archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti Venäjälle helpottuu

Elintarvikkeiden Venäjän vientiä helpottamaan on perustettu uusi vientiyritys. Logistiikkaan keskittyvän Fintorus Oy:n perustajina ovat Sitra, Luoteis-Venäjä Rahasto, Tradeka Oy ja Oy J Jauhiainen Logistics Ltd.

Julkaistu

Elintarvikkeiden Venäjän vientiä helpottamaan on perustettu uusi vientiyritys. Logistiikkaan keskittyvän Fintorus Oy:n perustajina ovat Sitra, Luoteis-Venäjä Rahasto, Tradeka Oy ja Oy J Jauhiainen Logistics Ltd. Perustajayritysten lisäksi 13 elintarvikeyritystä on allekirjoittanut aiesopimuksen tarkoituksenaan liittyä yrityksen osakkaiksi. Aiesopimuksen allekirjoittaneiden lisäksi uusia yrityksiä voidaan ottaa mukaan elokuun loppuun asti. Yrityksen toiminta alkaa loppusyksystä.

Pienten elintarvike-erien vienti Suomesta Venäjälle on kallista ja vaikeaa hankaloittaen tuore- ja erikoistuotteiden vientiä. Nyt perustettu yritys parantaa tilannetta kokoamalla eri yritysten vientierät Kaakkois-Suomessa sijaitsevaan terminaaliin. Siellä ne kerätään asiakaskohtaisiin eriin. Pienin käsiteltävä yksikkö on tukkupakkaus. Yhdistämällä toimitukset täysiksi kuormiksi ja keskittämällä vienti- ja tuontitoimintoja yhteen yhtiöön pystytään viemään pieniäkin määriä elintarvikkeita kannattavasti Venäjälle.

Vientiyritykselle perustetaan Venäjälle maahantuontia ja myyntiä varten tytäryritys. – Tämä mahdollistaa vaikkapa usean erikoistuotteen viemisen Pietarin ja myöhemmin myös Moskovan erikoisliikkeisiin. Myös suuremmat elintarvikeyritykset hyötyvät, kun pystytään luomaan malli, jossa vienti- ja tuontibyrokratia on keskitetty yhteen yhtiöön, yhtiön toimitusjohtajana aloittava Jyrki Jauhiainen kertoo. Jauhiaisella on pitkä kokemus elintarvikkeiden Venäjän kaupasta.

Yrityksen perustaminen on käynnistynyt Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn Venäjä-klusterin aloitteesta. Sitran ERA-ohjelman tavoitteena on lisätä elintarvikealan kansainvälistä kilpailukykyä. – Venäjä on merkittävä vientimaa. Suuret elintarvikeyritykset ovat onnistuneet kasvattamaan vientiään sinne. Perustettu yritys parantaa nyt myös pk-sektorin vientimahdollisuuksia, Sitran ERA-ohjelman kehitysjohtaja Liisa Rosi sanoo.

Lisätietoja

Fintorus Oy
Toimitusjohtaja Jyrki Jauhiainen
Puh. 050 552 1417
Hallituksen puheenjohtaja Waldemar Tuutti
Puh. 0400 453 141

Luoteis-Venäjä Rahasto Oy
Toimitusjohtaja Veli-Matti Kesälahti
Puh. 0400 012 989

Sitra
Kehitysjohtaja Liisa Rosi
Puh. 040 507 6041

Mistä on kyse?