archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Helsingistä Design-pääkaupunki 2012

Helsinki on valittu vuoden 2012 Design-pääkaupungiksi. Nimityksen myöntää International Design Association IDA joka toinen vuosi sellaiselle kaupungille, joka käyttää designia innovatiivisesti.

Julkaistu

Helsinki on valittu vuoden 2012 Design-pääkaupungiksi. Nimityksen myöntää International Design Association IDA joka toinen vuosi sellaiselle kaupungille, joka käyttää designia innovatiivisesti. Palkinnon kriteereinä on designin hyödyntäminen kaupungissa sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen elämän parantajana.

Tämän vuoden haussa loppusuoralle selviytyivät Helsinki ja Eindhoven. Helsinki on kolmas kaupunki, joka saa design-pääkaupungin nimityksen. Viime vuonna kunnian sai Italian Torino ja ensi vuonna vuorossa on Etelä-Korean Soul.

Ensisijaisesti Helsinki painotti hakemuksessaan avoimuutta. Hakemuksen teemana oli ”Open Helsinki enabled by Embedded Design”. ”Embedded design” -ajattelussa design on sisäänrakennettu yhteiskuntaan. Konkreettisesti tällä tarkoitetaan ihmisten tarpeiden, esteettisten arvojen ja käytettävyyden huomioimista kaikkialla. Myös uusien ainutlaatuisten toimijoiden syntyminen (mm. Aalto-yliopisto), vahva taideteollinen koulutusperinne, merkittävien yritysten läsnäolo ja vahva designtraditio ovat myötävaikuttaneet tittelin voittamisessa.

Hakuprosessiin osallistui yhteensä 46 eri kaupunkia 27 valtiosta. Helsinki WDC 2012 ei sisällä vain pääkaupunkiamme, vaan koko lähialueen eli Espoon, Vantaan, Kauniaisen ja Lahden.

Sitra on ollut mukana World Design Capital 2012 -valtuuskunnassa ja Sitra jatkaa yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa koskien Design-pääkaupunkivuotta.

Sitran omassa työssä design nähdään yhtenä mahdollisuutena ja työkaluna vastata yhteiskuntia kohtaaviin monitahoisiin ongelmiin.

Helsinki Design 2012 -kotisivut

Mistä on kyse?