Arvioitu lukuaika 2 min

Korkeakoulut rakensivat avoimen kurssin ilmastonmuutoksen perusteista

Ilmastonmuutosta ei ratkaista vain tekniikalla. Jokaisen alan ja asiantuntijan on ymmärrettävä syy- ja seuraussuhteet.

Julkaistu

Suomi tarvitsee uuden ilmasto-osaajien sukupolven. Ilmastonmuutosta ei ratkaista vain tekniikalla, vaan edessä on niin iso yhteiskunnallinen murros, että jokaisen alan ja asiantuntijan on ymmärrettävä syy- ja seuraussuhteet. Tähän tarvitaan uudenlaista laaja-alaista osaamista. Ratkaisuna tähän Sitra, korkeakoulujen opettajat, asiantuntijat ja opiskelijat ovat yhdessä rakentaneet kaikille avoimen kurssikokonaisuuden Ilmasto.nyt ilmastonmuutoksen perusteista. Yhdessä kehitetty kurssikokonaisuus ratkaisee osaltaan myös koulutusleikkausten tuomia resurssihaasteita.

Kurssikokonaisuus vastaa selkeään tarpeeseen kouluttaa kaikille aloille uusi ilmasto-osaajien sukupolvi, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen perusteet ja pystyy hyödyntämään tätä osaamista oman alansa näkökulmasta.

”Kyseessä on kaikille avoin monitieteellinen kokonaisuus, joka tarjoaa uudenlaisen kurssikonseptin korkeakoulujen käyttöön. Tavoitteena on, että kokonaisuutta hyödynnettäisiin jokaisessa Suomen yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Samalla pystytään hyödyntämään synergioita yliopistojen välillä ja jakamaan opetukseen tarvittavia resursseja” sanoo professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Ilmasto.nyt on toteutettu kaikille avoimena MOOC-verkkokurssina, mutta se eroaa perinteisistä MOOC-kursseista, koska kurssiaikatauluun on sisällytetty lähiopetus.

”Tavoitteena on, että jokainen kurssin käynyt opiskelija ymmärtää, mistä ilmastonmuutoksessa on ilmiönä kyse ja innostuu tarttumaan toimeen ilmastonmuutoksen selättämiseksi omalla osaamisellaan”, sanoo kurssikokonaisuuden rakentamista koordinoinut Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta.

Yhteistyössä rakennettu ja testattu kurssikokonaisuus

Ilmasto.nyt -pakettia on ollut rakentamassa sekä luonnontieteiden, kasvatustieteiden että taiteen asiantuntijoita, ja kurssivideot on tuotettu yhteistyössä media-alan opiskelijoiden kanssa. Kokonaisuuden ovat laatineet yhdessä Helsingin yliopisto (hankkeen koordinaattori), Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Sitra. Mukana työssä ovat olleet myös Taideyliopisto, Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kurssimateriaalia on testannut noin 30 eri alojen edustajaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista sekä järjestöistä. Mukana testaamassa on ollut mm. insinööritieteiden, matkailun, ympäristötieteiden, teologian ja muotoilun osaajia.

Ajatus yhteisen verkko-oppimispaketin rakentamisesta lähti liikkeelle pyöreän pöydän keskusteluista korkeakoulujen, Suomen Akatemian, Climate Leadership Councilin ja Sitran välillä. Nämä keskustelut ja selvitys yliopistojen ilmasto-alan opetuksen nykytilasta osoittivat, että ilmastonmuutoksen perusteita ei opiskella riittävän laajalti korkeakouluissa eri aineiden näkökulmasta, vaikka tarvetta ilmiön ymmärtämiselle on kaikilla aloilla.

”Toivomme, että tämä uudenlainen kurssikokonaisuus auttaa rakentamaan eri alojen osaajien ilmastotietämystä ja nostamaan suomalaisen osaamisen ilmastonmuutoksen ratkaisemisen huipulle”, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Sitran selvityksen mukaan ilmastonmuutokseen sopeutuvassa maailmassa on avautumassa yli 6.000 miljardin euron vuotuiset markkinat älykkäille vihreille ratkaisuille vuoteen 2050 mennessä. Ilmasto.nyt-kurssikokonaisuus antaa opiskelijoille hyvät eväät tarttua tähän bisnesmahdollisuuteen.

Kurssikokonaisuudet löytyvät sekä suomeksi että englanniksi täältä:

www.ilmastonyt.fi
www.climatenow.fi

Lisätietoja

Liisa Lahti, asiantuntija, Sitra, p. 040 849 6919, liisa.lahti@sitra.fi
Laura Riuttanen, tutkija, Helsingin yliopisto, p. 050 415 4746, laura.riuttanen@helsinki.fi
Tuula Sjöstedt, viestinnän asiantuntija, Sitra, p. 050 3738 601, tuula.sjostedt@sitra.fi

Aihe

Ilmastonmuutos

Ihmisen toiminta muuttaa ilmastoa vakavin seurauksin. Maapallon lämpenemisen hillitseminen vaatii voimakkaita päästöjen vähennyksiä nyt.

Julkaistu

Suosittelemme

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?