archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra ja suomalaiset suuryritykset edellyttävät ilmastohuippukokoukselta kovia tavoitteita

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitran ja suomalaisten kärkiyritysten yhteenliittymä Climate Leadership Council edellyttää syyskuun ilmastohuippukokoukselta kunnianhimoisia tavoitteita ja kannustaa yrityksiä tukemaan Maailmanpankin aloitetta hiilidioksidipäästöjen hinnoittelemiseksi.

Sitra, Caverion, Fortum, Kone, Neste Oil, Outotec, ja St1 sekä yhdistykseen juuri liittyneet Gasum, Kemira ja Nokia tukevat Maailmanpankin aloitetta Putting a Price on Carbon, jossa vaaditaan hiilipäästöille hintaa. Ne haastavat kaikki suomalaisyritykset mukaan tukemaan aloitetta ennen syyskuun 23. päivänä pidettävää New Yorkin ilmastohuippukokousta.

”Tällä hetkellä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ei ole toimivia taloudellisia kannustimia – vaikka ilmastonmuutos on aikamme vakavin uhka. Ympäristöalan asiantuntijat ja monet ekonomistit ovat yhtä mieltä siitä, että yksinkertainen hiilipäästöjen hinnoittelu olisi kaikkein tehokkain ase ilmastonmuutosta vastaan. Hiilialoite on vaikuttava tapa näyttää, että me todella vaadimme kokoukselta kovia tavoitteita ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar-Kallio.

Sitran ja kärkiyritysten perustama Climate Leadership Council on yhdistänyt voimansa pohjoismaisen järjestön Global Utmaningin ja sen ylläpitämän Nordic Action Groupin kanssa. Yhdessä ne ovat päättäneet haastaa kaikki pohjoismaiset yritykset mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tukemaan hiilipäästöjen hinnoittelualoitetta.

”Hinnan saaminen hiilelle on paitsi vastuullista, myös äärimmäisen tärkeä ajuri asioiden eteenpäin viemiseksi”, totesi Climate Leadership Councilin hallituksen puheenjohtaja, Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen maanantaina yhdistyksen kokoontuessa ensimmäistä kertaa järjestäytymisensä jälkeen.

Syyskuun 23. päivänä kokoontuu YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kutsumana joukko valtionpäämiehiä ympäri maailmaa New Yorkiin ilmastohuippukokoukseen, joka on ensimmäinen korkean tason tapaaminen ilmastoasioissa sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksen 2009. Kokoukseen on tulossa vahva edustus Suomesta ja Pohjoismaista.

”Suomella ja pohjoismailla on nyt tuhannen taalan paikka tuoda cleantech-osaamisemme esiin ja näyttää maailmalle, että meillä on halua torjua ilmastonmuutosta ja johtaa tätä tarvittua muutosta kohti resurssiviisautta. Nyt tarvitaan tekoja ja johtajuutta”, Korhonen sanoi.

Sitran heinäkuussa julkaiseman tutkimuksen perusteella pääkaupunkiseudulla on hyvät edellytykset tulla johtavaksi kansainväliseksi cleantech-metropoliksi. Suomi haluaa cleantech-strategiansa mukaisesti nousta cleantechin suurvallaksi ja biotalouden edelläkävijäksi vuoteen 2020 mennessä. Jotta näihin tavoitteisiin päästään, tarvitaan isoja tekoja sekä yrityksiltä että kaupunkiseuduilta. 

”Resurssien viisaampi käyttö ja kiertotalous ovat väistämättömiä trendejä, jotka tuovat uusia mahdollisuuksia kasvuun. On valtavan hienoa, että Climate Leadership Councilissa mukana olevat yritykset ovat innostamassa muita omalla esimerkillään”, sanoo Pantsar-Kallio.

Lue lisää Maailmanpankin aloitteesta: http://www.worldbank.org/en/programs/pricing-carbon
Tue Maailmanpankin aloitetta: http://form.jotform.us/form/41896121457156

Lisätietoja

Mari Pantsar-Kallio, johtaja, Sitra, p. 0294 618 210, etunimi.sukunimi@sitra.fi
Jouni Keronen, toiminnanjohtaja, Climate Leadership Council, p. 050 453 4881, jouni.keronen@h2t.fi

Mistä on kyse?