archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalaisyritykset menestyivät Euroopan ympäristökilpailussa

YIT Rakennus Oy sijoittui sarjassaan jaetulle ensimmäiselle tilalle.

Julkaistu

Tiedote 2.6.2006

Euroopan komission järjestämän European Business Awards for the Environment -kilpailun voittajat julkistettiin Brysselissä 1.6. komission Green Week -konferenssin yhteydessä. YIT Rakennus Oy sijoittui sarjassaan jaetulle ensimmäiselle tilalle ja Fortum Power and Heat Oy omassa sarjassaan kolmen parhaan joukkoon. Kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan 139 ehdotusta 23 Euroopan maasta, mikä on kilpailun yhdeksäntoistavuotisen historian suurin osallistujamäärä. Kaksitoista ehdotusta pääsi finaaliin.  

–  Euroopan ympäristöpalkinnot -kilpailu oli kokonaisuutena – kotimaan osakilpailu mukaan lukien – hieno näyttö suomalaisesta osaamisesta. Tarvitaan lisää aktiivisuutta ja rohkeutta tuoda osaamista kansainvälisille foorumeille. Harva maa saa kaksi ehdokasta yli sadan joukosta loppukilpailuun, ohjelmajohtaja Jukka Noponen Sitran ympäristöohjelmasta iloitsi.

– Ympäristökilpailun 12 finalistia ovat todiste siitä, että menestyvät yritykset integroivat ympäristövaatimukset osaksi toimintaansa, ympäristökomissaari Stavros Dimas sanoi tervehdyksessään.

Kansainvälinen yhteistyö -sarjan voitto Suomeen

YIT Rakennus Oy sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle Kansainvälinen yhteistyö -sarjassa. Sarjassa palkittiin yrityksiä tiedon ja teknologian jakamisesta kansainvälisissä poikkisektoraalisissa kumppanuusprojekteissa, jotka edistävä kestävää kasvua kehittyvissä maissa.

YIT Rakennus Oy osallistui kilpailuun Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon rakennusprojektilla. Raadin perustelut YIT Rakennuksen palkitsemiselle:  

”Raadin mukaan projektilla on erittäin selvät tavoitteet: se on vähentänyt Itämeren jätevesikuormitusta ja parantunut meren tilaa. Projekti toteutettiin lähes aikataulussa ja alle sovitun budjetin. Projektilla oli työllistävä vaikutus ja siinä saatiin käytännön koulutusta Venäjän ensimmäisestä PPP-hankkeesta (public-private-partnership). Projektilla on merkittävä vaikutus Itämeren tilaan ja se on erinomainen esimerkki PPP-periaatteen soveltamisesta projektien kehittämisessä.”  

Prosessi-sarjassa finaaliin 

Fortum Power and Heat Oy sijoittui kolmen parhaan joukkoon ympäristökilpailun Prosessi-sarjassa. Sarjassa palkittiin kestävää kehitystä erityisesti edistävän uuden tuotantoteknologian kehittämisestä ja soveltamisesta. 

Fortum Power and Heat Oy osallistui kilpailuun Suurten polttolaitosten ilmanpuhdistus edistyksellisen polttotekniikan avulla -projektilla. Raadin perustelut Fortum Power and Heat Oy:n palkitsemiselle: 

”Raati korosti sitä, että prosessilla on suora vaikutus ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Kyseistä teknologiaa voidaan käyttää laajalti kiinteitä polttoaineita (hiili) käyttävissä laitoksissa niin EU:n alueella kuin muuallakin maailmassa. Raati totesi, että typen oksidien (NOx) päästöjen vähentäminen piipunpääteknologian avulla on kallista, mutta tämä polttotekniikka vähentää prosessissa syntyviä NOx-päästöjä kustannustehokkaasti.”    

Sarjojen voittajat

Johtaminen-sarja
1. palkinto

 • Sotral, SpA, Italy
  Exemplary environmental management in the field of catering logistics

Tuote-sarja
Jaettu 1. palkinto

 • Windsave Ltd, United Kingdom
  The Windsave Plug’n’Save wind turbine 
 • DTS OABE, SL, Spain
  Nupilac Hidro: The only organic solvent-free insecticide lacquer on the market  

Prosessi-sarja
1. palkinto

 • Volkswagen, AG, Germany
  A mechanical process for turning waste into a resource 

Kansainvälinen yhteistyö -sarja
Jaettu 1. palkinto

 • iD-L inspired innovations, Netherlands
  RagBag®  
 • YIT Rakennus Oy, Finland
  South-West WasteWater Treatment in St. Petersburg  

Kussakin sarjassa palkittiin vain voittaja.

Lisätietoja

Sitra

Ohjelmajohtaja Jukka Noponen, Ympäristöohjelma
Puh. (09) 6189 9430 tai etunimi.sukunimi@sitra.fi

Projektipäällikkö Laura Järvinen, Ympäristöohjelma
Puh. (09) 6189 9407 tai etunimi.sukunimi@sitra.fi  

Fortum Power and Heat Oy

Tuotepäällikkö Marja Englund
Puh. 010 4511 tai etunimi.sukunimi@fortum.com

Teknologiapäällikkö Petra Lundström
Puh. 010 4511 tai etunimi.sukunimi@fortum.com  

YIT Rakennus Oy

Johtaja Matti Rantala
Puh. 020 433 111 tai postit@yit.fi

Viestintäjohtaja Veikko Myllyperkiö (YIT-Yhtymä Oyj)
Puh. 020 433 2297 tai etunimi.sukunimi@yit.fi 

Euroopan komissio

Johanna Lampinen
Puh. +32 2 296 77 96 tai Johanna.LAMPINEN@ec.europa.eu 

Lehdistökontakti:
tiedotuspäällikkö Lone Mikkelsen
Puh.+32 2 296 0567 tai Lone.Mikkelsen@ec.europa.eu

Kilpailun taustaa

Euroopan komissio jakaa ympäristöpalkinnot yrityksille joka toinen vuosi. Palkintojen tavoitteena on nostaa esille yrityksiä, joiden liiketoiminnat tukevat onnistuneesti kestävää kehitystä ja ovat samalla innovatiivisia ja taloudellisesti kannattavia. Kilpailussa on neljä sarjaa: johtamiskäytännöt, tuotteet, prosessit ja kansainvälinen yhteistyö. European Business Awards for the Environment -kilpailun järjestää Euroopan komission ympäristön pääosasto (Directorate General for Environment). Voidakseen osallistua yrityksen on ensin menestyttävä kansallisessa kilpailussa. Suomen osakilpailun järjesti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Lisätietoja kilpailusta:
http://europa.eu.int/comm/environment/business_awards »
Sitran Ympäristöohjelman sivut »
Komission tiedote (pdf) »

Mistä on kyse?