archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kerrostalojen julkisivut kuntoon TES-menetelmällä

Betonilähiöiden korjaamiseen on kehitetty toimiva ratkaisu: TES-menetelmä. Esivalmistettujen puurakenteisten julkisivuelementtien käyttö vanhojen betonikerrostalojen saneerauksessa on osoittautunut käytössä kustannustehokkaaksi ja teknisesti toimivaksi menetelmäksi.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Betonilähiöiden korjaamiseen on kehitetty toimiva ratkaisu. Esivalmistettujen puurakenteisten julkisivuelementtien käyttö vanhojen betonikerrostalojen saneerauksessa on osoittautunut käytössä kustannustehokkaaksi ja teknisesti toimivaksi menetelmäksi. Ammattislangissa puhutaan TES-menetelmästä.

– 1960-70 suuren kerrostalobuumin jälkien korjaamiseen tarvitaan välttämättä teollisia korjausratkaisuja. Korkeaan esivalmistusasteeseen perustuvat, nopeasti asennettavat puiset julkisivuratkaisut ovat juuri sitä, mitä energiakorjauksien vauhdittamiseen tarvitaan, toteaa Sitran johtaja Jukka Noponen.

Riihimäen Peltosaaressa toteutettu asuinkerrostalon saneeraus passiivitasoiseksi on onnistunut erinomaisesti. Lämpöä pitäisi säästyä 75 prosenttia, tosin vasta seuraava lämmityskausi osoittaa tämän varmuudella. Sisäilma on parantunut uudistetun ilmanvaihdon ansiosta, samoin kuin ääneneristävyys ja talojen ulkonäkö. Peruskorjaus myös nostaa asuntojen arvoa.

– TES-menetelmä on erittäin varteenotettava ja kilpailukykyinen vaihtoehto korjausrakentamiseen. Elementtien mitoitus, niiden asentaminen ja talotekninen integrointi onnistuivat täysin. Suurimmat haas kannustaa arkkitehti Kimmo Lylykangas

Riihimäen kokemusten perusteella Paroc Oy:n tuotekehityspäällikkö Jukka Sevon kannustaa suuriakin rakennusyhtiöitä suuntautumaan korjausrakentamiseen. Paroc on nyt hakemassa uusia kohteita ja etsimässä teollista korjaustapaa pientaloihin.

Lue lisää Puuinfon artikkelista.

Mistä on kyse?