta.

Ekovalo-projektin kunnille ja energialaitoksille suuntaaman toimintamallin avulla voidaan optimoida, miten ulkovalaistuksen 700 000 elohopealamppuvalaisinta korvataan energia- ja kustannustehokkaasti ja samalla vähennetään sähkön käyttöä ja sähköntuotannon kasvihuonekaasupäästöjä. Esimerkkiasennusten kautta esitetään vaihtoehtoisia katuvalaistusratkaisuja ja käydään läpi niiden ominaisuuksia ja elinkaarikustannuksia.

– Ekovalo-projektin aikana vuosina 2009−2010 mukana olleiden kaupunkien alueella on tehty useita valaistusratkaisujen muutostöitä, joissa elohopealamppuja on korvattu sekä suurpaine-, monimetalli- että induktiolampuilla. Suomessa ensimmäiset LED-ulkovalaistusasennukset tehtiin 2007, ja tämän jälkeen niitä on toteutettu useita. Vuonna 2010 Ekovalo-projektissa kartoitettiin 35 LED-ulkovalaistuskohdetta, kertoo professori Liisa Halonen Aalto-yliopiston Valaistusyksiköstä.

Ulkovalaistusratkaisut saattavat jatkossa perustua suurelta osin viime vuosina paljon kehitettyyn LED-valaisimeen. Ekovalo-projektin pilottiasennuksilla haettiin jalankulkijoiden ja autoilijoiden käyttökokemuksia LED-lampuista.

Kuluttajaopas auttaa kotitalouksia energiatehokkaisiin lamppuvalintoihin

Suomalaisissa kotitalouksissa on käytössä 46 miljoonaa hehkulamppua. Niiden korvaaminen energiatehokkailla lampuilla merkitsee jopa 75 prosentin energiansäästöpotentiaalia. Ekovalo-projektissa tuotettu kotitalouksille suunnattu kuluttajaopas energiatehokkaisiin lamppuvalintoihin tarjoaa tutkittua tietoa hehkulamppuja korvaavien lamppujen ominaisuuksista, niiden valinnasta ja vaihdon kustannusvaikutuksista.

Lisätietoja

Liisa Halonen, professori, Aalto-yliopisto, Valaistusyksikkö, puh. 0500 423 232, lha@cc.hut.fi

Kuluttajien lamppuopas:
Eino Tetri, tutkija, Aalto-yliopisto, Valaistusyksikkö, puh. 050 316 0986, eino.tetri@hut.fi

Lue lisää Ekovalo-hankkeesta »
Tutustu kuluttajan lamppuoppaaseen »
Lue Tekesin tiedote »

Ekovalo-projekti kuului Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelmaan ja Sitran Energiaohjelmaan. Tekesin ja Sitran lisäksi projektia rahoittivat työ- ja elinkeinoministeriö, Espoon, Keravan, Kotkan, Lappeenrannan, Rovaniemen, Turun ja Vaasan kaupungit sekä Helsingin Energia ja Lahti Energia.

Mistä on kyse?