archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kuntien kiinnostus palvelukeskuksiin yllätti Sitran

Jo kaikkiaan 81 kuntaa ja 15 kuntayhtymää on lähtenyt mukaan neuvotteluihin tietotekniikkaan sekä talous- ja henkilöstöhallintoon keskittyvien palvelukeskusten perustamisesta. Neuvotteluihin sitoutuneiden kuntien asukasluku kattaa noin puolet suomalaisista.

Julkaistu

Tähän mennessä jo kaikkiaan 81 kuntaa ja 15 kuntayhtymää on lähtenyt mukaan Sitran käynnistämiin neuvotteluihin tietotekniikkaan sekä talous- ja henkilöstöhallintoon keskittyvien kahden valtakunnallisen palvelukeskuksen perustamisesta. Neuvotteluihin sitoutuneiden kuntien asukasluku kattaa noin puolet suomalaisista. Määrä ylitti odotukset.  

Sitran Kuntaohjelma pyysi lokakuun alussa kunnilta sitoutumista neuvotteluihin kuukauden kuluessa. Neuvottelukutsun herättämä kiinnostus yllätti Sitran. Lisäksi 14 kuntaa on pyytänyt ja saanut vastauksen jättämiselle jatkoaikaa kahdeksi viikoksi.  

– Kunnat ovat selvästi oivaltaneet ne suuret mahdollisuudet, joita sekä tietotekniikka- että henkilöstö- ja taloushallintopalvelujen yhtenäisestä kehittämisestä ja toteuttamisesta voisi olla, ohjelmajohtaja Antti Kivelä toteaa.  

Neuvottelujen tavoitteena on päättää kahden kuntien omistaman, osakeyhtiömuotoisen palvelukeskuksen perustamisesta keväällä 2010. Ensimmäisten palveluiden pitäisi olla tuotannossa jo ensi vuoden puolivälissä.  

Voimia yhdistämällä säästöjä ja parempaa palvelua  

Palvelukeskusten myötä kuntien päällekkäinen työ vähenee ja tietotekniikan järjestäminen kuntasektorilla helpottuu. Sitran laskelmien mukaan tuottavuusparannus pienentäisi mukana olevien kuntien menojen nousua 4–4,5 miljardia euroa vuosina 2010–2015.  

– Todellisia säästöjä voidaan saada aikaan, jos palveluprosesseja kehitetään yhtenäisesti, Kivelä kiteyttää. Kuntien tukitoimintojen uudelleenjärjestely mahdollistaa resurssien ohjaamisen hallinnosta hoivatyöhön ja muihin ydintoimintoihin.  

Neuvottelut käydään liiketoimintasuunnitelmien pohjalta, jotka Sitra teki alkuvuoden aikana yhteistyössä yli 20 kunnan ja kuntayhtymän sekä Kuntaliiton ja valtion kanssa. Kuntakohtaisissa neuvotteluissa katsotaan, miten ja mitkä valtakunnallisen palvelukeskuksen tarjoamat palvelut vastaavat kunkin kunnan tai kuntaryppään omia tarpeita.  

Perustettavat osakeyhtiöt ovat sataprosenttisesti kuntien omistuksessa. Kukin kunta maksaisi osakkuudestaan yhtiöön asukasluvun mukaisen euromäärän, suuruudeltaan 1-2 euroa/asukas.  

Lisätietoja
www.sitra.fi/kunta