archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

”Hollannin malli” lisää asiakkaiden valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Alankomaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää on uudistettu merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Järjestelmässä on monia suomalaisittainkin mielenkiintoisia piirteitä.

Julkaistu

Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä -ohjelman johtoryhmä vieraili helmikuussa hollantilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon kohteissa tutustumassa sikäläiseen järjestelmään.

Matkalla mukana ollut Sitran Kuntaohjelman ohjelmajohtaja Antti Kivelä huomauttaa, että uudistuspaineet Suomessakin ovat kovat. Sosiaali- ja terveydenhuollon osuus kuntien budjeteista on noin 65 prosenttia, mikä on noin 11,5 miljardia euroa vuodessa. Menot kasvavat 7–9 prosenttia vuodessa. ”Tämä on mahdoton yhtälö, jotakin on tehtävä. Tarkoitus ei ole, että alkaisimme kopioida jonkin maan ratkaisuja, mutta niistä on hyvä tietää”, Kivelä sanoo.

Alankomaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää on uudistettu merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Järjestelmässä on monia suomalaisittainkin mielenkiintoisia piirteitä. Hollannissa valtio ja kunnat eivät itse tuota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, vaan tuotanto on säätiöiden, yhdistysten ja yritysten vastuulla.

Lue koko uutinen Tekesin sivuilta »

Mistä on kyse?