archived
Arvioitu lukuaika 8 min

Seitsemän suomalaisyritystä Nordic Cleantech Openin finaaliin

Näillä yrityksillä on hyvä mahdollisuus nousta palkintosijoille saakka ja kasvattaa toimintansa globaaliin mittakaavaan.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Peräti seitsemän suomalaista cleantech-alan yritystä on valittu Nordic Cleantech Open -kilpailun finaaliin selvinneiden 25 start up -yrityksen joukkoon.

Suomalaisfinalistit ovat kaasuturbiineja valmistava Aurelia Turbines, kaukolämpötalojen energiatehokkuutta parantava Fourdeg, merenkulun logistiikkaa tuulivoimalla edistävä Norsepower, sähkömoottoreita suunnitteleva Quantum Electric, uuden metallipinnoitustekniikan tarjoava Savroc, matalan energian langattoman verkoston esineiden liittämiseen tarjoava Wirepas ja  teollisten bioprosessien tuotosta ja tuottavuutta parantava Biosampler (Tarkemmat kuvaukset yrityksistä alla).

”Finaaliin selvinneet kuusi suomalaisyritystä ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten laaja-alainen ja innovatiivinen suomalainen cleantech-ala on. Näillä yrityksillä on hyvä mahdollisuus nousta palkintosijoille saakka ja kasvattaa toimintansa globaaliin mittakaavaan”, arvioi johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta.

Sitra on mukana rahoittamassa kilpailua. Mari Pantsar-Kallio kuuluu myös kilpailun juryyn.

Finaaliin valitut yritykset edustavat Pohjoismaiden cleantech-alan startup-yritysten terävintä kärkeä. Yritykset tarjoavat monia erilaisia ratkaisuja ja käyttävät laajaa tekniikkojen kirjoa. Biotekniikkaa, rakennusten energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian tuottoa edustaa kutakin viitisen yritystä, jotka ovat kuitenkin hyvin erilaisia suhteessa toisiinsa.

Neljänteen Nordic Cleantech Open -kilpailuun haki ennätykselliset 111 cleantech-yritystä. Tämän vuoden 25 parhaan yrityksen valinnassa oli mukana kansainvälinen raati, johon osallistui yli 50 vaikutusvaltaista monikansallisten yritysten ja riskipääoman edustajaa. Raadin jäseninä oli muun muassa seuraavien tahojen edustajia: International Finance Corporation – IFC (Int), SABIC Ventures (Saudi-Arabia), Shanghai Electric (Kiina), Global Acceleration Partners (Kanada), IdInvest Partners (Ranska), Robert Bosch Venture Capital (Saksa), Mahle (Saksa), EDF (Ranska), Capricorn Cleantech Fund (Belgia), Dow Chemicals (Sveitsi), Grundfos (Tanska) ja Ruotsin energiavirasto.

”Joka vuosi, kun olemme järjestäneet kilpailun, olemme olleet yhtä yllättyneitä siitä, kuinka paljon loistavia uusia yrityksiä ilmaantuu. Tämän vuoden 25 parasta yritystä edustavat Pohjoismaiden cleantech-alalla vallitsevaa erittäin innovatiivista tasoa, monipuolisuutta ja valtavia mahdollisuuksia, sanoo Olof Blomqvist, joka vastaa Nordic Cleantech Open -kilpailun järjestämisestä Cleantech Scandinaviassa.

25:n kärkeen valituille yrityksille kilpailu on vasta alussa. Niillä on nyt edessään tiukka ohjelma. Kansainvälinen raati ja yritykset tapaavat 21.–22. maaliskuuta Trolleholmin linnassa pidettävässä Nordic Campissa. Voittajat julkistetaan finaalissa Cleantech Capital Day -tilaisuudessa Malmössä 19. toukokuuta.

Nordic Cleantech Open on yrityskilpailu, jossa pyritään vuosittain tunnistamaan, nostamaan esiin ja esittelemään 25 pohjoismaista varhaisvaiheen cleantech-yritystä. Kilpailun kumppanit ja tukijat ovat Cleantech Scandinavia, Swedish Energy Agency, Tillväxtverket, Autodesk, Climate KIC, Clean, Future Matters Venture Capital, Malmö Cleantech City, SABIC Ventures, Sitra, Vinnova ja Klak Innovit.

Lisätietoa kilpailusta ja yrityksistä löytyy osoitteesta: http://www.nordiccleantechopen.com

 Tässä ovat 25 finaaliin valittua yritystä:

Aurelia Turbines
Suomi

Yritys myy erittäin tehokkaita 450 kW:n kaasuturbiineja. Aurelian turbiinit ovat tehokkaampia kuin mitkään muut tekniikat tässä kokoluokassa. Yritys on jo allekirjoittanut aiesopimuksen 245 turbiinista, jotka on tarkoitus toimittaa ensimmäisten kolmen toimintavuoden aikana.

