archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra mukana: Startup Refugees – ammattitaidon ja yrittäjyyden tukiverkosto turvapaikanhakijoille

Haastava tilanne vaatii rohkeaa kokeilemista ja uusia tapoja toimia.

Julkaistu

Pakolaiskriisi tuo Suomeen kymmeniä tuhansia uusia ihmisiä. Ruuhkautunut järjestelmä pakottaa turvapaikanhakijat odottamaan päätösmenettelyä vastaanottokeskuksissa toimettomina jopa vuoden. Lainsäädäntö mahdollistaa kuitenkin jo 3-6 kuukautta turvapaikkahakemuksen jättämisen jälkeisen työskentelyn kaikille turvapaikanhakijoille. Tällä hetkellä työllistyminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, sillä turvapaikanhakijat eivät ole TE-palvelujen piirissä eikä vastaanottokeskuksilla ole resursseja kartoittaa heidän ammatti- ja kielitaitoaan.

Näin haastava tilanne vaatii rohkeaa kokeilemista ja uusia tapoja toimia.

Startup Refugees on kampanja, jossa sekä starttirahoilla että mentoroimalla ja sparraamalla edistetään Suomesta turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja integroitumista yhteiskuntaan. Mukana on jo yli 250 yritystä ja yhteisöä, muun muassa Sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto, TE-toimistot, Diakonissalaitos, Slush, Supercell, DNA ja Jyväskylän tiimiakatemia sekä tietenkin Sitra.

Hankkeen tavoitteena on verkoston ja viranomaisten yhteistyön avulla muodostuva poikkeusoloissa toimiva ohjelma, joka parantaa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia työhön ja yrittäjyyteen. Hanke pilotoidaan vuoden 2016 aikana.

Innovatiivinen ja uusia malleja käytännössä kokeileva hanke työelämän uudistumiseen liittyen sopii Sitran toimintaan hyvin. Hanke toteutetaan Sitrassa osana Uusi työelämä ja kestävä talous -teemaa. Sitra toimii hankkeessa sekä rahoittajana että tarjoaa asiantuntemustaan hankkeelle.

Lisätietoja:

Eero Raunio, johtava asiantuntija, Sitra, eero.raunio@sitra.fi, +358 294 618 253
Heli Nissinen
, asiantuntija, Sitra, heli.nissinen@sitra.fi, +358 294 618 477
Camilla Nurmi
, projektikoordinaattori, Startup Refugees, camilla@madventures.tv, +358 504622133
sekä www.startuprefugees.com

Mistä on kyse?