archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Oras Tynkkynen aloittaa Sitrassa neuvonantajana

Kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen aloittaa Sitrassa vanhempana neuvonantajana Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teeman parissa.

Julkaistu

Sitra saa tänä syksynä vahvistusta tulevaisuustyöhönsä, kun kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja valtioneuvoston entinen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen aloittaa Sitran Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teeman vanhempana neuvonantajana. Kyseistä tehtävää Tynkkynen tulee hoitamaan kansanedustajan toimensa ohella.

”Sitran strateginen tavoite on vauhdittaa Suomen siirtymää luonnonvaroja viisaasti käyttäväksi ja hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi, jossa talouskasvu ja hyvinvointi ovat maapallon kantokyvyn suhteen kestävällä pohjalla. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan näkemystä yhteiskunnasta ja vahvaa talousosaamista mutta myös hyvää päätöksenteon, ilmastopolitiikan ja kansalaisvaikuttamisen osaamista. Tätä osaamista Tynkkynen tulee Sitrassa vahvistamaan omalla työllään”, sanoo johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta.

Oras Tynkkysen lisäksi teeman neuvonantajina toimivat professori Olli Salmi VTT:sta ja Sitran entinen johtaja Jukka Noponen, joka on muun muassa tuonut cleantech-liiketoiminnan käsitteen Suomeen. Myös Sitran ja yritysjohtajien yhteenliittymä Climate Leadership Council ry tukee resurssiviisaan ja hiilineutraalin yhteiskunnan tavoitteiden saavuttamista ja liike-elämän toimintaympäristön kehittämistä kestävämpään suuntaan. Sitra ja Climate Leadership Council ovat vahvasti ajaneet esimerkiksi puhtaan energian ja cleantechin referenssialueiden kehittämistä Suomeen ja energiantuotannon irrottamista kivihiilestä.

”Työssäni eduskunnassa ja valtioneuvoston kansliassa olen saanut olla paljon tekemisissä Sitran kanssa. Olen innoissani mahdollisuudesta päästä mukaan arvostettuun ja osaavaan joukkoon, joka hakee ratkaisuja aikamme polttavimpiin pulmiin. Toivon voivani auttaa Sitraa Suomen nostamisessa edelläkävijäksi, joka luo työpaikkoja ja vientituloja vähäpäästöisistä ja resurssitehokkaista ratkaisuista”, Tynkkynen sanoo.

Vuodesta 2004 kansanedustajan tehtäviä hoitanut Oras Tynkkynen on toiminut aiemmin muun muassa valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n raporttien arvioijana sekä eri tutkimuslaitosten ja ministeriöiden asiantuntijaryhmissä. Liike-elämän puolella hän on vaikuttanut esimerkiksi Fortumin, Neste Oilin ja VR:n hallintoneuvostoissa sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Tietokirjoja kestävästä kehityksestä kirjoittanut Tynkkynen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tulevaisuusorganisaatio, joka rakentaa huomisen menestyvää Suomea. Sitra ennakoi yhteiskunnan muutosta, etsii käytännön tekemisellä uusia toimintamalleja ja vauhdittaa kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.

Sitran toiminta jakautuu kolmeen teemaan, jotka keskittyvät ekologiseen kestävyyteen, sosiaali- ja terveyssektorin kehittämiseen ja talouteen: Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teeman hankkeissa Sitra keskittyy muun muassa luonnonvarojen viisaaseen käyttöön ja ilmastonmuutoksen hillintään. Elinvoimainen ihminen ja kannustavat rakenteet -teemassa puolestaan tehdään töitä sosiaali- ja terveysaiheiden, nuorten, ikäihmisten ja yhteiskunnalle tärkeiden ict-ratkaisujen, kuten palveluväylän, parissa. Kestävän hyvinvoinnin ja työn toimintamallit -teema puolestaan edistää talouteen ja työhön liittyvien uudenlaisten ratkaisujen kokeilua ja käyttöönottoa Suomessa. 

Lisätietoja:

Oras Tynkkynen, kansanedustaja, Sitran vanhempi neuvonantaja, p. 050 5121 584

Mari Pantsar-Kallio, johtaja, Sitra, p. 029 461 8210

Laura Häkli, viestinnän asiantuntija, Sitra, p. 029 461 8301

Mistä on kyse?