archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tähdelounaista tuli uusi rutiini

Julkaistu

Jyväskylän Vaajakummun koulu sai ruokahävikkikokeilusta niin hyvät tulokset, että se päätti jatkaa tähderuuan myymistä pikkurahalla lähiseudun asukkaille.

Vaajakummun koulun ruokahävikkikokeilu, euron hintaan myydyt tähdelounaat, ei jäänyt pelkäksi lyhyeksi kokeiluksi. Edullisia tähdelounaita myydään edelleen kouluruokailun päätyttyä lähialueen asukkaille.

”Täällä käy lapsiperheitä, vanhuksia, hiukan ’huonojalkaisia’ eläkeläisiä, jotka sanovat, etteivät he ilman tätä lounasruokailua edes lähtisi kotoa päivittäin ulos. Meillä käy keskimäärin kaksikymmentä tähderuokailijaa päivässä. Joskus ruokaa jää enemmän, joskus ei ollenkaan, mutta silloinkin asiakkaat ovat suhtautuneet asiaan oikein hyvin ja ymmärtävästi”, kertoo ruokapalvelupäällikkö Riitta Kuukka Vaajakummun koulusta.

Koulussa toteutetun kokeilun tarkoituksena oli vähentää hukkaan heitettävän ruuan ja samalla biojätteen määrää. Kokeilu oli osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta, jonka tarkoituksena on löytää uusia keinoja luonnonvarojen säästämiseksi, päästöjen pienentämiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi alueella. Kokeilut ovat lyhyitä ja kevyitä ideoiden testauksia, ja tässä hankkeessa kokeilut liittyvät energiaan, ruokaan, veteen, jätteeseen ja liikenteeseen. Onnistuneet kokeilut voidaan laajentaa isommiksi hankkeiksi, joita on mahdollista toteuttaa isommassa mittakaavassa. Ruokahävikkikokeilun toteuttaja Kylän Kattaus on laskenut, että jos kokeilu laajennettaisiin kaikkiin Jyväskylän kaupungin palvelutaloihin ja kouluihin, ruokahävikki pienenisi vuodessa vähintään 50 000 aterialla.

”Kokeilun ansiosta kaatopaikalle päätyi vähemmän jätettä, kouluruoka sai positiivista julkisuutta, osa kuntalaisista sai mahdollisuuden ruokailla terveellisesti ja edullisesti, syyn lähteä ulos ja nähdä muita ja oppilaiden perheet saivat mahdollisuuden tutustua kouluruokaan”, kertoo Kylän Kattauksen palvelupäällikkö ja ympäristövastaava Paula Puikkonen.

Vaajakummun keittiön henkilökunta ei kokenut ruokailijoita lisätyönä. Kokeilua muokattiin kahden viikon jälkeen niin, että tähdelounaan hinta nostettiin 1,50 euroon, joka kattoi ylimääräisen ruokailijan aiheuttamat kustannukset, eli käytännössä leivän, ruokajuoman ja levitteen hinnan. Alun perin kokeilua piti testata kaksi viikkoa, mutta ylijäämäruokailua on päätetty jatkaa toistaiseksi niin pitkään, että ruokailusta saadaan riittävästi tietoa sen mahdollista laajentamista varten.

”Haluamme saada kokemuksia pidemmältä ajalta ennen kuin lopullisia päätöksiä pysyvästä jatkosta tai käytännön laajentamisesta muihin pisteisiin tehdään. Kylän Kattaus ja Vaajakummun koulun henkilöstö on ainakin tämän kokeiluajan perusteella halukas lisäämään resurssien viisasta käyttöä ja kaupunkilaisten hyvinvointia”, Puikkonen kertoo aiheeseen liittyvässä blogissaan.

Edullista tähderuokailua kokeiltiin Jyväskylässä myös Keljon palvelutalossa kesäkuussa. Vaikka sielläkin asiakkaiden kokemukset olivat hyvät, kokeilua ei haluttu jatkaa ainakaan samassa muodossa.

”Kokeilu kannatti asiakkaiden mielestä, mutta osa meidän maksavista ruokailijoistamme jäi odottelemaan tähderuokaa, joten maksavien asiakkaiden määrä väheni toisella kokeiluviikolla. Koululla tätä ongelmaa ei ollut”, sanoo Puikkonen.

Jyväskylän kaupungin uutinen 24.9.2013.

Seuraa kiinnostavia kokeiluja ja hankkeen etenemistä Facebookissa.

Mistä on kyse?