archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Rakentajan ekolaskuri otettu käyttöön

Miten leikata pientalon energiankulutusta? Miten tontin valinta vaikuttaa pientalon hiilidioksidipäästöihin? Millaisia ovat ympäristö- ja ihmisystävälliset materiaalit? Rakentajan ekolaskuri auttaa kuluttajaa arvioimaan, kuinka energia- ja ekotehokas hänen pientalohankeensa on.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Miten leikata pientalon energiankulutusta? Miten tontin valinta vaikuttaa pientalon hiilidioksidipäästöihin? Millaisia ovat ympäristö- ja ihmisystävälliset materiaalit? Rakentajan ekolaskuri  auttaa kuluttajaa arvioimaan, kuinka energia- ja ekotehokas hänen pientalohankeensa on. Lisäksi sivustolle on koottu laajasti tietoa aihepiiristä sekä linkkejä muihin tietolähteisiin.

Rakentajan ekolaskuri auttaa kuluttajaa arvioimaan oman rakennushankkeensa eko- ja energiatehokkuutta. Laskurin avulla voi myös tutkia erikseen pelkän tontin tai rakennuksen ominaisuuksia.

Rakentajan ekolaskurista löytyy sekä kevyempi Light-versio että perusteellisempi Pro-versio.

Kahdella ensimmäisellä välilehdellä kerrotaan, mitä on kestävä rakentaminen ja miksi se on tarpeellista. Sivustolla esiteltyihin kysymyksiin liittyy aina selventävä tietoteksti.

Sivustolta löytyy myös osio Rakentajan ekotieto. Se tarjoaa runsaasti tietoa eko- ja energiatehokkaasta rakentamisesta sekä näiden taustoista, mm. rakentamisen vaikutuksista ilmastonmuutokseen.

Linkit ja vinkit -kohtaan on lisäksi koottu huomattavan laaja linkkikirjasto ja kirjallisuusluettelo sivuston aihepiiristä.

Rakentajan ekolaskuri -sivusto ei julista yhtä totuutta. Tieto energia- ja ekotehokkaasta rakentamisesta kasvaa ja jalostuu jatkuvasti. Kestävien tavoitteiden saavuttamiseen on myös useita erilaisia polkuja.

Sivustolle on koottu kuluttajille vaihtoehtoja erilaisista lähestymistavoista ekologisesti kestäväpään rakentamiseen. Laskurin käytön toivotaan hoksauttavan kuluttajia tekemään parempia valintoja ympäristön, terveellisemmän asumisen – ja oman kukkaron kannalta.

Laskuri on suunnattu etupäässä pientalon rakentajille. Soveltaen se palvelee myös muita rakentajia sekä asunnon ostajia.

Laskurin on toteuttanut arkkit.yo. Pekka Hänninen osana Rakennustarkastusyhdistyksen Energialisäarvoa rakennusvalvonnan ohjauksella -hanketta, joka kuuluu Motivan koordinoimaan ja Sitran ja TEM:in rahoittamaan Kuluttajien energianeuvontaan. Laskurin taustatyöhön on osallistunut huomattava joukko asiantuntijoita, ja laskurin pisteytys on syntynyt laajan joukon painotusten keskiarvona. Laskurin tekninen toteutus on Amfibi ky:n.

Tutustu Rakentajan ekolaskuriin »

Lisätietoja

Pekka Hänninen, arkkit.yo., puh. 040 747 2578

Tutustu Rakentajan ekolaskuriin »

Mistä on kyse?