archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kaksi suomalaisyritystä Euroopan ympäristökilpailun finaaliin

Voittajat julkistetaan kesäkuussa Euroopan komission Green Weekin aikana.

Julkaistu

Tiedote 23.2.2006

Euroopan komission järjestämän European Business Awards for the Environment -kilpailun raati kokoontui Wienissä 21.–22.2.2006. Raati valitsi 139 kilpailuehdotuksen joukosta 12 yritystä finalisteiksi kilpailemaan Euroopan parhaan tunnustuksesta. Finalistien joukossa on kaksi suomalaisyritystä, jotka osallistuivat kisaan Sitran syksyllä järjestämän kansallisen osakilpailun kautta. Voittajat julkistetaan kesäkuussa Euroopan komission Green Weekin aikana.

– Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille ovat nyt merkityksellisempiä kuin koskaan aiemmin, sanoi ympäristökomissaari Stavros Dimas.
– Eurooppa tarvitsee yrityksiä, jotka investoivat ympäristöystävällisiin innovaatioihin. Ne tekevät oman osuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja biodiversiteetin suojelussa ja tukevat samalla omalta osaltaan Euroopan kilpailukykyä. Tämä on selvä win-win tilanne, josta kaikki hyötyvät. Onnitteluni 12 finalistille, jotka ovat tehneet ympäristöä säästävistä bisnesmalleista todellisuutta ja osoittaneet erityislaatuista nerokkuutta.

– Kilpailussa menestyminen tukee suomalaisen ympäristötekniikan ja osaamisen vientiä nostamalla esiin suomalaista osaamista. Kaksi suomalaista kahdentoista finalistin joukossa on hyvä saavutus, sanoi ohjelmajohtaja Jukka Noponen Sitran Ympäristöohjelmasta.

– Kilpailu oli tähänastisista hakijamäärältään suurin, ja taso oli korkea. Suomalaiset yritykset pärjäsivät hyvin. Palkinnolla on selvästi merkitystä yritysten vientitoiminnalle, joten toivottavasti kilpailussa menestyminen lisää myös suomalaisyritysten tunnettuutta, sanoi raadin suomalaisjäsen, YTV:n yhteistyöjohtaja Hannu Penttilä.

Suomalaiset finaaliin Prosessi- ja Kansainvälinen yhteistyö
-sarjoissa

Fortum Power and Heat Oy valittiin palkinnonsaajaehdokkaaksi Prosessi-sarjassa. Sarjassa palkitaan kestävää kehitystä erityisesti edistävän uuden tuotantoteknologian kehittämisestä ja soveltamisesta.

Fortum Power and Heat Oy osallistui kilpailuun Suurten polttolaitosten ilmanpuhdistus edistyksellisen polttotekniikan avulla -projektilla. Raadin perustelut valinnalle:

”Prosessilla on suora vaikutus ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Tätä (ja vastaavia) teknologiaa voidaan käyttää laajalti kiinteitä polttoaineita (hiili) käyttävissä laitoksissa niin EU:n alueella kuin muuallakin maailmassa. NOx-päästöjen vähentäminen piipunpääteknologian avulla on kallista, mutta tämä polttotekniikka vähentää prosessissa syntyviä NOx-päästöjä kustannustehokkaasti.”

YIT Rakennus Oy valittiin palkinnonsaajaehdokkaaksi Kansainvälinen yhteistyö -sarjassa. Sarjassa palkitaan tiedon ja teknologian jakamisesta kansainvälisissä kumppanuusprojekteissa, jotka edistävä kestävää kasvua kehittyvissä maissa.

YIT Rakennus Oy osallistui kilpailuun Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon rakennusprojektilla. Raadin perustelut valinnalle:

”Projektilla on erittäin selvät tavoitteet: se on vähentänyt Itämeren jätevesikuormitusta ja parantunut meren tilaa. Projekti toteutettiin lähes aikataulussa ja alle sovitun budjetin. Projektilla oli työllistävä vaikutus ja siinä saatiin käytännön koulutusta Venäjän ensimmäisestä PPP-hankkeesta (public-private-partnership). Projektilla on merkittävä vaikutus Itämeren tilaan ja se on erinomainen esimerkki PPP-periaatteen soveltamisesta projektien kehittämisessä.”

Komission tiedote (pdf, englanniksi) »
Liite tiedotteeseen: Finalistien esittely ja raadin perustelut (pdf, englanniksi) »

Lisätietoja

Sitra
Ohjelmajohtaja Jukka Noponen, Ympäristöohjelma, puh. (09) 6189 9430 tai etunimi.sukunimi@sitra.fi

Projektipäällikkö Laura Järvinen, Ympäristöohjelma, puh. (09) 6189 9407 tai etunimi.sukunimi@sitra.fi

Fortum Power and Heat Oy
Tuotepäällikkö Marja Englund, puh. 010 4511 tai etunimi.sukunimi@fortum.com
Teknologiapäällikkö Petra Lundström, puh. 010 4511 tai etunimi.sukunimi@fortum.com

YIT Rakennus Oy
Johtaja Matti Rantala, puh. 020 433 111 tai postit@yit.fi
Viestintäjohtaja Veikko Myllyperkiö (YIT-Yhtymä Oyj), puh. 020 433 2297 tai etunimi.sukunimi@yit.fi

Kilpailun taustaa

Euroopan komissio jakaa ympäristöpalkinnot yrityksille joka toinen vuosi. Palkintojen tavoitteena on nostaa esille yrityksiä, joiden liiketoiminnat tukevat onnistuneesti kestävää kehitystä ja ovat samalla innovatiivisia ja taloudellisesti kannattavia. Kilpailussa on neljä sarjaa: johtamiskäytännöt, tuotteet, prosessit ja kansainvälinen yhteistyö.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 139 ehdotusta 23 Euroopan maasta, mikä on kilpailun yhdeksäntoistavuotisen historian suurin osallistujamäärä. Kesäkuun alussa Brysselissä pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessa esitellään 12 finalistin joukosta neljä voittajaa, yksi jokaisesta sarjasta.

European Business Awards for the Environment -kilpailun järjestää Euroopan komission ympäristön pääosasto (Directorate General for Environment). Voidakseen osallistua yrityksen on ensin menestyttävä kansallisessa kilpailussa. Suomen osakilpailua koordinoi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Lisätietoja kilpailusta komission tiedotteesta (liite yllä) ja osoitteesta http://europa.eu.int/comm/environment/business_awards

Mistä on kyse?