archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Maalia pintaan vai perustukset uusiksi? – Työpaperi sytytti laajan keskustelun kansanvallasta

Viime viikolla julkaistu Kansanvallan peruskorjaus -työpaperi herätti tuoreeltaan runsaasti kommentteja, analyysia ja myös kritiikkiä. Uudistusten tarve on tunnustettu laajasti.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Tarpeellinen avaus, joka ei pidä jättää hyllyyn pölyttymään. Raportti sisältää monia asioita, joita ei voi ohittaa olankohauksella. Suomalainen demokratia on ”remontoijan unelma”. Raportin ehdotuksiin kannattaa nykypoliitikkojenkin paneutua huolella.

Muun muassa näillä sanoilla kuvattiin ensi kommenteissa viime viikolla julkaistua Kansanvallan peruskorjaus -työpaperia, jonka tekivät Sitran vanhemmat neuvonantajat Jouni Backman ja Liisa Hyssälä.

“Raportissa todetaan, että nyt tarvittaisiin vuoden 1906 kaltainen mullistava kansanvallan uudistus. Silti sen keinot ovat pääosin hienosäätöä”, kirjoittaa Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari analyysissaan, jossa kuitenkin jatkaa, että “raportti on erittäin kiinnostava ja siinä on iso määrä hyviä ehdotuksia”.

HS:n analyysiin tiivistyikin ensi päivien kommenttipuheenvuorojen selkein jakolinja: toiset haluavat uudistaa suomalaista kansanvaltaa ja päätöksentekokoneistoa nykymallin pohjalta, toiset kehittää tilalle enemmän kokonaan uutta.

Uudistamisen tarpeesta sen sijaan vallitsee ensikommenttien perusteella laaja yksimielisyys.

Kaikilla puolueilla edessään samat haasteet

Sdp:n puoluesihteeri Anton Rönnholm kytkee työpaperin analyysia osaksi siirtymää luottamuspulasta luottamuspuolueisiin.

”Moni päättäjä on kyllästynyt loputtomaan irtopisteiden keräilyyn ja vastakkainasetteluun. Politiikassa isot asiat ja pienet asiat menevät sekaisin ja juuri luottamuksen heikentyminen on keskeinen ongelma”, Rönnholm kirjoittaa demokraatti.fi:ssä.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska puolestaan peräänkuuluttaa puolueiden välistä yhteistyötä uudistustyössä.

”Näen tervetulleena sen, että puolueet yhdessä tai erilaisten ajatushautomoiden kanssa lähtisivät kehittämään toimintaansa esimerkiksi yhteisellä rahoituksella. Samat ongelmat ja haasteet kohtaavat jokaista puoluetta”, Ovaska sanoo MTV3:n uutisten haastattelussa.

Riittääkö peruskorjaus vai tarvitaanko radikaalimpaa otetta?

Järjestelmän räjäyttämisen, hienommin sanottuna disruption, puolesta puhuvat muun muassa entinen kansanedustaja, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner sekä viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen.

Jungner haluaa vauhdittaa keskustelua esittämällä työpaperia radikaalimman, kymmenen uudistusehdotuksen listan, jossa muun muassa helpotetaan uusien puolueiden perustamista, tehdään kansanedustajuudesta määräaikainen ja jaetaan puolueilla könttäsummana ”datarahaa”.

Manninen taas kirjoittaa blogissaan, että kansanvallan sovittaminen megatrendien maailmaan tarkoittaa kunnon disruptiota, ei pitäytymistä vanhan järjestelmän peruskorjauksessa. Hänen mukaansa megatrendit kuten kaupungistuminen, väestön vanheneminen, teknologian kehitys, ympäristökysymykset ja vaurauden uusjako edellyttävät peruskorjausta radikaalimpaa uudistusta kansanvaltaan.

(Lisätietoa maailmaa muokkaavista megatrendeistä löydät muuten mm. täältä.)

Kentällä kytee uudistumisen kaipuu

Työpaperin analyysi ja toimenpide-ehdotukset keskittyvät erityisesti eduskuntaan, puolueisiin ja valtioneuvostoon. Jouni Backmanin ja Liisa Hyssälän mukaan palaute ”kentältä” on ollut tuoreeltaan kannustavaa.

Eri instituutioissa on heidän mukaansa havaittavissa uudistumisen kaipuuta, joka odottaa mahdollisuutta kanavoitua käytännön tekemiseksi.

”Työpaperia on luettu ja se kuulostaa olevan monen lukulistalla. Viimeksi eilen valtiovarainministeriön sidosryhmätilaisuudessa moni kiitteli ja totesi ajankohdan olevan juuri oikea. Monelta suunnalta, mm. kansanedustajilta, on jo tullut hyviä esityksiä toimenpiteiksi. Työpaperi on johtanut jo nyt toimenpiteisiin eri tahoilla. Kysyntää jatkokeskustelulle näyttää olevan paljon”, Jouni Backman sanoo.

”Ennakko-odotukseni olivat kahtalaiset ja vähän pelonsekaisetkin, joko tykätään tai lytätään. Kun kansanedustajana tottui siihen, että vähäteltiin mediassa usein ja oli negatiivisten uutisten vakiotavaraa, niin nyt on hyvä mieli, tekemämme työ on palkittu. Se näkyy siinä, että eri tahoilla jo mietitään niitä toimia, joita esitimme”, kertoo puolestaan Liisa Hyssälä.

Kaiken Kansanvallan peruskorjaus -työpaperiin liittyvän materiaalin löydät osoitteesta www.sitra.fi/kansanvalta

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?