uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitra saavutti toiminnalleen asettamansa tavoitteet vuonna 2005

Vuoden 2005 aikana Sitra siirtyi uuden strategian mukaiseen ohjelmapohjaiseen toimintamalliin.

Julkaistu

Tiedote 20.3.2006

Vuoden 2005 aikana Sitra siirtyi uuden strategian mukaiseen ohjelmapohjaiseen toimintamalliin. Innovaatio-ohjelma, Terveydenhuollon ohjelma, Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA, Ympäristöohjelma, Venäjä-ohjelma sekä Intia-ohjelma käynnistyivät täysimääräisesti. Ohjelmien päämääränä on edistää talouskasvua, kilpailukykyä ja uuden teknologian tehokasta hyödyntämistä. 

Vuoden aikana valmistui strategialinjauksia suomalaisen innovaatioympäristön kehittämiseksi sekä Suomen ja Venäjän taloussuhteiden parantamiseksi. Terveydenhuollon alalla tärkein hanke oli sähköisen terveydenhuollon edellytysten luominen.  Elintarvike- ja ravitsemusohjelma sekä Ympäristöohjelma käynnistivät toimenpiteet alansa kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Intia-ohjelma käynnistyi perusselvityksellä, joka valmistui kesäkuussa.

– Ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella valitut painopistealueet ja niiden aikaan saamat vaikutukset ovat osoittautuneet lupaaviksi. Ohjelmat ovat edenneet strategiassa asetettujen tavoitteiden ja toimintasuunnitelmiensa mukaisesti. Olemme ohjelma-alueilla saaneet myös kumppaneiksi kaikki keskeiset toimijat. Voimme olla tyytyväisiä vuoden 2005 saavutuksiin, yliasiamies Esko Aho summaa.  

Toiminnalle hyvät taloudelliset edellytykset

Sitran toiminta rahoitetaan peruspääoman ja rahoitustoiminnan tuotoilla. Päättynyt vuosi oli tässä suhteessa erinomainen. Peruspääoman markkina-arvo nousi 662 miljoonaan euroon edellisvuoden 573 miljoonasta eurosta. Peruspääoman tuotto oli 17 % ja myös pääomasijoitusten tuotto kaksinkertaistui edellisvuoden tasosta. Sitran rahoituspäätösten määrä oli 28,9 milj. euroa ja vuoden 2005 tilikauden tulos 45,8 milj. euroa.

Strategiansa mukaisesti Sitra tekee uusia sijoituksia vain ohjelma-alueilla toimiviin yrityksiin. Pääomasijoituskohteita haettiin vuonna 2005 erityisesti terveydenhuollon, ympäristöteknologian sekä elintarvike- ja ravitsemusalan alueilta. 

– Sitran pääomasijoitussalkussa olevista Life Sciences ja Industry Ventures -yrityksistä pyrimme irtautumaan hallitusti siten, että yritysten jatkorahoitus turvataan. Tavoitteenamme on myös palauttaa vähintään yrityksiin sijoitetut pääomat Sitralle. Irtautumistilastojen mukaan tämä tavoite onkin tähän mennessä saavutettu, rahoitus- ja talousjohtaja Magnus Sjöblom kertoo.

Yhteensä Sitran pääomasijoitussalkussa on 95 kohdeyritystä ja 37 pääomarahastoa. Siemenvaiheen yrityksiä Sitra tukee PreSeed-palvelun avulla. Vuoden 2005 aikana palveluja käytti yhteensä 116 yritystä.  

Lisätietoja:

Sitran viestintä »

Sitran vuosikertomus 2005

Vuosikertomuksen voi tilata painettuna tai ladata pdf-muodossa Julkaisut-osion sivulta Vuosikertomukset »

Tilauksen voi tehdä myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen julkaisut@sitra.fi.

Mistä on kyse?