uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitran hallintoneuvoston ja hallituksen ryhmä perehtyy innovaatiotoimintaan ja uusiin teknologioihin Kaliforniassa

Kalifornia on uusien teknologioiden, innovaatiotoiminnan ja tutkimuksen keskittymä. Sitran hallintoneuvoston ja hallituksen edustajat hakevat sieltä oppeja, jotka auttavat Sitraa toimimaan nopeasti muuttuvassa maailmassa mahdollisimman hyvin Suomen hyväksi.

Kirjoittaja

Elina Ravantti

Johtaja, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Opintomatka alkaa 7.1. Los Angelesista, missä ryhmä tutustuu muun muassa kvanttilaskentaan, tekoälyyn sekä datan ja uusien teknologioiden hyödyntämiseen terveydenhuollossa ja sairaanhoidossa. Lisäksi ohjelma perehdyttää avaruusteknologiaan, vetytalouteen sekä itseohjautuvien liikennevälineiden kehitykseen. Vierailukohteita ovat esimerkiksi California Institute of Technology (Caltech), University of California (UCLA) sekä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruustutkimuslaitos NASA.

Osallistujat tutustuvat niin ikään kansalaisten osallistumismahdollisuuksien kehittämiseen, demokratiakehitykseen sekä kansainvälisen politiikan muutoksiin RAND-instituutissa.

San Franciscossa ohjelma painottuu innovaatiotoiminnan kehittämiseen, ennakointityöhön, liiketoiminnan luomiseen tutkimuksesta sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyöhön. Osallistujat tapaavat alueella toimivia yhdysvaltalaisia ja suomalaisia yrittäjiä sekä vierailevat alueen elinvoimaa ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksia edistävässä Bay Area Councilissa. Ohjelmassa ovat myös vierailut teknologiayritys Googlessa, ennakointityötä tekevässä Institute for the Futuressa sekä yrityksiä innovaatiotoiminnassa ja tutkimustiedon kaupallistamisessa tukevassa SRI/PARC-tutkimuskeskuksessa.

Matkan tarkoituksena on löytää uutta tietoa tulevaisuuden kehitysvaihtoehdoista ja toimintamalleista sekä laajentaa Sitran verkostoja.  Matka tukee myös Sitrassa meneillään olevaa strategiatyötä.

Viisipäiväinen ohjelma toteutetaan Sitran yliasiamiehen Atte Jääskeläisen ja Sitran hallintoneuvoston puheenjohtajan Mika Lintilän johdolla. Matkalle osallistuu Sitran lakisääteisistä hallintoelimistä 11 hallintoneuvoston jäsentä sekä kolme Sitran hallituksen edustajaa. Sitran nykyinen hallintoneuvosto aloitti toimintansa syyskuussa 2023, ja hallituksen kokoonpano uudistui vuodenvaihteessa.

Edellisen kerran Sitran hallintoneuvoston ryhmä vieraili ulkomailla kymmenen vuotta sitten vuonna 2014 ja Sitran hallitus vuonna 2018.

Sitra kompensoi lentomatkoihin liittyvät päästöt.

Sitra on suomalaisten tulevaisuustalo, jonka tehtävänä on huomisen menestyvän Suomen rakentaminen ja tulevaisuuden kehitysvaihtoehtojen selvittäminen. Sen tehtävä ja hallintomalli on määritelty laissa. Sitra ei käytä verorahaa valtion budjetista, vaan hankkii rahat toimintaan sijoitustoiminnalla.

Mistä on kyse?