archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ryhmä jyväskyläläisiä vaikuttajia vetosi resurssiviisauden puolesta

Julkaistu

Kaupunginjohtaja Markku Andersson: ”Resurssiviisauden kehittäminen on Jyväskylälle suuri mahdollisuus. Otamme tämän haasteen vastaan”.

Kohti resurssiviisautta -hankkeen toimintamalliryhmän edustajat luovuttivat perjantaina 12.12.2014 Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Anderssonille vetoomuksen, jossa toivottiin Jyväskylän ryhtyvän resurssiviisauden edelläkävijäksi. Ryhmän vetoomuksen mukaan edelläkävijyys toisi kaupungin asukkaille hyvinvointia ja yrityksille kilpailukykyä.

”Vetoamme sen puolesta, että Jyväskylän kaupunki luo yrityksille kilpailukykyä ja asukkaille hyvinvointia sitoutumalla edelläkävijänä resurssiviisaan kaupungin tavoitteisiin. Tavoitteiden mukaan Jyväskylä on viimeistään vuonna 2050 kaupunki, jossa eletään hyvää elämää kestävästi, hiilineutraalisti ja jätteettömästi”, vetoomuksessa todettiin.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 26 jyväskyläläistä, jotka kuuluvat resurssiviisaushankkeen toimintamalliryhmään. Poikkiyhteiskunnallisessa työryhmässä on edustajia niin julkiselta sektorilta, yrityksistä kuin järjestöistäkin, ja se on perehtynyt resurssiviisauden eri osa-alueisiin noin puolentoista vuoden ajan.

”Tämä on ollut hieno esimerkki eri sektorien yhteistyöstä. Ryhmän jäsenet edustavat monipuolisesti erilaisia organisaatioita, ja olemme kaikki yhdessä tämän vetoomuksen takana”, sanoi Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Matti Tanskanen sanoi.

Tanskanen luovutti vetoomuksen ryhmän puolesta yhdessä 014-Kuljetuksen toimitusjohtajan Harri Koljosen kanssa. Koljonen perusteli vetoomusta sillä, että yritykset haluavat saada kilpailuetua uusista ratkaisuista mutta se vaatii toimenpiteitä myös kaupungilta.

”Edustan kuljetusalaa, joka käyttää paljon fossiilisia polttoaineita, mutta haluamme olla resurssiviisauden edelläkävijä. Toivomme että biokaasun liikennekäyttö etenee Jyväskylässä, jotta voimme olla ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön uusia resurssiviisaita ratkaisuja”, Harri Koljonen sanoi.

Kaupunginjohtaja Andersson sanoi Jyväskylän ottavan vetoomuksen mielellään vastaan. ”Resurssiviisaus vastaa tämän ajan tärkeimpiin haasteisiin. Yhteiskunnan on opittava pärjäämään niukemmilla resursseilla ja käyttämään niitä viisaasti, ja tämä koskee sekä rahaa ja inhimillisiä resursseja että luonnonvaroja. Resurssiviisauden kehittäminen on Jyväskylälle suuri mahdollisuus. Otamme tämän haasteen vastaan”, Markku Andersson sanoi.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös Sitran johtava asiantuntija Lari Rajantie sekä tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Korhonen ja muutosjohtaja Risto Kortelainen Jyväskylän kaupungilta.

”Maailmalla on valtavasti kysyntää resurssiviisaille ratkaisuille, jotka luovat hyvinvointia ja talouskasvua vähemmällä luonnonvarojen käytöllä. Jyväskylän opit ja kokemukset ovat herättäneet paljon mielenkiintoa Suomessa ja myös maailmalla”, Lari Rajantie sanoi.

Seuraavat vaiheet

Resurssiviisaus on yksi keskeinen painopiste Jyväskylän uudessa kaupunkistrategiassa, jota käsitellään kaupunginvaltuuston kokouksessa tänään 15.12.2014. Sitra on rakentamassa Suomeen resurssiviisaiden kaupunkien verkostoa, johon Jyväskylän on tarkoitus liittyä ensimmäisenä kaupunkina alkukesästä 2015. Samalla Jyväskylä sitoutuu resurssiviisaustavoitteisiin ja niihin tähtäävään tiekarttaan. Tätä koskeva aiesopimus solmitaan Sitran ja Jyväskylän kaupungin välillä keskiviikkona 17.12.2014 ja esitellään kaupunginhallitukselle maanantaina 22.12.2014.

Lisätietoja:
Lari Rajantie
, johtava asiantuntija, Sitra, p. 050 373 8609
Pirkko Korhonen, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 1593, 040 565 3066

Mistä on kyse?