archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra sijoitti Savosolariin

Sitra on sijoittanut mikkeliläiseen aurinkolämpöratkaisuja valmistavaan Savo-Solar Osakeyhtiöön. Tavoitteena on vauhdittaa rakennuksiin ja kaukolämpöjärjestelmiin integroitua kustannustehokasta uusiutuvan energian tuotantoa koti- ja vientimarkkinoilla. Samalla voidaan lisätä lähellä loppukuluttajaa tuotettavaa lähienergiaa.

Julkaistu

Sitra on sijoittanut mikkeliläiseen aurinkolämpöratkaisuja valmistavaan Savo-Solar Osakeyhtiöön. Tavoitteena on vauhdittaa rakennuksiin ja kaukolämpöjärjestelmiin integroitua kustannustehokasta uusiutuvan energian tuotantoa koti- ja vientimarkkinoilla. Samalla voidaan lisätä lähellä loppukuluttajaa tuotettavaa lähienergiaa.

Sijoituksellaan Sitra haluaa edistää uusiutuvien energioiden ja etenkin aurinkolämmön käyttöönottoa Suomessa. Erityisen kiinnostavaa on mahdollisuus tuoda aurinkolämpö osaksi kaukolämmön tuotantoa. Aurinkolämpö myös tukee päästötöntä ja edullista hajautettua energiantuotantoa. Yhtiön liiketoiminta tukee olennaisesti Sitran tavoitteita edistämällä kestävää kehitystä kaikilta kolmelta dimensiolta:
 
Taloudellinen: Savosolar tuo markkinoille aiempaa kustannustehokkaamman tavan tuottaa aurinkolämpöä. Yhtiön keräin on teknisesti edistyksellinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen.

Sosiaalinen: Tehokkaat aurinkokeräimet antavat ihmisille mahdollisuuden tuottaa itse uusiutuvaa lämpöenergiaa omissa kodeissaan.

Ekologinen: Aurinkolämpö on uusiutuva energiamuoto ja sen tuotannolla on erittäin pienet ympäristövaikutukset.

– Savosolarin kasvu tukee Sitran Energiaohjelman tavoitteita lisätä yhdyskuntiin ja rakennuksiin integroidun uusiutuvan energian, erityisesti aurinkoenergian, hyödyntämistä Suomessa. Savosolarin innovatiivisella, palkitulla teknologialla on hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisillä, nopeasti kasvavilla markkinoilla, toteaa johtaja Jukka Noponen Sitrasta.

– Aurinkokaukolämpö voisi myös olla piristysruiske Suomen kaukolämpöosaamiseen ja sen viennille, Noponen jatkaa.

Kovan luokan osaajia

Savosolar on noteerattu jo kansainvälisillä markkinoillakin. Kesäkuussa yritys sai tuotteilleen markkinoiden arvostetuimman palkinnon Intersolar Awardin. Viesti Keski-Euroopasta heijasti innostusta siitä, että pitkästä aikaa aurinkolämpöenergiakentälle saadaan jotain todella uutta. Yritys on tuonut markkinoille mm. maailman tehokkaimman kokoalumiinisen absorberin ja tasolämpökeräimen.

Suomalaisen innovaation takana on kokenut kansainvälinen tiimi ja huippuluokan teknologia. Yhtiön osakkaana on avainhenkilöiden lisäksi puhtaan teknologian yrityksiin keskittynyt pääomasijoitusyhtiö Cleantech Invest Oy (CTI) ja sen hallinnoima Clean Future Fund I (CFF 1). Vaikka markkinoiden toivotaan Suomessakin lämpiävän entistä enemmän auringolle, ovat yrityksen tuotteiden päämarkkinat kuitenkin maailmalla.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Sitran mukaantuloon. Sitran osaaminen ja sen laajat verkostot pääomasijoituskentällä tulevat olemaan meille arvokkaita tähtäämällämme kasvu-uralla, toteaa Savosolarin toimitusjohtaja Jari Varjotie.

Lisätietoja

Jari Varjotie, toimitusjohtaja, Savo-Solar Oy, puh. 0400 419 734, jari.varjotie@savosolar.fi

Lassi Noponen, hallituksen puheenjohtaja, Cleantech Invest Oy, puh. 040 501 5127, lassi.noponen@cleantechinvest.com
Savo-Solar Oy on suomalainen Mikkelissä sijaitseva yritys, joka kehittää ja valmistaa innovatiivisia ja tehokkaita aurinkolämpökerääjiä ja absorbereita OEM partnereille kaikkialla maailmassa. Alkuvaiheessa päämarkkina-alue on Keski-Eurooppa. Savosolarin missio on olla mukana ratkaisemassa ilmastonmuutoksen haastetta aurinkoenergiaa hyödyntämällä ja parantaa elinolosuhteita rakentamalla puhdas ja turvallinen ympäristö. Savosolar on voimakkaassa kasvussa ja sen tavoitteena on nousta muutamassa vuodessa johtavaksi aurinkolämpö-teknologian yhtiöksi sekä nykyisen palkitun tasolämpökeräimen että uusien kehityksessä olevien tuotteidensa kautta.

Cleantech Invest Oy on toiminut vuodesta 2005 lähtien puhtaaseen teknologiaan sijoittavien rahoitusinstituutioiden ja yritysten neuvonantajana sekä alan yritysten kehittämisen ja kaupallistamisen tukena. Marraskuussa 2009 Cleantech Invest aloitti suomalaisten cleantech-yritysten yrityskiihdyttämönä ja aikaisen vaiheen pääomasijoittajana osana VIGO-ohjelmaa. Cleantech Invest on ainutlaatuisessa asemassa voidessaan nopeuttaa aikaisen vaiheen suomalaisten cleantech-yritysten kehitystä yhdistämällä yksityiset sijoitukset hallinnoimastaan CFF 1 rahastosta julkisen innovaatiorahoituksen kanssa.

Sitran Energiaohjelma vaikuttaa rakennetun ympäristön energiatehokkuuden parantamiseen ja suomalaisten energiatietoisuuden lisäämiseen sekä luo energiamurroksesta uutta liiketoimintaa. Ohjelma hakee uusia innovatiivisia toimintamalleja ja teknologioita energiatehokkuuden parantamiseksi ja sijoittaa alalla toimiviin yrityksiin niiden kasvun ja kansainvälistymisen kiihdyttämiseksi.