uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitra avaa rahoitushaun vauhdittamaan Euroopan laajuista datan jakamista

Rahoitushaun tavoitteena on kerätä kokemuksia ja oppeja datan jakamisesta yritysten välillä ja laajemmin. Haussa on tarkoitus tutkia eurooppalaisen, datan jakamiseen keskittyvän Gaia-X-mallin toimintaa käytännössä. Hakuja on luvassa kolme kierrosta. Ensimmäisen kierroksen hakuaika päättyy 30.9.2022.

Kirjoittaja

Johanna Kippo

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Jotta dataa voitaisiin jakaa helpommin yritysten välillä tai toimialalta tai maasta toiseen innovaatioiden kehittämiseksi, tarvitaan luotettavaa datan jakamisen infrastruktuuria, pelisääntöjä, standardeja sekä toimivaa sääntelyä. Dataa jakavien toimijoiden on kyettävä luottamaan toisiinsa ja siihen, että ihmisten, yritysten ja organisaatioiden oikeuksia samalla suojataan.

Gaia-X on yhteiseurooppalainen hanke, jonka tavoitteena on luoda luotettava ja Euroopan laajuisesti toimiva malli datan jakamiselle. Sitra koordinoi Gaia-X-verkoston työtä Suomessa.

Gaia-X pyrkii määrittelemään yhteiset pelisäännöt esimerkiksi digitaalisen identiteetin hallinnalle, luottamuksen rakentamiselle ja datan vaihdolle. Se pyrkii myös rakentamaan näiden pelisääntöjen mukaisen eurooppalaisen pilvipalveluarkkitehtuurin.

Haussa kokemuksia ja oppeja datan jakamisesta

Jotta Gaia-X-kehitystyötä voitaisiin vauhdittaa Suomessa, Sitra avaa rahoitushaun, jonka tarkoituksena on kerätä kokemuksia ja oppeja datan jakamisesta yritysten välillä. Haun avulla kootaan myös oppeja liiketoiminnan kehittämisestä datan jakamisen periaatteiden avulla.

“Haku tarjoaa yrityksille ja niiden kumppaneille mahdollisuuden kokeilla ja oppia reilun datatalouden periaatteiden mukaista datan jakamista ja arvonluontia”, sanoo projektijohtaja Anssi Komulainen Sitrasta. Komulainen vetää Sitran Gaia-X Suomi -projektia.

“Haemme kumppaneita selvittämään, mitä Gaia-X-mallin mukainen datan jakaminen ja sen kehittäminen tarkoittaa yrityksissä. Samalla tutkimme, minkälaisissa datan jakamisen soveltamiskohteissa Gaia-X:n mallista voisi olla hyötyä”, Komulainen kuvaa.

Rahoitettavista pilottihankkeista saatavia kokemuksia ja oppeja on tarkoitus jakaa niin, että muutkin voivat hyötyä saaduista tuloksista.

Rahoitushakuun voivat osallistua yrityksistä ja muista toimijoista koostuvat yhteenliittymät eli konsortiot, jotka haluavat jakaa dataa useiden yritysten kesken. Datan jakamisen tulee hyödyttää yrityksen tai yritysten liiketoimintaa.

Ensimmäisen hakukierroksen haku päättyy 30.9.2022. Tarkemmat ohjeet löytyvät hakusivulta.

Sitra järjestää infotilaisuuden hausta 5.9.2022, ilmoittaudu mukaan

Eurooppalainen Gaia-X-hanke, jonka jäsen Sitra on, pyrkii ratkomaan Euroopan datatalouskehityksen haasteita. Datan jakaminen eri toimijoiden välillä ja siihen liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntäminen ottavat Euroopassa vasta ensi askeleitaan.

Hankkeen eurooppalaisessa verkostossa sadat yritykset ja muut toimijat ponnistelevat yhdessä datan jakamisen pelisääntöjen ja yhteensopivien ratkaisujen luomiseksi.

Parempi ymmärrys datan jakamisen soveltamiskohteista auttaa valottamaan yrityksille koituvaa arvoa ja hyötyjä.

Mistä on kyse?