archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalaiset etsivät innokkaasti terveystietoa Internetissä

Kaikille kansalaisille tammikuussa 2007 avattu www.terveyskirjasto.fi on osoittanut, että luotettavalle, riippumattomalle ja ajantasaiselle terveystiedolle on valtavasti kysyntää.

Julkaistu

Helmikuussa yli 2,1 miljoonaa artikkeliavausta www.terveyskirjasto.fi:ssa

Kaikille kansalaisille tammikuussa 2007 avattu www.terveyskirjasto.fi on osoittanut, että luotettavalle, riippumattomalle ja ajantasaiselle terveystiedolle on valtava kysyntä. Lähes 200 kuntaa on jo integroinut Terveyskirjaston hakuikkunan omien alueellisten terveyspalvelusivustojensa yhteyteen.

Sähköinen www.terveyskirjasto.fi -sivusto on Suomen laajin terveyttä käsittelevä Internetissä julkaistu tietopankki. Terveyskirjaston luetuimpien aiheiden kärkikolmikkoon kuuluvat artikkelit diabeteksesta, korvatulehduksista ja sydämen vajaatoiminnasta. Sivustolta etsitään eniten tietoa hakusanoilla diabetes, verenpaine ja kuume. Myös masennus, astma, huimaus ja syöpä kuuluvat kiinnostavimpiin hakuihin.

Terveyskirjaston tärkein ominaisuus on tiedon luotettavuus. Terveyskirjaston ydin on jatkuvasti päivittyvä tietokanta: Lääkärikirja Duodecim. Se perustuu lääkärien käyttämiin oppikirjoihin, hoitosuosituksiin ja tieteellisiin tutkimuksiin. Sivuston toimituksellista osaamista ovat selkeät tekstit. Asiat ilmaistaan yleiskielellä niin, että sisältö aukeaa lukijalle.

Terveyskirjaston palveluita kehitetään

Terveyskirjastoa käyttävät niin terveydenhuollon ammattilaiset kuin tietoa etsivät asiakkaat. Terveyskirjastoa ollaan integroimassa terveydenhuollon ammattilaisten käyttämään Terveysporttiin siten, että lääkärit ja hoitajat voivat hyödyntää Lääkärikirjaa päivittäisessä työssään. Potilas esimerkiksi ohjataan Lääkärikirjan artikkelin pariin hakemaan lisätietoa sairaudestaan tai artikkeli tulostetaan hänelle jo vastaanotolla.

– USA:ssa saatujen kokemusten ja selvitysten mukaan potilaat arvostavat erityisesti sitä, että oma lääkäri tai hoitaja neuvoo, mistä löytyy luotettava, tieteellisiin tutkimuksiin pohjatutuva tieto, johon ammattilaisetkin turvautuvat hoitopäätöksissään, Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen sanoo.

– Tavoitteenamme on saada Terveyskirjaston hakuikkunat osiksi kuntien omia alueellisia terveyspalvelusivuostoja. Lähes 200 kunnan sivuilla linkit jo toimivat. Sähköisen asioinnin yleistyessä helposti löytyvä luotettava tieto ohjaa omahoitoa ja oikea-aikaista hoitoon hakeutumista entistäkin paremmin.

Sitra on 40-vuotisjuhlansa kunniaksi ostanut Duodecimin Terveyskirjaston sisällöt koko kansan käyttöön vuoden 2007 loppuun saakka.

– Palvelulle on selkeä tarve, kävijämäärät ovat yllättäneet positiivisesti. Aiomme syksyllä kerätä palautetta palvelun sisällöistä ja toimivuudesta. Tavoitteena on integroida sisällöt osaksi terveydenhuollon sähköisiä, interaktiivisia peruspalveluita, Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kertoo.

Lisätietoja

Terveyskirjasto: www.terveyskirjasto.fi »

Kustannus Oy Duodecim
Toimitusjohtaja Pekka Mustonen, puh. 050 595 9730

Sitra, Terveydenhuollon ohjelma
Ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi, puh. (09) 6189 9440

Terveydenhuollon ohjelman viestintä, Elina Antila, Kuule Oy, puh. 040 548 3838

Mistä on kyse?