uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Suomi kasvuun! − Eduskunnan kasvuyrittäjyysryhmä julkisti raportin ja listasi lukuisia toimenpidesuosituksia

Yli puoluerajojen toimiva eduskunnan Kasvuyrittäjyys ja Startup -ryhmä julkisti ohjelman, jolla Suomesta luodaan entistä parempi paikka talouskasvulle.

Julkaistu

Yli puoluerajojen toimiva eduskunnan Kasvuyrittäjyys ja Startup -ryhmä julkisti ohjelman, jolla Suomesta luodaan entistä parempi paikka talouskasvulle. Ohjelma sisältää raportin, viisi tehtävää sekä näitä tukevia toimenpidesuosituksia.

”Kasvan, siis elän” -nimisessä raportissa määritellään kasvuyrittäjyys ja sen merkitys Suomelle sekä kuvataan kasvuyrittäjyyden ja yrittäjyysympäristön tilaa maassamme. Viisi tehtävää keskittyvät yrittämisen arvostuksen ja aseman vahvistamiseen, yritysten kasvumahdollisuuksien tukemiseen, kasvun ekosysteemien rakentamiseen, parhaan osaamisen mahdollistamiseen sekä julkisten hankintojen oikein ohjaamiseen. Toimenpide-ehdotukset puolestaan tukevat tehtäviä. Kasvuyrittäjyysryhmä suosittaa muun muassa yrittäjyysministerin viran perustamista, yrittäjyyskasvatuksen viemistä kouluihin, yritysten verotuksen alentamista ja uuden kasvurahastojen rahaston perustamista. Ryhmä ehdottaa myös Kasvuväylä-toiminnan vakiinnuttamista ja laajentamista, joukkorahoituksen edistämistä, työntekijöiden kilpailukieltosopimusten rajoittamista, työperäisen maahanmuuton vauhdittamista sekä valtion hankintojen suuntaamista uusiin innovatiivisiin tuotteisiin.

Kasvuyrittäjyysryhmässä on edustus jokaisesta eduskuntapuolueesta. Mukana ovat Lasse Männistö (kok), Mikael Jungner (sd), Kaj Turunen (ps), Markus Lohi (kesk), Martti Korhonen (vas), Johanna Karimäki (vihr), Lars Erik Gästgivars (rkp) ja Peter Östman (kd). Ryhmän tavoitteena oli etsiä kasvusta helpotusta Suomen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen ja löytää parhaat tavat edistää kasvuyrittäjyyttä. Lisäksi tavoitteena oli innostaa suomalaisia kasvuyrittäjyyden tielle, lisätä ymmärrystä kasvun merkityksestä sekä ymmärtää, missä olemme hyviä ja missä meillä on vielä parantamisen varaa.

Ryhmän toiminta sai alkunsa eduskunnassa syntyneestä puoluerajat ylittävästä luovasta ajattelusta kasvun ja yrittäjyyden kentällä. Ajatus kehittyi epämuodolliseksi ja epäviralliseksi kansanedustajien ThinkTankiksi ja myöhemmin Eduskunnan Kasvuyrittäjyys ja Startup -verkostoksi. Alun perin verkosto ei tähdännyt yhteisiin julkilausumiin vaan oman kasvuajattelun ja osaamisen kehittämiseen. Ajatusten karttuessa sekä Suomen talouden näkymien synkentyessä fokus kuitenkin muuttui.

Sitra on rahoittanut hanketta. Hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat Deloitte, Microsoft, Suomen Yrittäjät ja Elisa.

”Kasvan, siis elän” -raportti ja kaksi videota löytyvät osoitteesta http://kasvuedustajat.fi/.