archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Haluatko elää kuukauden tulevaisuudessa?

Julkaistu

Sitran Tulevaisuuden kotitalous -hankkeeseen etsitään Jyväskylän seudulta perheitä tai talouksia, jotka haluavat kokeilla resurssiviisasta elämää ja testata tulevaisuuden palveluja ja mahdollisuuksia.

Maapallon resurssit niukkenevat ja ilmastonmuutos etenee, mutta miten se vaikuttaa käytännön elämään Keski-Suomessa ja millaisia kestäviä elämäntapoja mahdollistavia palveluja ja tuotteita seudulle tarvitaan? Tätä selvitetään Sitran koordinoimassa Tulevaisuuden kotitalous -pilottihankkeessa. Hankkeeseen etsitään nyt Jyväskylän seudulta 3-5 kotitaloutta, jotka haluavat osallistua tulevaisuuden elämäntavan kokeilemiseen. Hankkeen tavoitteena on konkretisoida kotitalouksien resurssien käyttöä ja löytää keinoja sen pienentämiseksi.

”Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme yli kolmen maapallon verran luonnonvaroja. Tarkoitus on katsoa, mitä yhden maapallon kokoinen elämä tarkoittaisi käytännössä ja millaisin keinoin siihen olisi mahdollista päästä. Hankkeessa voidaan esimerkiksi simuloida kotitalouksille erilaisia kestävän elämän mahdollistavia palveluja, jotta nähtäisiin, miten rikasta ja hyvää elämää voi viettää, vaikka materiaalinen jalanjälki olisi pienempi”, sanoo asiantuntija Hanna-Leena Ottelin Sitrasta.

Mahdollisia kokeiltavia palveluja voisivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautot, kotiinkuljetuspalvelut, tehokkaat tilaratkaisut, kestävät ja edulliset liikkumistavat ja uudet proteiininlähteet. Kokeiltavista palveluista päätetään yhteistyössä materiaalijalanjäljen mittaamisen asiantuntijoiden ja kotitalouksien kanssa.

Pilotissa mitataan kotitalouksien materiaalijalanjälki, eli luonnonvarojen kulutus, ja laaditaan sen perusteella osallistujille tiekartta kestävän materiaalijalanjäljen saavuttamiseksi. Kotitalouksissa kokeillaan keskeisiä toimenpiteitä ja hankkeen päätteeksi keskustellaan kaupungin, palveluntuottajien ja muiden tahojen kanssa toimista, joilla voidaan skaalata kestäviä ratkaisuja laajempaan käyttöön. Tulevaisuuden kotitalous -pilotti toteutetaan tämän vuoden aikana osana Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta.

”Tämän hankkeen kautta pääsemme kiinni siihen, mitä ekologisesti kestävä elämä käytännössä tarkoittaa. Kotitalouksille tämä tarkoittaa sitä, että nyt ei tarvitse enää odottaa parempaa tulevaisuutta, vaan sitä pääsee tekemään!” selostaa D-matin toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Michael Lettenmeier.

Hankkeeseen voivat nyt hakea mukaan kaikenkokoiset kotitaloudet, niin suurperheet, kommuunit kuin yhden hengen taloudetkin. Kotitalouksien haku hankkeeseen jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Itse hanke alkaa elokuussa ja jatkuu vuoden loppuun.

Täytä hakemus tästä linkistä.

Lisätietoa:

Asiantuntija Hanna-Leena Ottelin, Sitra, p. 050 376 9499
Toimitusjohtaja Michael Lettenmeier, D-mat, p. 040 54 12 876

 

Mistä on kyse?