uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Mitä jos? Designmuseon syksyn gallerianäyttely kutsuu kuvittelemaan toisenlaisia tulevaisuuksia

Mitä jos tulevaisuudessa voimme kommunikoida lajienvälisesti, päätämme itse korjata kaupunkia tai pystymme mittaamaan tunteita? Seitsemän luovan alan tekijää on kutsuttu esittelemään tulkintansa tulevaisuudesta. Erilaisten maailmojen kuvittelu on parhaillaan käynnissä ja teokset nähdään syksyllä Designmuseossa.

Julkaistu

Tulevaisuus näyttäytyy helposti nykytilan jatkumona. Pystymme helpommin kuvittelemaan sen, mitä jo on, kuin sen, mitä voisi olla. “Mitä jos?” on yksi tulevaisuusajattelun peruskysymyksistä, joka vie ajattelua kohti yllättävämpiä tulevaisuuksia. Se auttaa hahmottamaan, että tulevaisuuksia on monia ja ne voivat olla toisenlaisia, kuin ehkä oletamme. Designmuseon syksyn gallerianäyttelyssä rohkaistaan pohtimaan tulevaisuutta. Näyttely pohjautuu tulevaisuustalo Sitran Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu tulevaisuuden yllättäviä ilmiöitä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia elämäämme.

”Tulevaisuus saattaa tuntua jotenkin abstraktilta ja etäiseltä. Erilaisia tulevaisuuksia konkretisoivat teokset voivat parhaimmillaan avartaa ajatteluamme siitä, mitä kaikkea se voi olla. Mikä tärkeintä, tulkinnat tulevaisuudesta innostavat meitä myös pohtimaan, millaista itse haluamme olla mukana rakentamassa”, sanoo Sitran ennakoinnin asiantuntija Liisa Poussa.

Näyttelyssä nähdään seitsemän luovan alan tekijän tulkinta toisenlaisista tulevaisuuksista. Mukana ovat graafinen suunnittelija ja taiteilija Kiia Beilinson, suunnittelija Pasi Kärkkäinen-Tunkelo, videotaitelija Irene Suosalo, kuvanveistäjä ja mediataitelija Pekko Vasantola, taideteollinen muotoilija Dario Vidal sekä Femma Planningin perustajat suunnittelumaantieteilijä Efe Ogbeide ja kaupunkimaantieteilijä Milla Kallio. Näyttelyn teokset käsittelevät tulevaisuutta kuuden eri teeman kautta: töissä, kotona, luonnossa, kaupungilla, päättämässä ja metaversumissa. Lue lisää tekijöistä Designmuseon sivuilta.

”Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia” -näyttelyn teosten suunnittelussa hyödynnettiin spekulatiivisen yhteismuotoilun prosessia. Sitra fasilitoi kevään 2022 aikana kolme kaikille avointa työpajaa, joihin osallistui ihmisiä yhteiskunnan eri sektoreilta. Työpajojen pyrkimyksenä oli luoda uutta, tulevaisuuteen liittyvää tietoa yhdessä, erilaisten ihmisten tulkitsemana. Myös teosten tekijät osallistuivat kukin yhteen työpajaan.

”Työpajat antoivat näyttelyn teosten tekijöille ideoita ja aineksia omaan työskentelyynsä. Ajatuksena oli myös tarjota osallistujille mahdollisuus syöttää ideoita teosprosessiin sekä päästä kuvittelemaan toisenlaisia tulevaisuuksia mahdollisimman laajalla ja moninaisella joukolla”, Poussa kertoo.

Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia on osa neljättä kertaa toteutuvaa Design Club Open Call -näyttelysarjaa, jonka puitteissa etsitään vaikuttavia sisältöjä ja tarjotaan yrityksille mahdollisuus olla tukemassa uusia luovia avauksia. Tämän vuoden näyttelyhaun teemana oli uusi tieto, ja Sitran ehdotus valikoitui voittajaksi lähes 40 hakemuksen joukosta. Design Club on Designmuseon yritysverkosto, jonka jäsenet ovat kiinnostuneet kehittämään liiketoimintaansa muotoilun avulla.