Fourdeg
Suomi

Fourdegin ratkaisu parantaa energiatehokkuutta kaukolämpötaloissa. Energiankulutuksessa saadaan 15–30 prosentin säästöt, ja sisäilman lämmön laatu paranee. Lisäksi ratkaisu parantaa kaukolämpöverkon tehokkuutta tasaamalla kulutushuippuja.

Norsepower 
Suomi

Norsepower hyödyntää tuulivoimaa maailman merenkulun logistiikan edistämisessä. Norsepower on tuonut markkinoille ensimmäisen ja ainoan käytännöllisen tuulikäyttöisen apumoottorin. Tekniikka voidaan asentaa jälkikäteen ainakin 20 000 nykyiseen alukseen, ja sillä saavutetaan jopa 30 prosentin säästöt polttoainekuluissa.

Quantum Electric
Suomi

Quantum Electric suunnittelee yksinkertaisia ja vankkarakenteisia sähkömoottoreita, jotka antavat suuren tehon ja väännön suurella kierroslukualueella. Yrityksen suuri idea on modulaarinen staattorikäämirakenne, joka säästää tuotantokustannuksia ja luo sähköisen vaihteiston itse moottoriin.

Savroc
Suomi

Savroc tarjoaa uuden metallipinnoitustekniikan, jossa käytetään kolmiarvoista kromia. Nykyiseen kovakromaukseen verrattuna tekniikka parantaa mekaanista kestävyyttä vaativissa teollisuusprosesseissa. Menetelmässä ei käytetä myrkyllisiä kromihappoja. 

Wirepas
Suomi

Wirepas Pino tarjoaa laadukkaan matalan energian langattoman verkoston esineiden liittämiseen. Pino on multi-hop-synkronoidun mesh-verkoston ratkaisu, jonka suorituskyky on luotettava ja ennakoitava. Se voidaan laajentaa käsittämään miljoonia solmuja suorituskyvyn kärsimättä. Pino-ratkaisun avulla voidaan maksimoida sovelluksen tehokkuus ja luotettavuus ja rakentaa menestyksekästä IoT-palvelutoimintaa.

Biosampler
Suomi

BioSamplerin ainutlaatuinen näytteenotto- ja analyysijärjestelmäratkaisu parantaa teollisten bioprosessien tuotosta ja tuottavuutta. Näytteenotto on laajasti todettu tämän teollisuudenalan tuottavuuden pullonkaulaksi. Biosampler arvioi, että maailmanlaajuisesti 15 000 bioreaktorissa on näytteenotto-ongelmia. Näytteenottojärjestelmä voidaan asentaa helposti kaikkiin nykyisiin reaktoreihin ja putkiin.

3eflow
Ruotsi

3eflow kehittää ja myy innovatiivista hanaveden virtausratkaisua. Tekniikan ansiosta vesiputki täyttyy vain, kun hana avataan. Siten putket ovat tyhjinä 98–99 prosenttia ajasta. Ratkaisu lisää käyttömukavuutta ja säästää 30 prosenttia vedenkulutuksessa. Lisäksi säästyy valtavasti energiaa.

Bioextrax
Ruotsi

Bioextrax on keskittynyt ainutlaatuisen orgaanisten aineiden talteenoton (bio-extraction) alustateknologian kehittämiseen ja tuotteistamiseen. Tekniikka-alustan avulla voidaan ottaa talteen muun muassa PHA-muoveja (bio-based plastics), proteiinihydrolysaatteja runsasproteiinisesta jätteestä ja bioöljyjä mikrolevistä.

Bioptech 
Ruotsi

Bioptechin missiona on rehevöitymisen estäminen, puhtaan veden saannin varmistaminen ja fosforin kierrättäminen. Siten varmistetaan kasvavan väestön ravinnonsaanti. Bioptechin suodatinpedillä voidaan sekä ottaa talteen että kierrättää fosforia kustannustehokkaasti. Tekniikka on joustavaa ja modulaarista, ja siksi sitä voidaan käyttää erilaisiin tarpeisiin ja ympäristöihin. Sitä on helppo käyttää, eikä se vaadi suuria investointeja.

 
Biosyntia
Tanska

Biosyntia tuottaa kemikaaleja käyttäen entsyymejä ja solukudoksia, jotka näin korvaavat öljyn käytön. Avainteknologia on valintajärjestelmä, jonka avulla voidaan valita pelkästään hyvälaatuisia organismeja. Tämä vähentää huomattavasti erittäin tuottoisien solukudosten kehittämiseen tarvittavaa aikaa ja kustannuksia.

 
Cleanfield
Tanska

Cleanfieldin BioBox on automaattisesti toimiva järjestelmä, joka poistaa orgaanisen saasteen tai vähentää sitä, erityisesti hiilivetyjä suurista määristä maata tai lietettä. Se voidaan asentaa plug and play -yksikkönä ja siirtää puhdistuksen jälkeen uudelle alueelle.

