archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Liikkuvat terveyspalvelut kiinnostivat laajalti

Health Tuesday keräsi terveydenhuollon ammattilaiset ja startup-yrittäjät yhteen keskustelemaan liikkuvista terveyspalveluista.

Julkaistu

Health Tuesday keräsi terveydenhuollon ammattilaiset ja startup-yrittäjät yhteen keskustelemaan liikkuvista terveyspalveluista.

Sitran järjestämät aamiaistilaisuudet ovat saaneet erinomaisen vastaanoton. Toukokuun tilaisuus houkutteli tavanomaiseen tapaan paikalle satakunta ihmistä.

”Innovointi vaatii uusia näkökulmia, joten halusimme sekoittaa pakkaa ja saattaa terveys- ja hyvinvoinnin ammattilaiset ja startup-yrittäjät yhteen. Vastaamme aamiaistilaisuuksilla kysyntään, joka meille on tullut, ja kuten näkyi, saliin ei juuri enempää ihmisiä olisi mahtunut”, Hyvinvointia tiedosta -avainaluetta Sitrassa luotsaava Tuula Tiihonen kertoo.

Health Tuesday järjestettiin ensimmäisen kerran tammikuussa, ja tilaisuuksia järjestetään nykyisin myös viidessä muussakin kaupungissa. Toukokuun tapahtumassa puhuivat Sitran vanhempi neuvonantaja Madis Tiik sekä lääketieteen dosentti Ilkka Kunnamo Kustannus Oy Duodecimista.

Konsultaatiota videopuhelulla

Tiik esitteli puheenvuorossaan virtuaaliklinikkaa, jota parhaillaan pilotoidaan osittain Hämeenlinnassa. Virtuaaliklinikka on henkilökohtainen terveysportaali, joka muun muassa nopeuttaa oireiden arviointia ja hoitoon ohjautumista.

”Nykytilanteessa asiakas varaa ajan, jonottaa ja hänen tietoihinsa perehdytään vasta vastaanottotilanteessa. Hoitajan tai lääkärin kysymiä tietoja voisi selvittää jo ennen vastaanotolle saapumista esimerkiksi virtuaaliklinikan kautta”, Tiik sanoo.

Virtuaaliklinikan avulla voidaan välttää turhat lääkärikäynnit ja terveydenhuollon kuormittaminen kysymyksillä, jotka olisi voitu selvittää terveydenhuollon ulkopuolella. Tiikin mukaan virtuaaliklinikan ei kuitenkaan ole tarkoitus syrjäyttää olemassa olevaa järjestelmää, vaan toimia sen rinnalla auttaen muun muassa oireiden määrittelyssä.

Sähköisillä palveluilla voidaan myös vapauttaa resursseja, joiden riittämättömyyden kanssa monen maan terveydenhuolto kamppailee. Ilkka Kunnamon mukaan virtuaalinen terveystarkastus ja hoidon tarpeen arviointi samoin kuin konsultaatio videon välityksellä on tulevaisuudessa rutiinia, jolla voidaan joissain tapauksissa korvata fyysinen lääkärikäynti.

”Toisaalta tarvittaessa olisi myös mahdollisuus tavata lääkäri tai hoitaja ja keskustella kunnolla, ja siihen olisi aikaa.”

”Ensimmäinen tavoite voisi olla se, että 10 prosenttia nykyisistä lääkärikäynneistä voitaisiin korvata etäpalveluilla. Tällainen resurssilisäys olisi enemmän kuin mikään valtion budjetti pystyy lupaamaan terveydenhuoltoon muutaman vuoden aikana. Tulevaisuuden potentiaali on paljon suurempi.”

Puheenvuorojen ja verkostoitumisen lisäksi Health Tuesday’ssa oli mahdollisuus tutustua liikuteltavaan terveyskonttiin sekä omahoitopisteen demoversioon.

 
Sähköisillä terveyspalveluilla ja -ratkaisuilla voidaan leikata kustannuksia ja säästää resursseja huomattavasti, kertoi Ilkka Kunnamo toukokuun Health Tuesday’ssa.

 
Tulevaisuudessa ihmiset voivat hoitaa terveysasioitaan netin välityksellä ja esimerkiksi videopuheluna lääkärin kanssa, kertoi Madis Tiik Sitrasta.

 
Terveyskontteja voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Esittelyssä oli yleislääkärin vastaanottotilaksi soveltuva terveyskontti.

Ota yhteyttä