archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kuntatoimijat perustivat KPK ICT ja KPK THH -yhtiöt tietoyhteistyön tiivistämiseksi

Kuntien palvelukeskukset, KPK ICT Oy ja KPK THH Oy perustettiin 15.9.2010 Kuntatalolla kuntatoimijoiden yhteistyön voimin. Molempien yhtiöiden omistuspohjan odotetaan kaksinkertaistuvan loppusyksyn aikana kuntatoimijoiden päätöksenteon edetessä.

Kirjoittaja

Antti Kivelä

Julkaistu

Kuntien palvelukeskukset, KPK ICT Oy ja KPK THH Oy perustettiin 15.9.2010 Kuntatalolla kuntatoimijoiden yhteistyön voimin. Molempien yhtiöiden omistuspohjan odotetaan merkittävästi kasvavan loppusyksyn aikana kuntatoimijoiden päätöksenteon edetessä. – Perustajaosakkaat ovat lähteneet rohkeasti ja konkreettisesti edistämään tietoyhteistyötä, joka parantaa niin julkisen talouden tuottavuutta kuin kansalaisten palvelutarjontaa, Sitran Kuntaohjelman johtaja Antti Kivelä toteaa. 

Yhtiöiden perustaminen pohjautuu Sitran koordinoimaan Kuntien Palvelukeskus -hankkeeseen, jossa on ollut mukana laaja joukko kuntia, kuntayhtymiä sekä sidosryhmiä, kuten Kuntaliitto ja valtiovarainministeriö. Yhteistyössä laaditut liiketoimintasuunnitelmat konkretisoituivat kahden, kuntatoimijoiden omistaman yhtiön perustamiseen 15.9.2010. Tietohallinnon palveluita tuottavassa KPK ICT Oy:ssä oli 24 perustajaosakasta ja talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottavassa KPK THH Oy:ssä 11 perustajaosakasta (*luettelo perustajaosakkaista). 

Omistuspohja laajenee 

− Yhtiöiden saama vastaanotto on ollut yksiselitteisen positiivista, mikä on vienyt niiden perustamista vauhdilla eteenpäin. Aiesopimuksella yli 100 kuntatoimijaa on ilmaissut halunsa olla omistajana palvelukeskuksissa, joten kunnallisen päätöksenteon edetessä omistuspohjaan on odotettavissa merkittävää laajentumista. Osakkeiden ensimmäinen merkintäkausi päättyy 31.3.2011, ja yhtiöiden ovet ovat avoinna myös niille kunnille, jotka eivät ole tehneet aiesopimusta, Sitran Kuntaohjelman johtaja Antti Kivelä toteaa.

Hallitustyöskentely käynnistyy 

Yhtiöiden perustaminen mahdollistaa liiketoimintasuunnitelmien mukaisen konkreettisen toiminnan.  KPK ICT Oy:n hallituksen puheenjohtajana aloittaa Sitran yliasiamies Mikko Kosonen ja varapuheenjohtajana Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. KPK THH Oy:n hallituksen puheenjohtajana on Kuntaohjelman johtaja Antti Kivelä, varapuheenjohtaja on Kotkan kaupungin talousjohtaja Jaana Kuuva. 

Kohti yhtenäisempiä järjestelmiä 

Yhtiöiden verkostomaisten osaamiskeskusten toiminta perustuu kuntakentän osaamiseen ja sen syventämiseen, ratkaisujen monistamiseen yhteistyön avulla sekä tiiviiseen sisäiseen ja ulkoiseen sidosryhmätyöskentelyyn. Yhtiöt tulevat parantamaan erityisesti toiminnan hallittavuutta ja ennustettavuutta sekä hankintaosaamista kuntasektorilla. Kansalaisille palvelukeskusten toiminta mahdollistaa jatkossa entistä laajemman ja kuntarajat ylittävän palveluasioinnin.      

Kuntien palvelukeskus -hankkeesta lisää Sitra.fi-sivuilla.

*luettelo perustajaosakkaista

KPK ICT Oy  

Askolan kunta
Enonkosken kunta
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Forssan kaupunki
Hirvensalmen kunta
Humppilan kunta
Hämeenlinnan kaupunki
Imatran kaupunki
Inarin kunta
Kangasniemen kunta
Kankaanpään kaupunki
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Kotkan kaupunki
Kouvolan kaupunki
Kristiinankaupunki
Kuusamon kaupunki
Mikkelin kaupunki
Myrskylän kunta
Pertunmaan kunta
Pukkilan kunta
Ristiinan kunta
Suomen Kuntaliitto
Vaasan kaupunki
Ypäjän kunta    

KPK THH Oy    

Askolan kunta
Enonkosken kunta
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä  
Humppilan kunta
Imatran kaupunki
Kankaanpään kaupunki
Kotkan kaupunki
Kouvolan kaupunki
Mikkelin kaupunki
Myrskylän kunta
Pukkilan Kunta