 
Free Energy Innovation
Norja

Free Energy Innovation on kehittänyt HYSS-järjestelmän – Hybrid Solar System – yhdistämällä parhaan aurinkoenergiatekniikan ja uusimman lämpöpumpputekniikan. Uuden sukupolven invertteriohjattujen lämpöpumppujen ja termisten aurinkopaneelien yhdistämisellä on saatu SCOP-arvoksi (Seasonal Coefficient Of Performance) 6–8, joka on kaksinkertainen perinteisiin maalämpöpumppuihin verrattuna.

 
Greinon
Ruotsi

Greinon kehittää LED-valaistuksen älykkäitä ohjausjärjestelmiä. Tuotteen innovatiivisen komponentin muodostavat algoritmit, joita käytetään valojen ja käyttäjän tietokoneen välisessä viestinnässä, ja kilpailuetuna on järjestelmän joustavuus.

 
Heliac
Tanska

Heliacin tekniikalla voidaan tuottaa keskitettyjä aurinkopaneelijärjestelmiä roll-to-roll-menetelmällä kymmenesosalla nykyisten lasipeilitekniikoiden kustannuksista. Tällä tekniikalla tuotetun lämmön ennustetut kustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin maakaasua tai hiiltä käytettäessä.

 
Icesolution
Norja

Icesolution on kehittänyt mikroaaltoja absorboivan päällysteen ja aikoo tarjota sitä jälkiasennettavana jäänestojärjestelmänä nykyisiin tuulivoimaloihin. Yli 10 000 nykyisessä suuressa voimalassa ei ole jäänestojärjestelmää.

 
Nordic Power Convertors
Tanska

Nordic Power Convertors -yhtiön tekniikka pienentää muuntajan koon viidennekseen nykyisestä ja puolittaa sen kustannukset. Samalla laitteen elinkaari pitenee 2–5-kertaiseksi. Yhtiön ensimmäisenä painopistealueena on LED-muuntajien parantaminen, ja tuotteet tulevat markkinoille vuoden 2016 alkuun mennessä.

Paxymer
Ruotsi

Paxymerilla on uusi, patentoitu palonsuojajärjestelmä polyolefiinimuoveille. Se on täysin myrkytön ja parantaa käytettävyyttä, paloturvallisuutta ja ympäristöominaisuuksia. Toimiva, vihreä vaihtoehto bromatuille palonestoaineille.

Purix
Tanska

PURIX tarjoaa ainutlaatuisen vihreän plug and play -ilmastointijärjestelmän, joka korvaa sähkön lämmöllä, jolloin pääenergianlähteenä toimii aurinkopaneeli tai kaukolämpö. PURIX on maailman ensimmäinen vihreiden split system -ilmastointilaitteiden tuottaja, ja se tähtää ilmastointijärjestelmien suuren volyymin markkinasegmenteille.

RecondOil
Ruotsi

RecondOil tarjoaa suljetun kierron voiteluöljyjen teollisuuskäyttöön. Tämän ainutlaatuisen uudelleenkäyttötekniikan avulla voiteluöljyn käyttöikää voidaan pidentää lähes loputtomasti. Sen ansiosta sama öljy voidaan käyttää yhä uudelleen ja uudelleen täysin suljetussa kiertotaloudessa.

Refind Technologies
Ruotsi

Refind Technologies valmistaa automaattisia lajittelujärjestelmiä, joilla järjestetään tuotevirrat kierrätysketjussa. Visualisoimalla tuotteet ja niiden arvot koko arvoketjussa järjestelmä auttaa kierrätys-, uudelleenkäyttö- ja ennallistamisyrityksiä saamaan kaikista tuotteista talteen mahdollisimman paljon mahdollisimman pienillä kustannuksilla.

Scandinavian Centriair
Ruotsi

Centriair tarjoaa energiatehokkaita vaihtoehtoja ilmanpuhdistukseen. Järjestelmän uutuus on siinä, että se yhdistää äärimmäisen tarkan hiukkaserotuksen ja tehokkaan VOC-yhdisteiden tuhoamisen. Näin se tarjoaa monissa sovelluksissa vaihtoehdon polttamiselle.

Txg Development
Ruotsi

TGX Developmentin tekniikan ansiosta junassa voi olla jopa kolminkertainen määrä vaunuja ilman lisävetureiden tarvetta. Tämän mahdollistaa älykäs uudelleenladattava TXG Eco Bogie -teli, joka varastoi energiaa jokaiseen vaunuun.

Watty
Ruotsi

Watty auttaa tekemään järkeviä energiapäätöksiä. Watty tunnistaa energiaa käyttävät laitteet kotitaloudessa yhdellä edullisella laitteella. Tämä on erittäin arvokas etu, koska näin voidaan automaattisesti tunnistaa, mitkä energiansäästötoimet tai tuotteet sopivat kuhunkin talouteen.

Waves4Power
Ruotsi

W4P haastaa uusiutuvan energian nykytilan. Yhteistyössä johtavien toimijoiden kanssa se tarjoaa edullisen ja turvallisen poijujen avulla toimivan aaltoenergiajärjestelmän. Järjestelmä on testattu monissa kokeissa meressä ja säiliöissä ja näin varmistettu, että se selviää merioloista ennakoitavin tuloksin.