uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Nyt on aika säätää energiankulutusta astetta alemmas

Jokainen voi löytää itselleen sopivia keinoja laskea energiankulutusta astetta alemmas. Tule mukaan talkoisiin, jotta energiaa riittää meille kaikille!

Kirjoittajat

Tuuli Hietaniemi

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanut Euroopan energiakriisiin, joka näkyy rajusti kallistuneina energialaskuina. Energiansäästö on erityisen nopea ja vaikuttava keino energiakriisin helpottamiseen ja rahansäästöön.

Suomalaiset ovatkin päässeet hyvään vauhtiin energiansäästössä: kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan syyskuussa sähkönkulutus laski seitsemän prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Syyskuussa julkaistussa Kansalaispulssi-kyselyssä lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi säästävänsä energiaa.

”On vaikuttavaa nähdä, miten nopeasti suomalaiset ovat pystyneet säästämään energiaa. Tuleva talvi on näytön paikka, ja talkoisiin tarvitaan meidät kaikki”, kannustaa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Sitra on mukana kansallisessa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa, jossa ihmisiä, yrityksiä ja muita organisaatioita kannustetaan säästämään energiaa arkisilla teoilla.

Kampanjan päivitettynä tavoitteena on saada vähintään 95 prosenttia suomalaisista kotitalouksista säästämään energiaa ja tasata sähkönkulutuksen huippuja. Pitkän aikavälin tavoitteena on pysyvä energiankulutuksen lasku.

Energiaa säästämällä turvataan Suomessa energian riittävyyttä ja hillitään energian hintojen nousua. Se on lisäksi konkreettinen keino torjua kiertävien sähkökatkojen uhkaa.

Tehokkaita toimia on paljon, nyt on aika ottaa ne käyttöön

Erityisen tehokkaita energiansäästötoimia ovat sisälämpötilan alentaminen, lämpimän veden säästeliäs käyttö sekä kevyempi kaasujalka autolla ajaessa.

Sähkön kulutusta kannattaa vähentää erityisesti huippukulutustunteina, eli arkisin noin kello 8–10 ja 16–20.

Omaan elämäntilanteeseen sopivat keinot löytyvät helposti Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.

Kotitalouksien rooli energiansäästössä on tärkeä, mutta ne eivät vastaa talkoista yksin. Mukana ovat myös valtio, yrityksiä ja erilaisia organisaatioita. Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo yli 540 toimijaa, jotka ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia energiatekoja.

Myös kampanjan järjestäjät ovat mukana energiansäästötalkoissa. Esimerkiksi valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-kiinteistöt aloittaa valtion tiloissa mittavan energiansäästöohjelman. Säästettävä energiamäärä vastaa noin 3 750 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Sitra järjestää ideahaun energiaa säästävistä dataratkaisuista

Energiakriisiä voidaan osaltaan ratkoa uusien dataan pohjautuvien ratkaisujen avulla. Sitra avaakin lokakuussa ”Energiankäyttö alemmas datan avulla” -ideahaun, jossa etsitään uusia, avointa tai ihmisten ja organisaatioiden omaa dataa hyödyntäviä, ratkaisuja energiansäästöön ja kulutuspiikkien tasaamiseen.

Ideahaun tavoitteena on löytää toteuttamiskelpoisia pilottihankkeita, joiden kehitykseen Sitra tarjoaa rahoitusta.

Myös Sitran toimitiloissa Ruoholahdessa on käynnistetty energiansäästötoimet, kuten sisälämpötilan lasku, lämpimän veden säästeliäs käyttö ja talotekniikan parempi hyödyntäminen muun muassa valaistuksessa ja ilmastoinnissa.

Lue lisää:

Astetta alemmas -energiansäästökampanja

Blogi: 10 syytä säästää energiaa juuri nyt

Sitran työpaperi: Neljä ehdotusta syvän energiakriisin varalta

Mistä on kyse?