archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestävän talouden koulutusohjelman suosio yllätti

Sitran Kestävän talouden foorumi on osoittautunut erittäin suosituksi jo ennen alkamistaan. Lokakuussa alkavaan foorumiin olisi yli neljä kertaa enemmän tulijoita kuin mitä foorumin osallistujiksi voidaan ottaa. Hakijoita oli yli 120, mutta foorumiin mahtuu vain kolmekymmentä osallistujaa. Foorumin tehtävänä on kehittää konsepti ensi vuonna käynnistettävälle kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutukselle.

Kirjoittaja

Eeva Hellström

Johtava asiantuntija, Talouden tulevaisuus

Julkaistu

”Suosio oli meille yllätys, kuten myös hakijoiden kovatasoisuus. Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutukselle on selvästi Suomessa nyt kysyntää”, sanoo Sitran koulutustoiminnasta vastaava Eeva Hellström

Sitran uusi työntekijä, vanhempi neuvonantaja Sixten Korkman on yksi kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksen suunnittelijoista. Hän uskoo, että laaja-alaisessa koulutuksessa eritaustaisten ihmisten vuoropuhelu voi synnyttää uudenlaista, pitkän tähtäimen talousajattelua ja jopa innovaatioita.

”Kun maailma on myllerryksessä, meillä on finanssikriisi, ympäristöuhkia ja hyvinvointimme on uhattuna, asioita pitää katsoa tuorein silmin. Koulutuksessa meitä ei sillään kiinnosta, mitä pitäisi tehdä Kreikalle tai ensi vuoden budjetille, vaan meitä kiinnostaa se, miltä Suomi voisi näyttää viiden tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Miten luodaan ja ylläpidetään hyvinvointia ja mitä ympäristölle tapahtuu”, Korkman sanoo.

Kukaan ei vielä tiedä, mistä suomalaiset saavat leipänsä tulevaisuudessa, mutta Korkmanilla on siitä omat aavistuksensa.

”Meillä Suomessa kauppa Neuvostoliiton kanssa oli kannattavaa hiukan liian kauan, ja jäimme siksi talouden rakenteen uudistamisessa jälkeen. Sellunkeitto ei enää voi olla talouden peruspylväs, mutta uusi tukijalka voi hyvinkin löytyä metsäteollisuuden sisältä. Uutta syntyy, mutta sillä on aina jokin kytkentä vanhaan. Pohjanmaallakin tehdään edelleen veneitä, vaikka nykyisillä luksusjahdeilla ei ole mitään tekemistä entisajan laivojen kanssa.” 

Korkman kertoo, että hänen oma suhtautumisensa ympäristöongelmiin on vuosien varrella muuttunut, kuten useimpien muidenkin aikaansa seuranneiden ihmisten suhtautuminen.

”Ilmastonmuutos on ehdottomasti maailman ongelmien ykköskategoriassa. Sen suhteen meillä on syytä syvään huoleen. Uskon, että kehitys voi olla myös epäjatkuva, eli kun tietty kynnys ylitetään, ilmasto alkaa käyttäytyä entistä arvaamattomammin ja kehitystä on mahdoton pysäyttää. Jos teemme poliittisia päätöksiä liian myöhään, voimme ajautua paljon suurempiin ongelmiin ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvat kustannukset ovat selvästi arvioitua suuremmat.”

Sternin raportti vuonna 2006 arvioi, että ilmastonmuutoksen vahinkoja vähentävien ehkäisytoimien kustannukset ovat globaalisti noin prosentti bruttokansantuotteesta, mutta tuoreimpien OECD:n arvioiden mukaan luku on paremminkin noin 5 prosenttia.

Haku Kestävän talouden foorumiin päättyi 17. kesäkuuta. Osallistujien valinnat tehdään elokuussa haastattelujen perusteella. Foorumiin seulotaan monipuolinen joukko eri taustaryhmistä tulevia henkilöitä. Kurssikokonaisuus on jatkoa Sitran talouspolitiikan johtamiskursseille, joiden järjestäminen päättyi vuonna 2005. 

Sixten Korkman aloitti Sitrassa vanhempana neuvonantajana toukokuun alussa.

Lue lisää: 12 kysymystä Sixten Korkmanille